2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Meglepetés-bejelentés és mentőállomás-átadás Kalocsán

2015. 12. 21., 08:19

A „Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés” elnevezésű projekt keretében az Országos Mentőszolgálat Magyarország 18 megyéjében 22 új mentőállomást épített és további 60-at dinamizált. Az utóbbi kategóriába esett kalocsai állomást csütörtök délelőtt adták át – „ilyen volt” fotókkal szemléltetve, hogy mennyire megváltoztak a beruházás által a létesítmény egyes egységei.

Amint arról a projekt indításának bejelentésekor is hallhattunk, az Országos Mentőszolgálat elsődleges célja az volt, hogy az elvégzett beavatkozásoknak köszönhetően érzékelhetően javuljanak a mentés szakmai feltételei és rövidüljön a riasztástól számított kiérkezési idő.

Ezt szolgálták az új, motorizált garázskapuk, a kimenő és beérkező járművek mozgásának elkülönítése, a korszerű fertőtlenítő berendezések beépítése. Az állomások költséghatékony működését segíti az energiaellátó rendszerek korszerűsítése és az épületek utólagos hőszigetelése. A dinamizált állomások új mentőgépkocsit, valamint modern orvostechnikai eszközöket is kaptak – így a kalocsai állomás is gazdagabb lett egy mentőautóval.


Forrás: KALOhírek

Bács-Kiskunban a kalocsai mellett a tiszakécskei, kecskeméti, kiskunfélegyházi, kiskőrösi, dunavecsei, bajai és bácsalmási mentőállomás került korszerűsítésre. A hálózatbővítés keretében Jánoshalmán építettek új mentőállomást.

A kalocsai állomás csütörtöki átadásán köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Bálint József polgármester, Papp Gábor OMSZ projektmenedzser és dr. Zentay Attila a régió orvosigazgatója.

– Mint politikus, mondhatom, hogy hol igaz, hol igaztalan vádak érik az egészségügy helyzetét tekintve a mindenkori kormányzatot. Kijelenthetjük, hogy van még hová fejlődni… miért ne lenne? Ha a környező és a világ gazdagabb országaira tekintünk, látunk komoly ellátói rendszereket, de azt is látni kell, hogy közel 200 ország bennünket irigyel, ahol alacsonyabb szintű a miénknél az egészségügyi és mentős ellátási szolgálat – kezdte beszédét Font Sándor.

– Amikor baj van, a segélyhívástól a kiérkezésig eltelő percek óráknak tűnnek, de a mentősök midig megérkeznek és a legjobb tudásuk szerint látják el a beteget és gondoskodnak arról, hogy tőlük is jó kezekbe kerüljön, aki bajban van. A cél mindig az, hogy jobban, hatékonyabban, eszközgazdagabban teljesülhessen ez a szolgálat. Hál’ Istennek most épp egy ilyen ünnepségen vagyunk, amikor több mint 10 milliárd forintos országos fejlesztés részeként a kalocsai állomás létesítménye és infrastruktúrája is megújult, amelyet a kalocsai és a környékben élő, ezen ellátási formára szorulók bizonyosan érzékelni fognak. Egy ilyen környezetben nem jó üzenet az, hogy minél többen tapasztalják meg ennek a fejlesztésnek a jótékony hatását, de vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlenül szükség van a mentősök beavatkozására. Bízom abban, hogy minden egyes ilyen esetben a biztonság és az életre való esély növelését szolgálja majd a most megvalósult beruházás – zárta gondolatait a honatya.


Forrás: KALOhírek

Tőle dr. Bálint József polgármester vette át a szót. Kalocsa első embere örömét fejezte ki az iránt, hogy minőségi változás történik egy olyan szolgáltatásban, amelynek hatásait az itt élők a bőrükön tapasztalják. Mint mondta, méltó fejlesztés történt az állomáson és lényeges javulásnak minősítette mind az épület állapotának fejlesztését, mind pedig az infrastruktúra javítására tett törekvéseket.

– Nem mindegy, hol, hogyan és milyen körülmények között dolgoznak a mentőszolgálat munkatársai. Remélem, hogy egyszer a bérek tekintetében is elmondhatjuk, hogy elérik az elfogadható szintet, és szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az ellátási körzetben élő tízezrek nevében a munkájukért, a beruházás gazdájának pedig a végrehajtott fejlesztést – mondta a polgármester, majd boldog ünnepeket és újesztendőt kívánt a megjelenteknek.

A következő megszólaló Papp Gábor projektmenedzser volt, aki dióhéjban összefoglalta a projekt fentebb ismertetett műszaki tartalmát és köszöntet mondott valamennyi közreműködőnek, aki kivette a részét a beruházás megvalósulásából.


Forrás: KALOhírek

Végezetül dr. Zentay Attila regionális orvosigazgató beszélt, aki anno a projekt indításának a tényét is bejelentette Kalocsán. – Sokan nem hittek abban, hogy ezek a dinamizálások megvalósulnak. Mi hittünk benne, bár rengeteg munkával és komoly logisztikával járt. Nem volt ez könnyű feladat, de a szolgáltatásunk a hivatásunk. Szürke eminenciásként dolgozunk minden nap. Színpadias a munkánk, mégis a színfalak mögött mozgunk. Nem kérünk ezért külön köszönetet, csak megfelelő társadalmi és erkölcsi megbecsülést, hiszen a betegeknek igyekszünk mindent megadni a legjobb tudásunk szerint. Vezetőként az ehhez szükséges körülményeket is meg kell teremteni. Dunavecsén hallottam most, hogy az a mentőállomás eredetileg közfürdő volt, majd beköltözött oda az OMSZ.

Az országban az állomásaink többsége funkcionálisan nem ennek készült, ezért kapott nagy hangsúlyt ez a projekt, ami Kalocsán véleményem szerint nagyon sikeres volt. A dinamizálásra fordított 70 millió forinton túl egy új, B típusú mentőautó is megvásárlásra került mintegy 25 millió forint értékben Kalocsára – összegezte a programot dr. Zentay Attila, majd váratlan bejelentéssel fordult a megjelentekhez.


Forrás: KALOhírek

– Karácsonyra a Jézuska hozott már egy megújult mentőállomást, de szeretném elmondani, hogy a projekten kívüli, központi beszerzés eredményeképpen megkésett karácsonyi ajándékként

rövidesen egy C típusú, Mercedes sárga mentőautó idegördül majd Kalocsára – jelentette be az eszközpark bővülését a regionális vezető, majd köszönőoklevelet adott át mindazon helyi segítőknek és bajtársaknak, akik munkájukkal támogatták a mentőállomás dinamizálását.

Az ezt követő ünnepélyes szalagátvágás után a résztvevők körbejárhatták a létesítményt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK