2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Veszélyes hely az Érsekkert – A vihar döntött: induljon a parkrekonstrukció!

Illés György Cinó  |  2015. 05. 11., 11:02

Kidőlt fák, letört ágak és komoly anyagi kár maradt a múlt heti vihar után az Érsekkertben. Az eset aláhúzza a közelgő parkrekonstrukció időszerűségét. Ehhez néhány elöregedett, kiszáradt, rossz állású fa eltávolításával az orkánerejű szél spontán módon hozzá is kezdett.

Nem épp szakszerűen.
A romok eltakarításáig a balesetveszély miatt jobb, ha elkerüljük városunk legnagyobb parkját. Az elsődleges kár- és veszélyelhárítás föltehetőleg mostanára megtörtént, de a parkban tömegével lehetnek a vihar során megroppant ágak, megindult fatörzsek, amelyek továbbra is veszélyeztethetik a kert látogatóinak biztonságát.

Kár, hogy mindez nem a szabadtéri színpad tavaly lezárult rekonstrukciója előtt történt, mivel így a vadonatúj székek látták kárát, vagyis mi. Öröm az ürömben, hogy a korábban megindított pályázat terveit az előző vezetés módosította, fény és hangtechnikát emelve be az nézőtér elhagyott tetőszerkezete helyett, így most nem az új tető drága tartószerkezetét rokkantotta meg fiatalon a múlt csütörtöki égszakadás.

Senki ne varrja a nyakába, hogy az ördögöt a falra festette, de Török Ferenc az önkormányzati testületnek a város ötéves fejlesztési elképzeléseiről folytatott vitája során épp erre a veszélyre figyelmeztetett néhány hete.

A nézőtérre dőlt fa egyébként sem idősnek, sem betegnek nem tűnik. Ebben az esetben lehetséges, hogy hozzájárult a bajhoz az is, hogy a színpad rekonstrukciója során a kétoldalt található faálllományt jelentősen megritkították, így az együtt nőtt állomány tagjai nem védték egymást a széltől.

A parkot ért károk is mutatják, mennyire megérett az Érsekkert egy alapos rekonstrukcióra. Reményeink szerint ennek során a mesterségesen alakított parkelemek fejlesztése mellett a park természetközeli jellege, saját állományból megújulni való képessége is megmarad.

A Kalocsa Szíve program keretében a sétányok megújulnak, térburkolatok létesülnek, fölépül az új Platán rendezvényközpont a szökőkúttal, és mindehhez a park kertészeti rekonstrukciója társul.

Hogy pontosan miből áll majd ez a rekonstrukció, azzal kapcsolatban megkeressük a tervezőt, és amit megtudunk, arról reményeink szerint hamarosan beszámolunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés