2022. 09. 25.
Eufrozina, Kende
: 406 Ft   : 417 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Élményfüzér a drágszéli gyerekeknek, a helyi identitás jegyében – Drágszélen még élő hagyomány a hímzés, pingálás, a néptánc

Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 23., 15:24

Élménybeszámoló a helyi vállalkozók előadásában, Drágszél megismerése drón használatával, a neves helyi népi iparművész, Pandúr Istvánné kézműves foglalkozása a gyerekekkel, egy juhász meglátogatása a határban – mások mellett ezek a programom adták a gerincét a Drágszélen augusztus 10-14-ig, a megyei identitás erősítése pályázat keretében 15 helyi gyermek számára megszervezett napközis tábornak.

A tábor első napja a névtáblák elkészítésével, laminálásával, majd a nyakba akasztók fonásával kezdődött. Majd amikor mindenki elkészült, a névtábla viselésével minden egyes gyereket a tábor „hivatalos” résztvevőjévé avattunk – kezdte a tábor programjának ismertetését Romsics Enikő gyermekgondozó, helyi önkormányzati képviselő, a helyi értéktár bizottság elnöke.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Enikő azt is megosztotta velünk: ugyan a gyerekek falusi környezetből érkeztek, ám életkoruknál fogva mégis sok újdonságot, ismeretanyagot tartogat számukra a táborban eltöltendő négy nap.
Kis település lévén a különböző korosztályokhoz tartozó gyerekek összeismertetése nem okozott problémát, hamar kialakultak azok a kis közösségek, amelyek aztán például a „népi állatkert” lakóinak kivágással, ragasztással, rajzolással, színezés technikákkal való elkészítésében jeleskedtek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A drágszéli hagyományokat őrző kiállítóteremben tett séta, az egyik helyi tanya meglátogatása, ahol a gyerekek állatokat simogathattak, etethettek, a ló, tehén, sertés, tyúk, kakas, birka, kecske tartásának megismerése mind - mind élménnyel töltötte el őket. Újdonság volt számukra az is, hogy a helyi juhász okos kutyáival hogyan hajtja ki az állatokat a legelőre, majd onnan vissza.

A szabad udvari játékok a játszótér és futballpálya területén a nagy hőség miatt csak a délelőtti órákban volt lehetséges, de a gyerekek az augusztusban is szokatlanul nagy meleg ellenére nagyon élvezték a buszos kirándulást Kiskőrösre.

A Petőfi szülőházába és a János Vitéz Látogatóközpontba, az Úttörténeti Múzeumba tett látogatás napokig vissza-visszatérő beszédtéma volt a gyerekek körében.

Természetesen a hagyományos iskolai oktatás elemei sem maradtak ki, a táborlakók projektoros kivetítés segítségével ismerkedtek a megyei értékekkel, a helyi és a kalocsai járás értékeivel, és a hungarikumokkal.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ugyan Drágszélen még élő hagyomány a hímzés, pingálás, a néptánc, mégis, a gyerekek nagy örömmel fogadták Pandúr Istvánné híres helyi népi iparművészt, aki kézműves foglalkozás keretében mutatta be számukra művészete alapjait és bátorította őket: folytassák a most elsajátítottakat a szülők, nagyszülők segítségével – nyilatkozta portálunknak Romsics Enikő, a drágszéli identitás tábor vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 23., 09:23
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)
2022-09-21 10:23:00
Múlt héten döntött a kalocsai képviselő-testület a város létesítményeinek gáz közbeszerzési eljárása keretében érkezett ajánlat elfogadásáról. Az ajánlat azonban formahibás volt, a határidőig pedig nem történt meg a szükséges hiánypótlás, ezért tegnap délután sürgősséggel újratárgyalta a kérdést a grémium. Ma délutánig ez is bizonytalan, de szorít az idő: szeptember 30-áig szerződést kel kötni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>
2022. 09. 25., 09:22
Kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. Még >>>
2022. 09. 24., 09:10
Szombaton délután 16-22 fok várható, de utána rosszabbra fordul az időjárás. Még >>>
2022. 09. 23., 12:06
Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni az erdőgazdaságoknál. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés