2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb középület újul meg – Kívül-belül megszépül a Járásbíróság épülete

Zsiga Ferenc  |  2016. 02. 29., 08:05

A 19. századi értékekeit megőrizve, a 21. század igényeihez igazodva újul meg kívül-belül a Kalocsai Járásbíróság épülete. A május végéig befejeződő rekonstrukció a bíróság működését az ügyfelek részére érzékelhetően nem zavarja. A felújításról dr. Schön Ferenccel, a bíróság elnökével beszélgettünk.

A bíróság elnöke arról tájékoztatta portálunkat, hogy a bírósági szervezeten belül folyó országos korszerűsítési program részeként, a megyei törvényszék pályázata nyomán újul meg a Kalocsai Járásbíróság épülete.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az egykori közjegyzői épület ugyan már jelentős korszerűsítésen ment át és bővítették is ez elmúlt évtizedekben, de külső profilja, megjelenése miatt máig meghatározó épülete a Szent István király útnak. Ennek igazolására dr. Schön Ferenc rendelkezésünkre bocsátotta azt az egyik munkatársa által őrzött egykori kalocsai képeslapot, amelyen az épület eredeti pompájában, a város egyik jellegzetes, szép épületeként látható.

A kalocsai bíróság egykori épplete
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott, a tervező kifejezetten arra törekedett, hogy az épület a 19. századi külső megjelenését megőrizze. Ugyan nap mint nap eljárunk az egykori közjegyzői irodaház előtt, de csak kevesen vesszük észre, hogy a város egykori és mai főutcája épületének homlokzata az egyik legdíszesebb a városban. A külső festés a régi, XIX. századi épületrész esetében az eredeti színpárt őrzi majd. A hozzá épített új részt azzal hangsúlyozzák, hogy a két színt ezen a homlokzaton megcserélik.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az esztétika azonban csak egy része, ráadásul a kisebbik része a felújításnak, ugyanis kicserélik a víz-, és elektromos vezetékeket, az informatikai hálózatot, és mindezt egy dekoratív álmennyezet mögé rejtik. A vizes blokkokat is átépítik, valamint az ügyfél- és munkaterek is megújulnak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A felújítás a jó szervezésnek köszönhetően a bíróság munkamentét, működését az ügyfelek részére érzékelhetően nem befolyásolta, legfeljebb a munkálatokkal járó zajok okoznak kellemetlenséget.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A bíróság elnöke tájékoztatása szerint a kivitelezőnek május 30-ig kell befejeznie a rekonstrukciós munkálatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
kisbéta
2016-02-29 10:39:07
én nagyon örülök, h ezek a régi épületek most már megmaradnak, nem kerülnek lebontásra mint a 90-es évek elején számtalan . Hozzáteszem , az új épültek semmivel sem lettek szebbek mint amiket lebontottak . Sőt , már egyik másik elhanyagoltabb mint ami a helyén állt . Remélem több hasonló régi ház már nem kap engedélyt utcafronton üzlet nyitásra. Az is tetszik, h pl a Székely féle villamossági üzletnek nincs utcai bejárata . Remélem a Lászlóffy ház helyére sem akar senki társasházat építeni .

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK