2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 364 Ft   : 313 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Élményfüzér a drágszéli gyerekeknek, a helyi identitás jegyében – Drágszélen még élő hagyomány a hímzés, pingálás, a néptánc

Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 23., 15:24

Élménybeszámoló a helyi vállalkozók előadásában, Drágszél megismerése drón használatával, a neves helyi népi iparművész, Pandúr Istvánné kézműves foglalkozása a gyerekekkel, egy juhász meglátogatása a határban – mások mellett ezek a programom adták a gerincét a Drágszélen augusztus 10-14-ig, a megyei identitás erősítése pályázat keretében 15 helyi gyermek számára megszervezett napközis tábornak.

A tábor első napja a névtáblák elkészítésével, laminálásával, majd a nyakba akasztók fonásával kezdődött. Majd amikor mindenki elkészült, a névtábla viselésével minden egyes gyereket a tábor „hivatalos” résztvevőjévé avattunk – kezdte a tábor programjának ismertetését Romsics Enikő gyermekgondozó, helyi önkormányzati képviselő, a helyi értéktár bizottság elnöke.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Enikő azt is megosztotta velünk: ugyan a gyerekek falusi környezetből érkeztek, ám életkoruknál fogva mégis sok újdonságot, ismeretanyagot tartogat számukra a táborban eltöltendő négy nap.
Kis település lévén a különböző korosztályokhoz tartozó gyerekek összeismertetése nem okozott problémát, hamar kialakultak azok a kis közösségek, amelyek aztán például a „népi állatkert” lakóinak kivágással, ragasztással, rajzolással, színezés technikákkal való elkészítésében jeleskedtek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A drágszéli hagyományokat őrző kiállítóteremben tett séta, az egyik helyi tanya meglátogatása, ahol a gyerekek állatokat simogathattak, etethettek, a ló, tehén, sertés, tyúk, kakas, birka, kecske tartásának megismerése mind - mind élménnyel töltötte el őket. Újdonság volt számukra az is, hogy a helyi juhász okos kutyáival hogyan hajtja ki az állatokat a legelőre, majd onnan vissza.

A szabad udvari játékok a játszótér és futballpálya területén a nagy hőség miatt csak a délelőtti órákban volt lehetséges, de a gyerekek az augusztusban is szokatlanul nagy meleg ellenére nagyon élvezték a buszos kirándulást Kiskőrösre.

A Petőfi szülőházába és a János Vitéz Látogatóközpontba, az Úttörténeti Múzeumba tett látogatás napokig vissza-visszatérő beszédtéma volt a gyerekek körében.

Természetesen a hagyományos iskolai oktatás elemei sem maradtak ki, a táborlakók projektoros kivetítés segítségével ismerkedtek a megyei értékekkel, a helyi és a kalocsai járás értékeivel, és a hungarikumokkal.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ugyan Drágszélen még élő hagyomány a hímzés, pingálás, a néptánc, mégis, a gyerekek nagy örömmel fogadták Pandúr Istvánné híres helyi népi iparművészt, aki kézműves foglalkozás keretében mutatta be számukra művészete alapjait és bátorította őket: folytassák a most elsajátítottakat a szülők, nagyszülők segítségével – nyilatkozta portálunknak Romsics Enikő, a drágszéli identitás tábor vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!