2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Bács-Kiskun az ittas vezetések élbolyában, Kalocsa az erős középmezőnyben – Ugyan mennyien isznak és vezetnek az „aranyháromszögben”?

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 19., 08:45

Beszédesek, egyben ránk, kalocsaiakra nézve nem a legkedvezőbbek az Országos Rendőr-főkapitányság által közzétett, egy térkép applikáción településenkénti bontásban is nyomon követhető járművezetés ittas állapotban bűncselekmény, illetve az ittas vezetés szabályszegés adatai. Az első félévi számok alapján a megyei rangsort Somogy megye vezeti, de néhány százalék eltéréssel Bács-Kiskun közvetlenül a nyomában van. A járási székhelyek közül Kalocsa annak ellenére van az erős középmezőnyben, hogy nem borvidéken helyezkedik el. Ugyanakkor a boráról és pincefalujáról híres Hajóson, talán a svábokra jellemző szabálykövetés miatt, meglepő módon csupán egy ittas vezetés bűncselekményt és egy szabályszegést regisztráltak. No’, rajta, nézzük, hol isznak és vezetnek a legtöbben!

A rendőrök az év első félévében országosan közel tízezer esetben intézkedtek ittas járművezetés bűncselekmény és szabályszegés elkövetésének gyanúja miatt. Hogy a bűncselekmények közül mennyi jut majd el a vádemelésig, azt a procedúra elhúzódása miatt egyelőre nehéz lenne megjósolni. Ám az biztos, hogy a precíz alkoholszondáknak, a korszerű véralkoholszint meghatározásnak köszönhetően -  a korábbi számok tükrében is - szinte valamennyi.


Forrás: KALOhírek archív

A Bács-Kiskun megyei adatok már az előző években is magasak voltak, így sajnos jó esély van arra, hogy az igazi idegenforgalmi szezon végén, ami jócskán június 30-a után zárul, még kedvezőtlenebb statisztikával találkozunk.

Bűncselekmény, vagy szabálysértés?

Természetesen lehetnek megyei, területi eltérések a rendőrség ilyen irányú aktivitása miatt, de általánosságban elmondható: a nagy átfogó, az Európai Unió, az ország egész területét érintő ellenőrzések egyidejűsége miatt

A SZÁMOKAT INKÁBB AZ ÁLLAMPOLGÁROK FEGYELMEZETLENSÉGE, MINTSEM AZ EGYENRUHÁSOK MEGYÉNKÉNTI MÁS ÉS MÁS HOZZÁÁLLÁSA BEFOLYÁSOLJA.

A büntetőeljárás és a közigazgatási, más szóhasználattal élve szabálysértési eljárás között azért a jogkövetkezményeket tekintve is van különbség, hiszen az elsőt bíróság tárgyalja.

Akik járműre, járműbe pattannak, jól tudják, nem minden ittas vezetés bűncselekmény.

AMENNYIBEN A SZERVEZETBEN TALÁLHATÓ VÉRALKOHOL SZINT NEM ÉRI EL A 0,50 GRAMM/LITER VÉRALKOHOL-KONCENTRÁCIÓT, ILLETVE A 0,25 MILLIGRAMM/LITER LÉGALKOHOL-KONCENTRÁCIÓT, AKKOR A CSELEKMÉNY CSAK SZABÁLYSÉRTÉS.

Ezen felül viszont bűncselekmény és arra már a büntetőeljárás szabályai vonatkoznak.

Mi van az ittasan közlekedő kerékpárosokkal?

Még szerencse, hogy 2014 óta nem a szonda, hanem a rendőr dönti el, egyáltalán kerékpározásra alkalmas állapotban vagyunk-e, vagy sem. A rendőrség szigorú nyilatkozati korlátai miatt az egyik közlekedési szakterületről nyugdíjba vonult rendőrtisztet kérdeztük arról, ittas járművezetés miatt mikor intézkedik a rendőr a kerékpárossal szemben?


Forrás: KALOhírek archív

A szakember szerint alkoholfogyasztás miatt kerékpárossal szemben akkor intézkedik a rendőr, ha a közlekedésben való részvétele módjából, viselkedéséből látható jelét észleli annak, hogy nem képes a biztonságos közlekedésre.

Ez ugyan szubjektív elem, de ilyenkor óhatatlanul felmerül, hogy a vezetői képességet korlátozó állapot az elfogyasztott szeszes ital hatása miatt következett -e be? Ezért a rendőr ilyenkor alkoholteszteres ellenőrzést végezhet, jobb esetben letessékeli a bicikliről a delikvenst.

Amennyiben az ellenőrzés során a rendőr megállapítja, hogy a kerékpáros nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményezhet.

Ám ha a biciklis közlekedési balesetet okoz, vagy annak részese, a rendőr az intézkedés során köteles megfújatni a szondát. Abban az esetben, ha az ittas kerékpáros olyan közlekedési balesetet okoz, amelyben más személy súlyosan megsérül, esetleg meghal, ellene akár bűntett elkövetése miatt indulhat büntetőeljárás.

Tehát

JÓL MEG KELL GONDOLNI, HOGY ITTASAN ÉRDEMES-E KERÉKPÁRRA ÜLNI, MÉG AKKOR IS, HA A BICIKLIS A NAGYOBB VÉDETTSÉGET NYÚJTÓ KERÉKPÁRÚTON KÖZLEKEDIK,

ugyanis azt is keresztezhetik közutak –mondta a nyugdíjas rendőrtiszt.  

Megyei és települési adatok

Ennyi kitérő után nézzük a megyénkénti és településenkénti számokat!

A megyék negatív rangsora szerint Somogy az ittas járművezetők fővárosa, itt isznak és vezetnek egy időben a legtöbben. Somogyot szinte fej-fej mellett követő Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megye.
Mint szűkebb hazánkról tudjuk, szőlőültetvényeink, gyümölcsöseink, borászataink, szeszfőzdéink bor és pálinka előállító képessége, emberi gyarlóságunk miatt soha nem voltunk az utolsók, ha ittas vezetésről volt szó. Alig egy évtizede különösen nagy hagyománya volt itt ennek a műfajnak.

Ennek ellenére meglepő, hogy a városok TOP 10-es listáján nem az egyik borvidékünkön elhelyezkedő Bács-Kiskun megyei várost fedeztük föl.

A VEZETÉS ELLENÉRE ELFOGYASZTOTT ALKOHOL SZEGED, SOPRON UTÁN KISKUNFÉLEGYHÁZÁT RÖPÍTI AZ ELSŐ TÍZ KÖZÉ.

Hogy a saját településünk milyen számokat produkál, azt ki-ki megnézheti az ORFK linkjéről elérhető térképen, feltéve, ha érzékeny a keze, kurzora, és van elég kitartása.

Mi rászántunk egy kis időt, így elmondjuk:

KALOCSÁN AZ IDEI ÉV ELSŐ FÉLÉVÉBEN A LAKOSSÁG 0,11 SZÁZALÉKA VEZETETT ITTASAN. A PAPRIKA(PÁLINKA) FŐVÁROSÁBAN 12 JÁRMŰVEZETÉS ITTAS ÁLLAPOTBAN BŰNCSELEKMÉNYT ÉS 6 ITTAS VEZETÉS SZABÁLYSZEGÉST REGISZTRÁLTAK.

A községek közül Fajsz, Bátya, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas áll a legjobban, ezeken a településeken egyetlen ittas vezetőt nem fogtak a rendőrök.

Uszódon is csak egyet. Nem úgy Homokmégyen, ahol a bűncselekmény - szabályszegés aránya 5:1, Hartán 4:1, Dusnokon 3:2, Solton 3:1, de ami a legmeglepőbb, a pincefalujáról és borairól híres Hajóson ez a számpár mindössze 1:1. Tehát hajóson 2, azaz mindösszesen kettő ittas vezetés eljárás indult az első félévben. Na persze, tudjuk mi az a latencia, és azt is, a statisztika nem mindig tükrözi a valóságot.

Jó, mi is iszunk - vezetünk, de mi van az „aranyháromszögben”?


Forrás: KALOhírek archív

Ami érdekes, hogy az ittas vezetés bűncselekmény-szabályszegés aránypár az egykor „aranyháromszögként” emlegetett városok közül - mint tudjuk, az érintett települések jó ideje jogosan tiltakoznak ez ellen - Kiskőrösön úgy alakul, hogy 15:11, Soltvadkerten 11:2, Kecelen 9:1. A lakosság számát is figyelembe véve Kiskőrös vezet, de ahogy mondani szokás, majd meglátjuk, még nincs vége az évnek!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK