2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb középület újul meg – Kívül-belül megszépül a Járásbíróság épülete

Zsiga Ferenc  |  2016. 02. 29., 08:05

A 19. századi értékekeit megőrizve, a 21. század igényeihez igazodva újul meg kívül-belül a Kalocsai Járásbíróság épülete. A május végéig befejeződő rekonstrukció a bíróság működését az ügyfelek részére érzékelhetően nem zavarja. A felújításról dr. Schön Ferenccel, a bíróság elnökével beszélgettünk.

A bíróság elnöke arról tájékoztatta portálunkat, hogy a bírósági szervezeten belül folyó országos korszerűsítési program részeként, a megyei törvényszék pályázata nyomán újul meg a Kalocsai Járásbíróság épülete.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az egykori közjegyzői épület ugyan már jelentős korszerűsítésen ment át és bővítették is ez elmúlt évtizedekben, de külső profilja, megjelenése miatt máig meghatározó épülete a Szent István király útnak. Ennek igazolására dr. Schön Ferenc rendelkezésünkre bocsátotta azt az egyik munkatársa által őrzött egykori kalocsai képeslapot, amelyen az épület eredeti pompájában, a város egyik jellegzetes, szép épületeként látható.

A kalocsai bíróság egykori épplete
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott, a tervező kifejezetten arra törekedett, hogy az épület a 19. századi külső megjelenését megőrizze. Ugyan nap mint nap eljárunk az egykori közjegyzői irodaház előtt, de csak kevesen vesszük észre, hogy a város egykori és mai főutcája épületének homlokzata az egyik legdíszesebb a városban. A külső festés a régi, XIX. századi épületrész esetében az eredeti színpárt őrzi majd. A hozzá épített új részt azzal hangsúlyozzák, hogy a két színt ezen a homlokzaton megcserélik.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az esztétika azonban csak egy része, ráadásul a kisebbik része a felújításnak, ugyanis kicserélik a víz-, és elektromos vezetékeket, az informatikai hálózatot, és mindezt egy dekoratív álmennyezet mögé rejtik. A vizes blokkokat is átépítik, valamint az ügyfél- és munkaterek is megújulnak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A felújítás a jó szervezésnek köszönhetően a bíróság munkamentét, működését az ügyfelek részére érzékelhetően nem befolyásolta, legfeljebb a munkálatokkal járó zajok okoznak kellemetlenséget.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A bíróság elnöke tájékoztatása szerint a kivitelezőnek május 30-ig kell befejeznie a rekonstrukciós munkálatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
kisbéta
2016-02-29 10:39:07
én nagyon örülök, h ezek a régi épületek most már megmaradnak, nem kerülnek lebontásra mint a 90-es évek elején számtalan . Hozzáteszem , az új épültek semmivel sem lettek szebbek mint amiket lebontottak . Sőt , már egyik másik elhanyagoltabb mint ami a helyén állt . Remélem több hasonló régi ház már nem kap engedélyt utcafronton üzlet nyitásra. Az is tetszik, h pl a Székely féle villamossági üzletnek nincs utcai bejárata . Remélem a Lászlóffy ház helyére sem akar senki társasházat építeni .

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei