2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Meglepetés-bejelentés és mentőállomás-átadás Kalocsán

2015. 12. 21., 08:19

A „Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés” elnevezésű projekt keretében az Országos Mentőszolgálat Magyarország 18 megyéjében 22 új mentőállomást épített és további 60-at dinamizált. Az utóbbi kategóriába esett kalocsai állomást csütörtök délelőtt adták át – „ilyen volt” fotókkal szemléltetve, hogy mennyire megváltoztak a beruházás által a létesítmény egyes egységei.

Amint arról a projekt indításának bejelentésekor is hallhattunk, az Országos Mentőszolgálat elsődleges célja az volt, hogy az elvégzett beavatkozásoknak köszönhetően érzékelhetően javuljanak a mentés szakmai feltételei és rövidüljön a riasztástól számított kiérkezési idő.

Ezt szolgálták az új, motorizált garázskapuk, a kimenő és beérkező járművek mozgásának elkülönítése, a korszerű fertőtlenítő berendezések beépítése. Az állomások költséghatékony működését segíti az energiaellátó rendszerek korszerűsítése és az épületek utólagos hőszigetelése. A dinamizált állomások új mentőgépkocsit, valamint modern orvostechnikai eszközöket is kaptak – így a kalocsai állomás is gazdagabb lett egy mentőautóval.


Forrás: KALOhírek

Bács-Kiskunban a kalocsai mellett a tiszakécskei, kecskeméti, kiskunfélegyházi, kiskőrösi, dunavecsei, bajai és bácsalmási mentőállomás került korszerűsítésre. A hálózatbővítés keretében Jánoshalmán építettek új mentőállomást.

A kalocsai állomás csütörtöki átadásán köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Bálint József polgármester, Papp Gábor OMSZ projektmenedzser és dr. Zentay Attila a régió orvosigazgatója.

– Mint politikus, mondhatom, hogy hol igaz, hol igaztalan vádak érik az egészségügy helyzetét tekintve a mindenkori kormányzatot. Kijelenthetjük, hogy van még hová fejlődni… miért ne lenne? Ha a környező és a világ gazdagabb országaira tekintünk, látunk komoly ellátói rendszereket, de azt is látni kell, hogy közel 200 ország bennünket irigyel, ahol alacsonyabb szintű a miénknél az egészségügyi és mentős ellátási szolgálat – kezdte beszédét Font Sándor.

– Amikor baj van, a segélyhívástól a kiérkezésig eltelő percek óráknak tűnnek, de a mentősök midig megérkeznek és a legjobb tudásuk szerint látják el a beteget és gondoskodnak arról, hogy tőlük is jó kezekbe kerüljön, aki bajban van. A cél mindig az, hogy jobban, hatékonyabban, eszközgazdagabban teljesülhessen ez a szolgálat. Hál’ Istennek most épp egy ilyen ünnepségen vagyunk, amikor több mint 10 milliárd forintos országos fejlesztés részeként a kalocsai állomás létesítménye és infrastruktúrája is megújult, amelyet a kalocsai és a környékben élő, ezen ellátási formára szorulók bizonyosan érzékelni fognak. Egy ilyen környezetben nem jó üzenet az, hogy minél többen tapasztalják meg ennek a fejlesztésnek a jótékony hatását, de vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlenül szükség van a mentősök beavatkozására. Bízom abban, hogy minden egyes ilyen esetben a biztonság és az életre való esély növelését szolgálja majd a most megvalósult beruházás – zárta gondolatait a honatya.


Forrás: KALOhírek

Tőle dr. Bálint József polgármester vette át a szót. Kalocsa első embere örömét fejezte ki az iránt, hogy minőségi változás történik egy olyan szolgáltatásban, amelynek hatásait az itt élők a bőrükön tapasztalják. Mint mondta, méltó fejlesztés történt az állomáson és lényeges javulásnak minősítette mind az épület állapotának fejlesztését, mind pedig az infrastruktúra javítására tett törekvéseket.

– Nem mindegy, hol, hogyan és milyen körülmények között dolgoznak a mentőszolgálat munkatársai. Remélem, hogy egyszer a bérek tekintetében is elmondhatjuk, hogy elérik az elfogadható szintet, és szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az ellátási körzetben élő tízezrek nevében a munkájukért, a beruházás gazdájának pedig a végrehajtott fejlesztést – mondta a polgármester, majd boldog ünnepeket és újesztendőt kívánt a megjelenteknek.

A következő megszólaló Papp Gábor projektmenedzser volt, aki dióhéjban összefoglalta a projekt fentebb ismertetett műszaki tartalmát és köszöntet mondott valamennyi közreműködőnek, aki kivette a részét a beruházás megvalósulásából.


Forrás: KALOhírek

Végezetül dr. Zentay Attila regionális orvosigazgató beszélt, aki anno a projekt indításának a tényét is bejelentette Kalocsán. – Sokan nem hittek abban, hogy ezek a dinamizálások megvalósulnak. Mi hittünk benne, bár rengeteg munkával és komoly logisztikával járt. Nem volt ez könnyű feladat, de a szolgáltatásunk a hivatásunk. Szürke eminenciásként dolgozunk minden nap. Színpadias a munkánk, mégis a színfalak mögött mozgunk. Nem kérünk ezért külön köszönetet, csak megfelelő társadalmi és erkölcsi megbecsülést, hiszen a betegeknek igyekszünk mindent megadni a legjobb tudásunk szerint. Vezetőként az ehhez szükséges körülményeket is meg kell teremteni. Dunavecsén hallottam most, hogy az a mentőállomás eredetileg közfürdő volt, majd beköltözött oda az OMSZ.

Az országban az állomásaink többsége funkcionálisan nem ennek készült, ezért kapott nagy hangsúlyt ez a projekt, ami Kalocsán véleményem szerint nagyon sikeres volt. A dinamizálásra fordított 70 millió forinton túl egy új, B típusú mentőautó is megvásárlásra került mintegy 25 millió forint értékben Kalocsára – összegezte a programot dr. Zentay Attila, majd váratlan bejelentéssel fordult a megjelentekhez.


Forrás: KALOhírek

– Karácsonyra a Jézuska hozott már egy megújult mentőállomást, de szeretném elmondani, hogy a projekten kívüli, központi beszerzés eredményeképpen megkésett karácsonyi ajándékként

rövidesen egy C típusú, Mercedes sárga mentőautó idegördül majd Kalocsára – jelentette be az eszközpark bővülését a regionális vezető, majd köszönőoklevelet adott át mindazon helyi segítőknek és bajtársaknak, akik munkájukkal támogatták a mentőállomás dinamizálását.

Az ezt követő ünnepélyes szalagátvágás után a résztvevők körbejárhatták a létesítményt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés