2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlak és Ordas idén is indul a Virágos Magyarország versenyen

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 28., 09:30

Meghosszabbított határidővel, május 1-je helyett május 20-ig nyújthatták be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek. A kalocsai járásból Géderlak és Ordas idén is indul a megmérettetésen. A két településen már a jelentkezést megelőzően megkezdődött a hagyományos tavaszi virágosítás. A mozgalomban kezdetek óta résztvevő, jelentős sikereket elérő Géderlakra és Ordasra várhatóan július hónapban érezik a Virágos Magyarország zsűrije.

Géderlakon május 23-án jártunk, a községben tett körutunk végén Katona György polgármester elmondta:

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A képviselő-testület az előző évtizedek, évek szép eredményei nyomán döntött úgy, hogy idén is benevezi a falut a versenybe, hiszen Géderlak 1998 óta rendszeres résztvevője a Virágos Magyarországért Mozgalomnak. A község 2000-ben az Arany díjat, 2002-ben 11 ország megannyi faluja közül az egyik Európa díjat nyerte el. A verseny állandó résztvevőjeként büszkék vagyunk arra, hogy a magyar és európai településeknek kiosztott arany-, ezüst- és bronz díjak közül is számos került Géderlakra. Ami azonban ettől fontosabb: a verseny célja egybeesik a községben élők azon igényével, törekvésével, hogy kulturált és vonzó településkép, a régi és új zöldfelületek esztétikus, igényes megjelenése, gondozása, emellett a természeti és épített örökség megőrzése jellemezze községünket. Miután 2023-tól nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható fejlődés, a környezettudatos gondolkodás, a településen élők összefogása, ezért immár erre is jobban oda figyelünk, de azért úgy érzem, Géderlak ezen a területen sincs lemaradásban.”

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint a folytatásban elhangzott:

Büszkék vagyunk arra, hogy az önkormányzat mini kertészete a csökkenő közfoglalkoztatotti létszám ellenére döntően ezekkel a a helyi lakosokkal állítja elő, ülteti ki és gondozza azt az évenként szükséges 12-13 ezer, kizárólag magyar virágpalántát, amelyből a lakosság is ingyenesen kaphat. Sőt, ezekből ahogy tavaly, úgy az idén is, még a szomszédos Ordasnak is adományoztunk. Az önkormányzat az erre fordított költségek terén sincs egyedül, hiszen nagyon sokan saját pénzükön ültetnek virágot, hogy az előttük lévő utcarészlet szebb és esztétikusabb legyen. Sajnos nálunk is problémát okoz a tájidegen, most országszerte, így Géderlakon is betegséggel küszködő, legalább 15 éves tuják, tujasorok lecserélése. Mielőtt azonban ebbe belekezdenénk, alaposabb tanulmányozásra, szakmai segítségre lesz szükségünk”

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

mondta Katona György polgármester.

Ordason Szabó Zsolt fogadott bennünket. A polgármester hangsúlyozta:

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kalocsai járásból Ordas hosszú ideje résztvevője a Virágos Magyarország Versenynek, a számos elismerés között a Miniszterelnöki díj a legrangosabb. Az értékelés szempontjai átalakulóban vannak, már nem csak a virágos településjegyek a mérvadóak, hanem az infrastrukturális háttér, a környezettudatos gondolkodás és gyakorlat, az épületek állapota, de a helyi közösségi élet is sokat nyom a latba. Ez utóbbira szép példa, hogy míg a korábbi években akár 20 közmunkás is volt a településen, most 5-6 emberrel kellene ellátni ugyan azt a feladatot. Nyilvánvaló, hogy az ilyen számú munkaerő csak a központi területek rendben tartásához elég. Ezt érzékelve, és az önkormányzat felhívására a lakosság szinte egy emberként, még nagyobb energiát fordít az ingatlana előtti területek karbantartására, virágosítására”

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

– mondta a polgármester.

Mint megtudtuk, Ordason még tart a virágok kiültetése, de ez nem okozhat problémát a zsűrizésnél, mert a szakemberek jellemzően júliusban, előre bejelentett időpontban vizitálnak majd a két községben, az eredményhirdetés pedig novemberben lesz.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK