2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„A hit, a család, a nemzet, a föld és a közösség a társadalom azon sarokkövei, amelyek megvédenek és menedéket nyújtanak a romboló ideológiák ellen”

„A hit, a család, a nemzet, a föld és a közösség a társadalom azon sarokkövei, amelyek megvédenek és menedéket nyújtanak a romboló ideológiák ellen”
Gazsó Rita  |  2018. 10. 18., 12:50

A hölgyek kissé még mindig hátrányos helyzetben vannak a férfiakhoz képest a hazai munkaerőpiacon, ráadásul a háztartási, családi teendőik miatt jóval több a teher a vállukon, mégis főként ők azok, akik összefogják a helyi közösségeket, civil szerveződéseket – derült ki a Vidéki Nők Napja címmel Kalocsán megrendezett konferencián.

Ma, a 21. században és nem csak vidéken még mindig érezhető, hogy a nők kissé hátrányos helyzetben vannak a férfiakhoz képest, amely főként a munka területén jelentkezik, akár a fizetés, akár az elismerést tekintve – mondta megnyitójában Lakatos Melinda, Kalocsa alpolgármestere, a kétnapos, Kalocsán megrendezett Vidéki Nők Napja című konferencián.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Az alpolgármester a Kalocsai Család és KarrierPONT, valamint a Magyar Női Unió által szervezett eseményen hozzátette, pedig egy nőnek sokkal nehezebb dolga van, mint egy férfinak: háztartást vezet, a gyerekekkel foglalkozik és emellett ugyanúgy helyt kell állnia a munkájában, mint a férfiaknak. Mégis a nők azok, akik sokkal fontosabbnak tartják, hogy összefogják a helyi közösségeket, szerepet vállaljanak ebben a munkájuk, a család és a háztartás mellett – hangsúlyozta.

Batthyány-Schmidt Margit, a rendezvény fő szervezője, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke a rendezvény apropójáról elmondta, október 15-e a Vidéki Nők Nemzetközi Napja, ennek alkalmából foglalkoznak a vidéki élet kihívásaival és lehetőségeivel és a nők szerepével az egészséges vidéki élet kialakításában.

Az elnök felsorolta mai társadalom öt legfontosabb sarokkövét, amelyre, mint mondta, mindennél nagyobb szükség van most. Ez az öt alappillér: a hit, a család, a nemzet, a föld és a közösség, amelyek megvédenek bennünket és menedéket nyújtanak a romboló ideológiák ellen – vélekedett.

Mi nők különös, ősi érzékkel vagyunk közösséget szervezni és megtartani. Őszintén hiszem, hogy e képesség fejleszthető és továbbadható a felnövő új generációnak,mert a jövő kiszámíthatatlan, de az egymásba kapaszkodás ereje, ezáltal közösségeink identitásőrző szerepe felbecsülhetetlen – hangsúlyozta.

Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára Nők a mezőgazdaságban című előadásában arról beszélt, hogy bár az elmúlt években lassú növekedés látható, de még mindig rendkívül alacsony a nők foglalkoztatottsága az agráriumban a férfiakhoz képest.

Ez az eltérés elsősorban a szociális ellátások rendszerével, a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásával, a gyermekgondozási ellátásokkal, a legkisebb gyermek nyolcéves koráig igénybe vehető gyermeknevelési támogatással magyarázható. Ezen kívül szerepet játszanak benne a családon belüli szerepekkel kapcsolatos társadalmi normák, a hagyományok, valamint a munkaerő alacsony területű mobilizációja.

Az agráriumban dolgozó nők arányának növekedéséről azt mondta, ennek hátterében az áll, hogy

egyre több fiatal nő találja meg a hivatását a mezőgazdaságban, kisgazdálkodásban, fókuszálva az egészséges alapanyagtermelésre. Szintén jó hírnek nevezte, hogy a mezőgazdaságban elkezdődött a bérek felzárkózása.

Németh Kitti, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője a rendezvényen úgy fogalmazott, az esemény jó lehetőséget nyújt arra, hogy megköszönjék a nők felbecsülhetetlen értékű munkáját a vidéki közösségek boldogulása érdekében. A főosztályvezető arról is beszélt, hogy milyen családbarát intézkedések és európai uniós fejlesztések járulnak hozzá a nők munkaerőpiaci helyzetének javulásához.

Rámutatott, hogy az elmúlt hét évben csaknem duplájára emelkedett a különböző családtámogatások összege. Az intézkedések között felsorolta a családi otthonteremtési kedvezményt, a diplomás GYED-et, a GYED extrát, a bölcsődei rendszer megújítását.

A Vidéki Nők Napja rendezvény vendége volt Hrivnák Tünde divattervező, aki kalocsai kötődéséről, a helyi hímzőasszonyokkal való kapcsolatáról beszélt igen bensőségesen. Magóné Tóth Gyöngyi a Kalocsai Család és KarrierPONT eddigi eredményeiről és terveikről szólt. A délelőttöt a Mezei Virágok Népdalkör műsora zárta.

A délutáni programban szerepelt egy izgalmas előadás a bio-gomba termesztésről, bemutatkozott a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete és a Koszovói Női Egyesület. A nap Fekete Ibolya „Anyám és más futóbolondok a családban” című filmjének vetítésével zárult. A Vidéki Nők Napja ma, azaz csütörtökön folytatódott Képben vagyunk címmel, ahol kalocsai, nőket foglalkoztató intézmények, cégek adnak tájékoztatást a munkaerőpiacra visszatérni szándékozóknak.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés