2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bács-Kiskun megyei polgármesterek fóruma Császártöltésen – Lassan letisztuló fejlesztési célok

Zsiga Ferenc  |  2016. 04. 14., 17:16

Csütörtökön délelőtt a megye polgármesterei két napos tanácskozásra érkeztek Császártöltésre, a fórumot Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke hívta össze. Az ország területre legnagyobb megyéjének 119 polgármestere kapott meghívást, de volt, aki más elfoglaltsága miatt csak a pénteki programon vesz részt. A Kalocsai Járás polgármesterei szinte kivétel nélkül megjelentek a helyi és regionális fejlesztéseket tekintve hasznos információkban bővelkedő rendezvényen.

A polgármestereket Rideg László és Takácsné Stalter Judit, a fórumnak méltó helyet biztosító Császártöltés polgármester asszonya köszöntötte. Rideg László bevezetőjében kitért arra: kevés olyan település van a megyében, amelyik pályázata az eredeti elképzelésnél maradt. Erre tekintettel arra kérte a település-vezetőket, hogy a két nap alatt bármikor forduljanak hozzá a szükséges egyeztetések érdekében.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Minden bizonnyal nagy forgalmat bonyolít majd az elnök, hiszen néhány kivételtől eltekintve a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatok vonatkozásában a városok és községek az éves költségvetésük elfogadásakor újragondolták a fejlesztési célokat.

Rideg László rámutatott arra is, hogy a TOP-on kívül

hamarosan a vidékfejlesztési és közösségi színterek fejlesztéséről szóló pályázatok is megjelennek.

Ez utóbbi esetében külön keret áll majd rendelkezésre a 10-18 ezer, valamint a 10 ezernél kevesebb lakost számláló települések részére. Valószínű, hogy az országosan is nagy igények miatt a közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére csak néhány településnek lesz reális esélye.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az egyes városok és községek a következő két hétben mintegy 9-12 pályázatot nyújthatnak be. Mint elhangzott, a megyei önkormányzat „Bács-Kiskun a mi megyénk” néven új Facebook oldalt indított, ennek aktualizálásához várják a megye településeiről szóló híreket, beszámolókat, de az egyes rendezvények meghívóit, beharangozóit is. Erre vonatkozóan kommunikációs szerződést kötnek minden egyes településsel. A megyei önkormányzat a polgármesterek és jegyzők aktuális információkkal történő ellátása érdekében egy szakmai elektronikus hírlevelet is szerkeszt, amit aztán folyamatosan megküld az érintetteknek.

Az elnöki bevezetőt követően Dávid Károly, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a megyei határszakasz migrációs helyzetének alakulásáról tartott előadást. A dandártábornok prezentációjában számos ábrán keresztül érzékeltette azt a 2014. óta egészen a múlt év szeptemberéig, az ideiglenes határzár megépítéséig (kerítés) fokozatosan erősödő migrációs nyomást, amelyet a magyar hatóságok és a rendőrség sikeresen kezelt. Ám nem lehet hátra dőlni, mert a megye Szerbiával közös, mintegy 100 kilométeres határszakaszán a jogellenes cselekmények száma február óta folyamatosan emelkedik. Egyebek mellett az is elhangzott: 22.022 fő migránsból 4000 fő volt a gyermekkorú. A migránsok közül sorrendben a legtöbben albánnak, koszovóinak, szírnek, pakisztáninak és irakinak vallották magukat. A dandártábornok a nemzetközi kitekintésében arról is beszélt, hogy a migránsok és a migráció kérdésében a Németországban, Ausztriában és Svédországban bekövetkezett változások ugyan pozitív, de még mindig nem elégséges változásokat hoztak. A dandártábornok szerint Bács-Kiskun és Csongrád megye határszakaszain a határzár a műszaki létesítményeknek és az oda vezényelt rendőröknek, katonáknak köszönhetően teljes.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az előadások sora Petró Tibornak, a Golden Tender Kft.-nek a „Fenntartható vidékfejlesztéshez kapcsolódó innovatív kertészeti és mezőgazdasági technológiákról” szóló előadásával folytatódott.

A szünetben dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy

a város a megyei önkormányzathoz az ipari park és óvoda fejlesztésére nyújt be pályázatot.

Délután Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára „A vidékfejlesztési programok aktualitása” címmel tartott előadást, melyet Rácz Péter, a Határon átnyúló együttműködési programok titkárának a magyar-szerb együttműködés lehetőségeiről szóló prezentációja követetett.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Befejezésül dr. Sági Zsolt helyettes államtitkár az EFOP fejlesztések lehetőségeiről, míg Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Vajdasági nemzeti értékekről tartott előadást.

Ugyan a pénteki nap már kevésbé lesz zsúfolt, de mégis olyan fontos előadások hangzanak el, mint Kovács Ernő kormánymegbízotté, aki az önkormányzatokat érintő kormányhivatali változásokról tart előadást, vagy mint Oláh Gábor helyettes államtitkár prezentációja, amely a TOP pályázatok aktualitásait szedi egy csokorba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés