2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bács-Kiskun megyei polgármesterek szakmai fóruma Lajosmizsén – A járás szinte valamennyi polgármestere megjelent

Bács-Kiskun megyei polgármesterek szakmai fóruma Lajosmizsén – A járás szinte valamennyi polgármestere megjelent
Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 22., 09:33

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében több éves hagyománya van a Polgármesterek Szakmai Fórumának, ám a pandémia miatt az elmúlt két évben ez is elmaradt. Talán ennek is köszönhető, hogy a kétnapos, április 21-én és 22-én megtartott rendezvényen a megye és a kalocsai járás szinte összes polgármestere, jegyzője és aljegyzője részt vett. Kalocsát dr. Filvig Géza és dr. Látó Anita aljegyző képviselte. A lajosmizsei Geréby Kúria Hotel és Lovasudvarban megtartott fórum első napjáról az alábbiakban olvashatnak.

A kétnapos fórumon neves előadók, elismert szakemberek hozták el azokat az információkat, tudnivalókat, jó gyakorlatokat, amelyek segítik a települések vezetőinek a munkáját, a helyi közösségek, valamint a települések fejlődését.

A szakmai fórum első napja Rideg László megyei elnök köszöntőjével indult, aki beszédében kiemelte:

Ez a tízedik alkalom, hogy a polgármesterek így találkoznak, két évig a pandémia miatt erre nem volt lehetőség. A korábbi években Kiskőrösön, Lakitelken és Zomborban is rendeztek már fórumot, a közeljövőben pedig a tervek között szerepel egy Kolozsvárott megrendezett polgármesteri fórum.”

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A közgyűlés elnöke beszélt megyénk óriási fejlődéséről, amelyet az elmúlt évtizedben ért el, és így már jelenleg, az előkelő ötödik helyen áll a megyék ranglistáján.

Az elmúlt uniós ciklusban projekt került valósult meg, a megyei önkormányzat koordinálásában. A közel 100 milliárdos beruházási keret lehetővé tette, hogy Bács-Kiskunban az összes településen megvalósulhattak településfejlesztési (TOP) beruházások.

Az elnök bevezetőjében kiemelte azokat az Örömteli adatokat, amelyek megmutatták, hogy megyénkben nőtt a lakosságszám, a házasságkötések és a gyermekszületések száma.

A Polgármesterek Szakmai Fórumát megtisztelte jelenlétével „Petőfi Sándor” is, akivel az előadások szünetében kötetlen beszélgetéseket folytathattak a vendégek, de sok közös fénykép is emléket állít ennek a napnak.

A házigazda település nevében Basky András polgármester köszöntötte kollégáit, aki a „szamóca fővárosának” is nevezete Lajosmizsét.

Az „Isztambul és London között félúton” szlogen már korábban is középpontba helyezte a várost, a szöveget egy régi adoptálták, és így látott újra napvilágot, mosolyt csalva sokak arcára a településvezetők között.

Napjainkban már több mint 12 ezer ember lakja a települést, ahol a nagy külterületek, ipari övezetek teszik lehetővé, hogy számos mezőgazdasági, ipari vállalkozás nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet."– mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A 2021-27-es programozási időszak fejlesztési lehetőségeiről Dr. Ágostházy Szabolcs, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár tartott előadást.
A szakember a miniszterelnökség nevében kifejtette: az uniós források jelentős fejlesztéseket hoztak Bács-Kiskun megye mind a 119 településére. A kormányzati támogatások odaítélésénél a megyei önkormányzat és az országgyűlési képviselők aktív munkája is jelentős szerepet kap. Tizenegy év alatt csaknem a felére esett vissza a munkanélküliség, a rezsicsökkentés és a devizahitelek kivezetése pedig hozzájárult a mélyszegénységben élők életszínvonalának érdemi javításához.
A négy leghátrányosabb magyarországi régióba jelentős eu-s források érkeznek a következő években, a helyreállítási alapból pedig a közlekedésre, egészségügyre, oktatásra és zöld fejlesztésre lesz lehetőségük a városoknak, községeknek.  

Mindezek mellett a településfejlesztés és a turisztika is kiemelt fontossággal bír a kormányzat részéről. A magyar cél, hogy 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon Magyarország! – zárta beszámolóját az államtitkár.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


„Plusz-on innen, TOP-on túl, újdonságok az új területi programban” volt a címe Kicsiny László előadásának. A BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a Bács-Kiskun Megye Előzetes Integrált Területi Programjának 2021-2028-as szakaszáról beszélt, ami a megyénkre jutó fejlesztési (TOP Plusz) források közel 100 milliárd forintos keretének és felhasználásának alapvetéseit rögzíti.

A programban az élhető települések, a helyi gazdaságfejlesztés, a belterületi utak fejlesztése, a helyi és térségi turizmusfejlesztés, a szociális célú városrehabilitáció, az energetika, a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése, a helyi egészségügyi és a szociális infrastruktúra fejlesztése szerepelnek. 

Különleges építészeti stílus jellemzi Katkics Tamás építész, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnökének munkásságát. Előadásában a közösségi épületek tervezésének jó gyakorlatait mutatta be a meghívottaknak. Az építész többek között az „Év Homlokzata 2021" pályázaton a Baumit Kft. különdíját kapta, az általa tervezett szabadszállási Mézeskalács Bölcsőde homlokzatáért, de az Ő nevéhez fűződik a Tökház óvoda felújítása is. Az építész célja a gyerekek elvarázslása volt az épülettel, amelyből nem is akarnak a nap végén hazamenni. Színes, mesés, gazdag formai világot álmodott meg a létesítményekre, amelyek a városképet is színesítik.

Szabó Csaba főosztályvezető, a Pénzügyminisztérium RFP Programvégrehajtási Főosztályáról a településfejlesztési (TOP) zárás és TOP-Plusz aktualitás témakörében tájékoztatta a települések vezetőit. Az uniós ciklus zárásával kapcsolatos teendőkre hívta fel figyelmet, többek között a pályázatok fizikai előrehaladásáról, a sikeresen lezajló zárásokról, a határidőkről és a jogerős használatba vételi engedélyekről.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Digitális Jólét Programot mutatta be Dr. Gál András Levente szakmai vezető. Hat és fél éve jött létre ez a program, melynek fő célja, hogy a magyar nemzet nyertese legyen a digitalizációnak. Magyarország tagolt településes struktúrával rendelkezik, de a Magyar Falu programnak köszönhetően sokan választják a városok helyett a kis települési életet. Ehhez csatlakozik a digitális Magyar Falu program is.

Dr. Czermann János projektvezető, a Digitális Termelői Piac NKft. ügyvezetője Élelmiszerellátás-fejlesztési programról, a magyar (termelői) élelmiszer és a helyi termelők, előállítók árualapjának új típusú integrációjáról tartott előadást. A program termelőket, élelmiszerellátókat segítő elképzeléssel jött létre, a Széchenyi Egyetemmel együttműködve. Az ágazati célkitűzések között az átlagos (kb. 500 km) élelmiszerút hosszának csökkentése, a magyar termékek arányának növelése és az integrált értékesítés alacsony mértékének javítása szerepelnek.

A szakmai fórum első napját Hegedűs Márta, a Homo Regius Tanácsadó Iroda vezetési tanácsadója, ügyvezető igazgatójának a „Munkahelyi stressz csökkentés a szolgáltató önkormányzatért” című előadása zárta. A szakember kitért a szakmai hitelesség fontosságára, a partnerségre, a nyilvánosság és az emberi minőség szerepére is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a depresszió 2030-ra a világ vezető betegsége lehet. Olyan változó világot élünk, ami kiszámíthatatlan előre és ebben a pandémia időszaka is nagy mértékben is közrejátszott.

A jegyzői szekció külön programjában dr. Bajmócyné dr. Balázs Tímea a 2022. április 3-i országgyűlési választással és az országos népszavazással kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg előadásában, valamint kitért a felkészülésre, az időközi választásokkal kapcsolatban.

A Polgármesterek Szakmai Fóruma ma, április 22-én, pénteken újabb érdekes előadásokkal folytatódik, amelyekről szintén beszámolunk.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>
2023. 03. 22., 11:39
Nem csak egyszerű, de gyors is és ráadásul mennyei sütemény! Többször is kipróbált receptet hoztunk nektek, ami Húsvétra is tökéletes választás lehet! Még >>>
2023. 03. 22., 08:06
A Kalocsai járásban több helyen is végez fertőtlenítési és hálózattisztítási munkát a Kiskunvíz. Még >>>