2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen felavatták a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület új székházát - Megnyílt Pandur Istvánné, Marcsa néni alkotói kiállítása

Zsiga Ferenc  |  2022. 12. 19., 16:09

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület Kunszt József utcai új székháza avatóünnepségén, december 17-én, szombaton megint jó volt kalocsainak lenni! Jó volt látni összegyűjtve, mintegy csokorba kötve mindazt az értéket, amit eleink több mint 100 év alatt népi hagyományokban, népművészetben ránk hagytak, generációkon át megőriztek. Jó volt megtapasztalni, hogy vannak olyanok közöttünk, mint például Pandur Istvánné Marcsa néni, akinek a most megnyílt alkotói kiállítása is bizonyítja: fontos, hogy a kalocsai népművészet ma is élő legyen, gyerekeink, unokáink is ismerjék, tiszteljék, tovább vigyék ezt a páratlan kincsünket. Jó volt hallani azokat az elismerő szavakat, amelyeket nem kalocsaiak fogalmaztak meg az itt élők hagyománytiszteletéről, a hagyományok élővé tétele érdekében végzett áldozatos munkáról. Jó volt érezni azt az összefogást, tetterőt, ami az elvégzett munka nyomán is esszenciáját adja a város ezen páratlan értékeinek. Különösen egy olyan időszakban, amikor hosszú hónapok óta vannak olyan tényezők - Covid, orosz-ukrán háború -, amelyek nagyon megnehezítik az állam, az önkormányzatok, az egyesületek és a lakosság életét.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület az Érsekket bejáratánál lévő, a jelenlegihez képest kisebb ingatlanból a volt Kunszt József utcai Óvodában, illetve annak nagyobb részében kizárólagos használat mellett úgy kapott helyet: amennyiben ettől is nagyobb térre van szükségük, arra is jogosultak lesznek.

Az ünnepség az udvar felőli főbejárat előtt kifeszített nemzeti színű szalag átvágásával vette kezdetét. Az avatószalagot Dr. Kovács Istvánné, az egyesület elnöke, Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Szigeti Tamás, a Közép-Duna Menti Kiemelt Körzet agrárbiztosa vágta át, majd az egyesület tagjai egyhónapos munkája nyomán megújult és berendezett épületbe elsők között a fellépésre érkezett Dunapataji Népdalkör és a Drágszéli Hagyományőrző Egyesület tagjai léptek be. Bent aztán elénk tárult a kalocsai népi - paraszti kultúra megannyi tárgya, viselete, alkotása, amely már a maga korában is egyedi és figyelemre méltó volt. Ám erről győződjenek meg személyesen, vagy ízelítőként tekintsék meg a cikkünkbe beágyazott, galériába rendezett képeket!

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az épület bemutatótermében dr. Kovács Istvánné előadásuk megtartására elsőként a Dunapataji Népdalkört kérte fel. A Kodály Zoltán emlékét és módszertanát hűen őrző nagyközség idén 40. éves énekkarának produkcióját vélhetően a világhírű magyar zeneszerző, zenetudós is nagyra értékelte volna. A Szűcsné Török Ilona énektár, az egyesület elnöke által vezényelt, ezúttal 18 fős vegyes kórus repertoárján kristálytiszta énekhangon megszólaltatott dunapataji népdalok szerepeltek. Szólót a figyelemre méltó tehetséggel megáldott Mádiné Király Henriette énekelt.

A folytatásban Dr. Filvig Géza köszöntötte a résztvevőket. A polgármester felelevenítette, hogy az egyesület által korábban használt közösségi teret a képviselő-testület döntése értelmében más egyesületek és civil szervezetek is használhatják, mert kizárólagos használatot nem kívántak biztosítani senkinek. Ezért az egyesület kérésére a hagyományőrzőknek új helyet kerestek, amely a megújult volt Kunszt József utcai Óvoda épülete lett.

Örömteli számomra, hogy egy üres, használaton kívüli épület nem az enyészeté lett, hanem a hagyományőrzők élettel, értékkel töltik meg” mondta a polgármester, majd megköszönte, hogy az egyesület a frekventált helyen lévő épülettel valósággal „csodát” tett, és egy szép, dekoratív, autentikus kiállítást rendezett be.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Dr. Filvig Géza leszögezte, hogy az egyesület a jelenlegi épület állandó használata mellett is bármelyik, az önkormányzat tulajdonában lévő közösségi épületet, teret igényelheti, ha szüksége van erre. A polgármester végül további eredményes, jó munkát kívánt az egyesületnek.

Az elismerő szavakra dr. Kovács Istvánné reagált. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a jövőben is mindig méltón képviselik Kalocsa itt is bemutatott értékeit.

Az egyesület az elmúlt időszakban is bebizonyította, hogy mire képes. Ha bármikor szüksége van a városnak az egyesületre, akkor állunk rendelkezésre.” zárta szavait az elnök.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke gratulált a Dunapataji Népdalkörnek a 40. évfordulóhoz, a szép fellépéshez, majd a kalocsai hagyományőrzőknek a gyönyörű kiállításhoz.

Az alelnök felidézte, hogy a 90-es években sokan azt hitték, hogy például a néptánc kultúra leáldozóban van. Ezzel szemben azóta is reneszánszát éli mind a népzene, mind a néptánc, amely más műfajokkal keveredve még „eladhatóbb”, még népszerűbb lett.

Van egy olyan kincsünk, amely itt Kalocsán található. A kalocsai népviselet, a kalocsai hímzés, pingálás, a népszokások egyedülállóak, gyönyörűek, és világhíresek. Lehet valami világhíres, egyedülálló, de Kalocsán azt is hozzá lehet tenni –a kalocsai hagyományőrzőknek is köszönhetően- hogy ÉLŐ, amit nagy betűkkel emelik ki”- mondta Dr. Mák Kornél, aki a mai nehéz gazdasági helyzetről szólva azt a Winston Churcillnek tulajdonított anekdotát hozta fel: amikor az angol miniszterelnök kulturális minisztere a kultúrára fordított összegek megkurtítására tett javaslatot a háborús kiadások bővítése érdekében, Churcill azt mondta,  ha nincs kultúránk, akkor miért harcolunk?

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az alelnök azzal zárta gondolatait: ahogy Kalocsán, másutt is meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a hagyományaink tovább éljenek!

Dr. Csonka - Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója beszédében rámutatott:

Nagyon fontos, hogy amit a kalocsaiak őseiktől örököltek, generációkon keresztül kaptak, azt nagyon hűen, gondosan, szeretettel, odaadással őrzik. Ennek nagyon lényeges eleme, hogy van egy hely, ahol a hagyományőrzők összegyűlhetnek, tevékenykedhetnek, megmutathatják a hagyományokat itt, és a különböző ünnepségeken. Mindenki, aki egy kicsit is hozzá tesz a kalocsai népművészet fennmaradásához, éltetéséhez, az nagyon nagy dolgot tesz a jövő számára!” – mondta az igazgató.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A továbbiakban a Békéscsabáról érkezett Jenei Anikó, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége elnöke gratulált az egyesületnek az új székhely épülethez és a kiállításhoz, külön köszönetét fejte ki az önkormányzatnak azon támogatásért, hogy az egyesület megkaphatta az épületet.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Hrivnák Tünde, a kalocsai motívumokat mai ruhakölteményekre álmodó divattervező beszédében köszönetét fejezte ki Pandurné Marcsa néninek, hogy megrajzolta a próbabábákon látható kollekció fantasztikus motívumait.Mint mondta, a ruhákon a korai cifra hímzés található, amelyekre immáron csak Marcsa néni emlékszik; hogy is kell rajzolni azt és igazából melyek az autentikus színek.

Azt gondolom, egy olyan kollekció született, ami olyan értékmentés, ami Marcsa néni alkotói munkásságának egyik fokmérője. Elismerésre méltó, hogy egy fiatalabb generációval együtt gondolkodva ilyen csodálatosan meg tudta fogalmazni és rajzolni a ruhákat, ahogy ő mondta nekem: „ügön szép lött.” Mindenhol el fogom mondani, hogy Kalocsán élő a népművészet, és hogy mi együtt alkotunk!”- mondta Hrivnák Tünde.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Pandurné Marcsa néni idén ünnepelte 80. születésnapját, mely alkalomból az egyesület nevében dr. Kovács Istvánné és a családja virágcsokorral köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A Kalocsai hagyományőrzőkhöz tartozó, ugyancsak 80. születésnapját ünneplő Dusnoki Lászlónét szintén virágcsokorral köszöntötték.

A megnyitó végén a Drágszéli Hagyományőrző Egyesület asszonykórusa énekelt, majd a közönség bejárhatta a három nagyobb helyiségben, köztük a folyosón berendezett tárlatot, amelyet valamennyi kalocsainak és környékbelinek megtekintésre ajánlunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>