2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Szeptemberig új, korszerű játszótér épül a Vidats utcában – Eperjesi György tolmácsolta a környéken lakók igényét

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 15., 10:22

Dr. Filvig Géza polgármester, Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) igazgatója, és a közelmúltban tudományos fokozatot szerzett Dr. Jéri Tamás, a parkgondozási feladatokat is ellátó Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. vezetője július 14-én délelőtt, a Vidats utcai játszótéren állt a sajtó képviselői elé. A sajtóesemény témája a KIK által elnyert 40 millió forint forrásból várhatóan szeptember 1-ig megvalósuló játszótérfejlesztés volt.

Az eseményen a környéken lakók igényét a polgármester felé továbbító Eperjesi György, úgyis mint az illetékes önkormányzati szakmai bizottság külsős tagja, és Király Róbert, a körzet önkormányzati képviselője is jelen volt.

A résztvevőket dr. Filvig Géza köszöntötte, majd elmondta:

Örömteli eseményt jelenthetünk be ezen a szép helyen, a Vidats utcai játszótéren és parkban. Ugyan a játszóteret most egy kicsit idézőjelbe helyezném annak állapota miatt, de mint már korábban meghirdettük, a következő három évben 200 millió forintos játszótérfejlesztés valósul meg a városban.”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hálás vagyok az Innovációs Központ Kft-nek, Zsikó Zoltán igazgató úrnak, mert ebből a nagy fejlesztési szeletből máris kihasítottak egy nagy darabot:

ezen a helyszínen, mintegy 40 millió forint értékű játszótérfejlesztés valósul meg úgy, mint az Innovációs Központ önálló projektje, ugyanis a forrást ők szerezték. Tehát a játszótér korszerűsítése Kalocsa Város Önkormányzatának egy forintjába nem kerül, nem terheli a költségvetésünket."- hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette: nagyon köszönöm Eperjesi Györgynek, hogy - úgyis, mint az önkormányzati szakmai bizottságának külsős tagja - kikérte a lakosság véleményét, majd felhívta a figyelmünket arra az igényre, hogy ez a városrész is minél családbarátabb legyen.

Dr. Jéri Tamás úrnak azért vagyok hálás, mert a játszótereket ők tartják karban. Felkérem igazgató urat, hogy majd beszéljen arról, a városban hogyan állunk a játszóterek vonatkozásában – mondta a polgármester.

Zsikó Zoltán emlékeztetett, az utóbbi időben az Innovációs Központ vezetőjeként hetente, kéthetente találkozik a sajtó képviselőivel, hogy újabb és újabb jó híreket közvetítsenek a kalocsai nyilvánosság számára.

Az igazgató hangsúlyozta:

a Kalocsai Innovációs Központ elsősorban azért jött létre, hogy a kalocsai embereknek az életét, a lehetőségeit tegye jobbá és minél komfortosabbá. Első ilyen lépés volt, hogy a kalocsai civil szervezetek számára vásároltak egy 9 fős kisbuszt, amit legutóbb a Karate szakosztály vezetője köszönt meg, mert a hétvégén egy nagyon kiváló versenyen tudtak szerepelni, és az utazás a kisbusznak köszönhetően nem okozott gondot”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint elhangzott:

Polgármester úr és Eperjesi György úr hívta fel a figyelmünket, hogy a kalocsai játszóterek nincsenek túl jó állapotban.

Így azt a célt tűztük ki, hogy elsőként a Vidats utcai játszóteret szeretnék olyan 21. századi színvonalon megújítani, amelyet minden kalocsai család jó szívvel tud majd használni, és ahol a gyermekek kísérőikkel együtt önfeledten tudják majd eltölteni a szabadidejüket.”Zsikó Zoltán a továbbiakban kifejtette:

A megújuló játszótéren az egyik legfontosabb játékelem egy kétárbocos, 80 négyzetméteres, multifunkciós játékhajó lesz, amellyel egy kicsit a meszesi Duna-part közelségére szeretnénk emlékeztetni az embereket, illetve, hogy a Dunát már kisgyermekkorban ezzel is népszerűsítsük.” A játékhajó egy nagy homokágyon helyezkedik el, és különböző, jellegzetes kalocsai elemekkel lesz felszerelve. Továbbá a jelenleg meglévő hinták helyén lesz egy kétszemélyes lengőhinta, két rugós gyermekjáték, valamint megújul a homokozó.
A kerékpárosokra gondolva kialakítunk egy kerékpár szervizpontot, valamint kültéri padokat szerelünk fel.
Azt remélem, ezeket a gyerekek, felnőttek jó erőben és egészségben, biztonságos tudják majd használni…. Nagyon ütni fogom a vasat azért, hogy a játszótér minél előbb, legkésőbb szeptember 1-jéig elkészüljön
– szögezte le Zsikó Zoltán.

Az igazgató azt is hangsúlyozta: a munkálatok már a jövő héten elkezdődnek, a cél az, hogy a gyerekek a játszóteret lehetőleg már nyáron használatba tudják venni, de legkésőbb szeptember 1-ig elkészüljön.

Ugyan nem a sajtótájékoztató témája – folytatta az igazgató -, de éppen ma reggel érkezett a hír, hogy újabb kormányzati támogatáshoz jut az Innovációs Központ, amely ezzel az összeggel immár közel 150 millió forint különböző kormányzati támogatásokat kapott a közel 7 hónapos működése alatt. A Központ működése a városnak eddig nem jelentett plusz kiadást – húzta alá a cégvezető, majd hozzá tette:

Bízom abban, hogy olyan programokat, olyan fejlesztéseket tudunk megvalósítani, amelyekre azt mondják a kalocsaiak: ezek a fiúk, lányok tényleg rendesek, érdemes volt ezt a céget létrehozni. Mi ezért dolgozunk, mert munkára jelentkeztünk, és a legfontosabb az számunkra, hogy jó szövetségesei, jó partnerei legyünk a városnak, tisztességesen, becsületesen végezzük a mindennapokban a munkánkat. Köszönöm a lehetőséget, hogy ezt az örömteli hírt itt bejelenthettük!"– zárta beszédét Zsikó Zoltán igazgató.


Dr. Jéri Tamás, a parkgondozási feladatokat is ellátó Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. igazgatója kifejtette:

Azt gondolom, minden beruházás bejelentése előre mutató, az innovációt és a fejlődést mutatja.
Véleményem szerint egy játszótér akkor jó, ha hasznos, tartós és biztonságos. Akkor hasznos, ha ellátja funkcióját, tehát a gyerekek örömüket lelik benne. Akkor tartós, ha hosszú időn keresztül kiszolgálja a város lakosságát, és akkor biztonságos, ha a rendeltetésszerű használata közben nem következik be baleset.
A tartósság és a biztonságosság fenntartása egyértelműen üzemeltetési kérdés, és mint elhangzott, én az üzemeltetést végző cég vezetőjeként vagyok jelen.

Meg kell erősítenem, hogy a város játszótereit folyamatosan ellenőrzi és karbantartja a Vagyonhasznosítási Kft., nincs olyan hét, hogy valamelyik kollégám ne jelenne meg a játszótereken, ne tennénk a dolgunkat, emellett az akkreditált ellenőrzéseket is időről időre végrehajtatjuk."Az elmúlt időszak ellenőrzései kirívó szabálytalanságokat nem állapítottak meg, ugyanakkor pontosan tudjuk, van feladatunk bőven, és ahogy el is hangzott, egy játszótéren mindig van mit tenni. El kell mondanom, a jogalkotói szándék mindenképpen a játszóterek biztonságosabbá tétele és az ehhez igazodó fenntartása felé mutat. Ez abban is látszik, hogy az ellenőrzési szempontok egyre szigorúbbak, egyre részletesebbek. Mindettől függetlenül hangsúlyozom, kirívó szabálytalanság nem merült fel az elmúlt időszakban.

Ugyanakkor a jogszabályi megfelelés miatt úgy döntöttünk, egy átfogó, ütemezett karbantartást fogunk végrehajtani Kalocsa város játszóterein, ami a nagy játszóterekkel fog kezdődni, így a Kubikus parki és az érsekkerti játszóterekkel indul és fokozatosan haladunk a kisebb játszóterek felé.”
Örülök a megújuló játszótérnek, és megígérhetem: a város játszótereit a jogszabályi követelményeknek megfelelően ütemezetten, átfogóan fogjuk karbantartani- jelentette ki az igazgató.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Filvig Géza a sajtótájékoztató zárásaként azt mondta:  

Örömmel hallottam, hogy hajó játszótéri elem is lesz, amihez hozzá teszem, nem az én lobbim, de gratulálok a kiválasztásához!


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírekIgen, ebből az alkalomból is azt tudom mondani, hogy fogjunk össze ötlettel, megvalósítással, lehetőséggel, és ha összefogunk és ilyen jó célokat tűzünk ki, akkor Kalocsa velünk gazdagodik, Kalocsa akkor velünk erősebb lesz!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>