2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Drágszélen faliképpel állítottak emléket a község híres táncosának – Kívül-belül megújult a művelődési ház

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 26., 09:51

Drágszélen kívül-belül, nem is akárhogyan újult meg a község művelődési háza. A JETA forrásból, energetikai korszerűsítés jegyében elvégzett külső szigetelés színezésénél ügyeltek arra, hogy az épület régi homlokzatán eredetileg kőporra festett „férfi táncos bottal” faliképpel az új vakolaton is emléket állítsanak Pandur Istvánnak, a falu híres néptáncosának.

Az 1899-ben született, ma már nem élő Pandur István unokájával, Pandur Gáborral, a település polgármesterével a művelődési ház bejáratánál találkoztunk. A polgármester alkatát, vonásait, no’ meg a bajuszát nézegetve óhatatlanul párhuzamot vontunk a falról ránk tekintő Pandur István és unokája, Pandur Gábor között. Nem is maradt kétségünk a felől, hogy a településvezető „kiköpött” öregapja! Ha mást nem is, a bajuszát biztosan elirigyelte nagyapjától, aki köztiszteletnek örvendve hunyt el a faluban, amikor unokája hétéves volt. Azért ahogy mondják, a vér nem válik vízzé, mert ha felkérik, Pandur Gábor is táncol a miskei tánccsoportban.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A halottról vagy jót, vagy semmit jegyében az egyik 90 év körüli nénitől annyit azért sikerült megtudnunk, hogy Pista bátyánk daliás ember volt. Szeretett mulatni, nagyon szépen táncolt, és azért talán a mennybéli tánccsoportban sem sértődik meg, ha mások nyomán kimondjuk: családcentrikusan, nagy tisztességben nevelte a négy gyerekét, köztük a legkisebbet is, Istvánt, Pandur Gábor édesapját, de az asszonyok nagy kedvence volt.

Ahogy Pandur Gábor elmondta,

apai nagyapja ma lenne 120 éves, de emlékét nem csak a művelődési ház falán lévő falikép, hanem egy korabeli filmfelvétel is őrzi.

Az 1970-es években tudós koreográfusok jártak gyűjtő körúton a térségben és Drágszélen. Akkor vették filmre, ahogy Pandur István a még őseitől tanult lépésekkel és koreográfia szerint szólót és a feleségével párban táncol. A felvétel féltve őrzött kincse a Táncművészeti Egyetemnek, ahol ebből merítve is tanítják a Sárköz tánckultúráját.

Mint hírlik, ez a felvétel ad bizonyítékot arra, hogy a drágszéli népi tánc lépései nem felül, hanem alul voltak hangsúlyosak.

Miután Pandur Gáborral kis kitérőt tettünk a régmúltba, a polgármester a művelődési ház felújításáról elmondta: mind a belső, mind a külső felújítás JETA pályázatból valósult meg.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

2017-ben 15 millió forintból az épület energetikai korszerűsítését, benne a külső szigetelést, színezést a faliképpel, tavaly ugyancsak 15 millió forintból az épület belső modernizálását valósították meg. A magas színvonalon elvégzett építészeti munkálatok a kalocsai székhelyű Generál Kft., a falikép megalkotása Nánai Szilveszter kalocsai alkotóművész munkáját, illetve tehetségét dicséri. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK