2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Veszélyes hely az Érsekkert – A vihar döntött: induljon a parkrekonstrukció!

Illés György Cinó  |  2015. 05. 11., 11:02

Kidőlt fák, letört ágak és komoly anyagi kár maradt a múlt heti vihar után az Érsekkertben. Az eset aláhúzza a közelgő parkrekonstrukció időszerűségét. Ehhez néhány elöregedett, kiszáradt, rossz állású fa eltávolításával az orkánerejű szél spontán módon hozzá is kezdett.

Nem épp szakszerűen.
A romok eltakarításáig a balesetveszély miatt jobb, ha elkerüljük városunk legnagyobb parkját. Az elsődleges kár- és veszélyelhárítás föltehetőleg mostanára megtörtént, de a parkban tömegével lehetnek a vihar során megroppant ágak, megindult fatörzsek, amelyek továbbra is veszélyeztethetik a kert látogatóinak biztonságát.

Kár, hogy mindez nem a szabadtéri színpad tavaly lezárult rekonstrukciója előtt történt, mivel így a vadonatúj székek látták kárát, vagyis mi. Öröm az ürömben, hogy a korábban megindított pályázat terveit az előző vezetés módosította, fény és hangtechnikát emelve be az nézőtér elhagyott tetőszerkezete helyett, így most nem az új tető drága tartószerkezetét rokkantotta meg fiatalon a múlt csütörtöki égszakadás.

Senki ne varrja a nyakába, hogy az ördögöt a falra festette, de Török Ferenc az önkormányzati testületnek a város ötéves fejlesztési elképzeléseiről folytatott vitája során épp erre a veszélyre figyelmeztetett néhány hete.

A nézőtérre dőlt fa egyébként sem idősnek, sem betegnek nem tűnik. Ebben az esetben lehetséges, hogy hozzájárult a bajhoz az is, hogy a színpad rekonstrukciója során a kétoldalt található faálllományt jelentősen megritkították, így az együtt nőtt állomány tagjai nem védték egymást a széltől.

A parkot ért károk is mutatják, mennyire megérett az Érsekkert egy alapos rekonstrukcióra. Reményeink szerint ennek során a mesterségesen alakított parkelemek fejlesztése mellett a park természetközeli jellege, saját állományból megújulni való képessége is megmarad.

A Kalocsa Szíve program keretében a sétányok megújulnak, térburkolatok létesülnek, fölépül az új Platán rendezvényközpont a szökőkúttal, és mindehhez a park kertészeti rekonstrukciója társul.

Hogy pontosan miből áll majd ez a rekonstrukció, azzal kapcsolatban megkeressük a tervezőt, és amit megtudunk, arról reményeink szerint hamarosan beszámolunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK