2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Telekeladás az ipari parkban – K+F beruházás gépgyártásra és egyedülálló mikroőrlemény-gyártásra?

Illés György Cinó  |  2016. 05. 02., 08:27

Korábban is érkezett ajánlat az ipari park egyik legjobb adottságú területére, most egy kicsivel többet ígért érte a Varga Kreatív Mérnöki Iroda Kft. Az értékesítésről döntést hozó, március végi testületi ülésen megjelent Varga Tibor ügyvezető, és beszámolt a vállalat terveiről. Most fölkerestük a vezetőt, és további részleteket tudtunk meg a tervezett beruházás-sorozatról, az előkészítő munkák állásáról. Kiderült: a testületi ülésen emlegetett, megcélozni kívánt K+F pályázati forrást végül nem nyitották meg, illetve lezárták. Így a finanszírozás kérdésére más választ kell találniuk, s erre van is kilátás.

A szóban forgó telekre már korábban is érkezett ajánlat: a Vén Família Kft. az azt megelőző értékbecslésben meghatározott, négyzetméterenkénti 550 forintos áron vette volna meg a telket raklapok és egyéb faipari termékek előállítására, de elutasították ajánlatát, majd az övékkel azonos ajánlatot tett egy másik vállalat, amely információink szerint kapcsolatban áll a Vén Família Kft.-vel. Akkor a döntést – hosszú vitát követően – előbb elnapolták, majd az ajánlattevő visszalépett.

Most az akkorinál négyzetméterenként 50 forinttal többet ajánlott föl a Varga Kreatív Mérnöki Iroda Kft., akik azonban a mintegy 3,5 hektáros területből 1,2 hektárt vásároltak csak meg, a fönnmaradó terület közel felére, további 1 hektárra pedig két évre szóló elővételi opciót vásároltak, összesen 600 ezerért.
A cég gépgyártó tevékenységének nagy részét telepítené ide Homokgyőrből, és egy saját fejlesztésű gépsoron különleges mikroőrlemények előállításába is belefogna. Az eredeti telekből – amelyből egy szennyvízműtárgy helyfoglalása miatt egy területrészt már kivettek – a szükséges telekosztások után, ha a vállalat bővítési tervei megvalósulnak, még marad is a város tulajdonában egy 1,2 hektáros telek.

„Mindent bedarálunk!”

– ezzel a szlogennel hirdeti termékeit az interneten az elsősorban élelmiszeripari őrlő- és keverőgépek gyártására szakosodott vállalkozás, amely a Budamobil homokgyőri üzemében bérelt telephelyen tevékenykedett eddig.

AZ INTERNETEN ELÉRHETŐ CÉGADATOK SZERINT AZ UTÓBBI IDŐBEN BEVÉTELÉT ÉS ADÓZÁS ELŐTTI NYERESÉGÉT IS NÖVELNI KÉPES AZ EDDIG HASZNÁLT ÜZEMET KINŐTTE, FŐLEG AZÉRT, MERT AZ EGYRE SZERTEÁGAZÓBB TERMELÉSI IRÁNYOK MIATT A KÜLÖNBÖZŐ MUNKAFOLYAMATOK ELKÜLÖNÍTÉSE VÁLT SZÜKSÉGESSÉ.

Az ehhez szükséges beruházásokhoz keresett helyszínt a kalocsai cég, hogy ott igényinek megfelelő üzemet létesíthessen.

Varga Tibor, a Varga Kreatív Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője

K+F

Emellett egy saját fejlesztésű mikroőrlő gépsor létrehozásán is munkálkodnak – ehhez szerették volna a K+F forrást igénybe venni. Ez utóbbi géppel saját termékek előállításába kezdenének, az élelmiszeriparban, illetve a mezőgazdaságban használatos mikroőrleményeket gyártanának.
Sőt, ez utóbbitól remélik a nagyobb áttörést: a jelentős és rohamosan növekvő igények hullámán új fejlődési irányt szabnának a vállalatnak.

A hagyományos gépgyártó tevékenységüket az egyedi gyártás irányából a szériagépek előállítása irányába fejlesztenék, de a komolyabb fejlesztési irány mégis a mikroőrlő gépsor megépítése volna. Ezt nem eladásra szánják, hanem az ipari parkban építenének számára csarnokot, és az egészséges táplálkozás új üdvöskéi, az igen nagy piaci érdeklődésnek örvendő mikroőrlemények gyártásába fognának. A mikroőrlő technológiát emellett ásványok finom porrá őrlésére is használnák, mezőgazdasági célokra.

ENNEK A GÉPSORNAK A FEJLESZTÉSÉHEZ ÉS AZ AZT BEFOGADÓ CSARNOK MEGÉPÍTÉSÉHEZ SZERETTEK VOLNA PÁLYÁZNI, K+F PÁLYÁZATI FORRÁST MEGCÉLOZVA. A PÁLYÁZAT ÁPRILIS KÖZEPÉN, ÁTMENETILEG FELFÜGGESZTÉSRE KERÜLT.

Ám amint megtudtuk, van kilátás magánforrás bevonására. Az új helyzetben adódó lehetőségekről és a – különben változatlan – tervek részleteiről a Kft. ügyvezetője, Varga Tibor beszélt munkatársunknak.

Daráló rendszer

Varga Tibor – Befektetői oldalról komoly érdeklődés mutatkozik a tervezett fejlesztésünket illetően. Az őrlőgépek terén felhalmozódott tudással vállalatunk kiemelten alkalmas speciális berendezések előállítására. Egy nyugat európai központú cégnek is ezen termékre, termékekre volna szüksége, és a gyártás beindítása érdekében befektetőként is részt venne a beruházásban. Legalábbis erről folytatunk tárgyalásokat a vállalat képviselőjével, de a pályázati forrás megszerzéséről sem mondtunk le, figyeljük a kiírásokat, és ha újra megnyílik ez a pályázati lehetőség, akkor megpróbáljuk majd igénybe venni. De kell a „B” terv is.

KH – Miért nem sikerült pályázni?

V. T. – Amikor vételi ajánlatot adtunk a telekre, még pályázhattunk volna, elő is készítettük az anyagot, ám beadni nem tudtuk, mert a fejlesztésre szánt ingatlanon akkor még nem voltunk tulajdonosok. Amikorra birtokba kerültünk, lezárták a pályázati forrást, fölfüggesztették a pályázatot.

KH – A fentiekben megemlített külföldi partnernek miért érné mag annyira, hogy beruházzon itt?

V. T. – A mikroőrlés egy új technológia. Sokan nem is tudják, mennyivel hatékonyabban tárulnak föl az élelmiszerekből a tápanyagok, vitaminok, ásványok, ha igen finomra őröljük. Mások akár sokat is hallhattak már erről, hiszen az egészséges táplálkozást követők körében valóságos divattá vált a mikroőrléssel előállított készítmények felhasználása, fogyasztása. Az így előkészített táplálékok ugyanis a szervezetbe jutva megtöbbszörözik jótékony hatásukat, szervezetet erősítő, esetenként gyógyító hatásukat, táperejüket.

KH – Tehát a mikroőrlés volna az új profil. Eddig mivel foglalkozott a Kft?

V. T. – Elsősorban a mezőgazdaságban, illetve az élelmiszeriparban használatos gépeket terveztünk és állítottunk elő, a vevő igényei szerinti, egyedi kivitelben, köztük főképp általánosabb őrlő-, szárító-, sterilizáló berendezéseket, tartályokat, valamint keverőgépeket gyártottunk. Gépeink különféle őrlemények előállítására, az őrlemények, szilárdszemcsés, száraz anyagok elegyítésére, vagy eltérő összetételű anyagok keverésére, például őrölt paprika homogenizálására alkalmas keverőgépeket készítettünk. Keverőgépeink közt azonban akad olyan speciális eszköz is, amely folyadékok, például olaj, vizes oldatok, őrleményhez történő keverésére is alkalmas.

Daráló rendszer

KH – Most, hogy elestek a pályázat lehetőségétől, csúszik a beruházás is?

V. T. – Ezt semmiképp sem szeretnénk! Fél éven belül mindenképp meg akarjuk kezdeni a kivitelezést. Ha nem pályázat útján, akkor máshogyan, esetleg más ütemezéssel, de késlekedés nélkül akarjuk megvalósítani a terveinket. Abban bízom, hogy egyes részfeladatok elvégzése után már olyan gyártótevékenységet kezdhetünk, amelynek bevételeiből folytathatjuk majd a munkát. De mint mondtam, továbbra is várjuk a pályázatokat, és magántőke bevonásában is gondolkodunk, így remélem, maradhatunk az eredeti terveknél.

KH – Apropó, tervek! A beruházáshoz szükséges tervek milyen készültségi fokon állnak?

V. T. – Készen van már egy előterv a teljes beruházásra, amelyet részben Galambos Csaba készített. De sok részlet még kidolgozásra vár, hiszen nem csak épületekről és gépekről van szó, hanem például komoly feladatot ró ránk a környezetalakítás is, ugyanis a telek adottságait kihasználva impozáns, az ügyfelek számára is megnyerő megjelenést szeretnénk elérni. A területen van egy tó is, annak a tervszerű fejlesztésével, élőfal felállításával olyan telephelyet szeretnénk létrehozni, amelynek nemcsak termékei, de üzemének esztétikai adottságai is jó hírét keltenék.

Daráló rendszer

KH – Kanyarodjunk vissza az ütemezés kérdéséhez. Azt mondta, ez változhat, de mi még nem tudjuk, hogy mihez képest…

V. T. – Első lépésben egy 200 négyzetméteres csarnokot építenénk, ahol a fejlesztés alatt álló gépeket tesztelnénk. A kiértékeléseket és további tervezési munkálatokat, e csarnokhoz kapcsolódó 2 szintes üzemrészben végeznénk, mely ugyancsak 200 nm hasznos munkaterületet adna. Ezzel az épülettel indulna az új telephely első beruházása. Ezt követően, második lépésként fölépülne a sztenderd gépgyártó tevékenységünk folytatására egy 1000 négyzetméteres csarnok, és ekkor történik majd meg a zöldterületek kialakítása. E két épület kerülne a most megvásárolt 1,2 ha-os területre. Reményeink szerint eddigre komoly érdeklődés mutatkozik majd speciális élelmiszerőrlő kapacitásunkra, mely a harmadik ütem megindítását eredményezné. A megrendelők számára egy külön csarnokban végeznénk bérőrlést, mely a megigényelt további 1 ha-os területen történne. Ehhez mindenképp külön üzemegység létesítése szükséges, mert K+F üzemben élelmiszergyártó tevékenységet folytatni nem lehet. Szintén e terület másik szegletére kerülne az addigra már kikísérletezett mikroőrlő technológiánk kőzetásványok őrlésére. Az így előállított termékeket a mezőgazdaságban talajjavításhoz, lombtrágyázáshoz, természetes, „bio” növényvédő és betegségmegelőző szerekként használják. Ezeknek a mikroőrleményekre épülő, a növénytermesztést támogató technológiáknak épp most van a forradalma, így valószínű a növekvő piac e téren is megrendeléshez juttatja majd cégünket.

KH – Milyen ásványokra kell gondolni?

V. T. – Elsősorban a megkövült algákból kialakult alginit, a vulkáni zeolit, illetve a dudarit őrlésével előállított termékekről volna szó, amelyek szemcsemérete 10 mikron alatti. Ezeknek az anyagoknak a kijuttatására alkalmas gépek is volnának a termékskálánkon.

Őrlőüzem

KH – Mikorra valósulhat meg mindez?

V. T. – Ha terveinknek megfelelően az idei előkészítő munkálatok után jövő tavaszra meg tudnánk kezdeni a kivitelezést, akkor mostantól két év múlva tavasszal, vagy nyár elején beindulhatna a termelés.

KH – Ez a meglehetősen közeli időpont reális?

V. T. – Abszolút. De ez csak az indulásra, az első gyártórészleg üzembe helyezésére vonatkozik.

KH – És a többi?

V. T. – Az 1000 négyzetméteres csarnokunk optimális esetben 3 év múlva kezdheti meg a működést.

Turbó keverőgép

KH – Hány új munkahelyet teremtenének ezzel a beruházással?

V. T.
– Ha beindul a nagyüzem, akkor a piac alakulásától függően, legjobb esetben akár 20-25 fő is dolgozhatna a gyártócsarnokban. Ez minimálisan 5-8 főt jelentene. A legelső elem, a kísérleti üzem munkaerő-szükséglete azonban speciális, hiszen a kutatói feladatok komoly felkészültséget, megbízható szaktudást és tapasztalatot igényelnek. Ezért ezekre a munkahelyekre az eddigi innovációnkban is partnerként együttműködő műhelyek berkeiből, egyetemi kapcsolataink révén megismert, de a gyakorlatban is tapasztalatot szerzett munkatársakat kérnénk föl. A későbbi bővítésekkel azonban már a helyi munkerőpiacon is megjelennénk munkaerőigényünkkel.

KH – Ha a teljes projekt megvalósulna, körülbelül mekkorára becsülhető a beruházás összköltsége?

V. T.
– A teljes projekt minimálisan 300 millió forint befektetést igényel.

KH –Sok sikert kívánunk hozzá, és köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK