2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Határtalan utakon két keréken

2022. 12. 14., 13:40

A beruházás átfogó célja az aktív turizmus, azon belül is a térség kerékpáros turisztikai fellendítése.

A Solt-Dunatetétlen-Akasztó turisztikai célú kerékpárút fejlesztése projekt a Széchényi 2020 program keretében a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztésének céljából, összesen 1.076.798.877,-Ft európai uniós 100%-os, vissza nem térítendő támogatásból került megvalósításra.

Solt Város Önkormányzat, Dunatetétlen Község Önkormányzata, Akasztó Község Önkormányzata, valamint Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. konzorciumban valósította meg ezt a Bács-Kiskun megye egészének szempontjából kiemelkedő fontosságú beruházást.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


A beruházás átfogó célja az aktív turizmus, azon belül is a térség kerékpáros turisztikai fellendítése.

A projekt keretében Solt és Akasztó között, a már meglévő kerékpárforgalmi úthálózati elemek összekötésére került sor a mintegy 14 km hosszban megépített egyoldali, kétirányú kerékpárút kiépítésével. A kerékpárút Solt város közigazgatási területén indul, az 53. sz. főút szelvényezés szerinti bal oldalán halad egészen az Akasztói Halascsárdáig. A megépült kerékpárút rákötötte Akasztó, Kiskőrös és Soltvadkert egész térségét az EuroVelo 6-os, Duna-menti kerékpárút hálózatra, valamint az Országos Területrendezési Tervben meghatározott, országos kerékpárút-törzshálózatra a közép-magyarországi kerékpárút hálózatra is csatlakozik.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


A Solt és az Akasztói Horgászpark és Halascsárda között megépült kerékpárút felfűzi a délfelé lévő kerékpáros hálózat minden települését az EuroVelo6 egybefüggő kerékpárút rendszerére.  Ezzel a megvalósult fejlesztéssel Solt-Akasztó térsége is felkerült a kerékpáros turizmus térképére. A megépült kerékpárút összeköti Bács-Kiskun megye középső részét annak déli határával. A fejlesztés az EuroVelo 6-os szakaszra csatlakozva alkalmassá válik, hogy a belföldi turisták mellett a Nyugat-Európából érkező kerékpárosokat is fogadja.

A kivitelezés során nem csak a mintegy 14 km hosszú, kétsávos, 2,25 m burkolati szélességgel megépült kerékpárút készült el, hanem fényvisszaverős közúti jelzőtáblák kerültek kihelyezésre a KRESZ szabályainak megfelelően. Az útcsatlakozásoknál lebetonozott horganyzott acél oszlopok akadályozzák meg a gépjárművel való felhajtást. Dunatetétlennél az 53-as főúti átvezetésnél közlekedésbiztonsági szempontból labirint korlát épült, valamint napelemes ledes sárga villogó lámpa is segíti a kerékpárosok átkelését a főúton. Mindezekkel az elemekkel elősegítve a balesetmentes és biztonságos kerékpározás lehetőségének megteremtését.

A kivitelezéskor Solton, Dunatetétlen és Akasztón is egy-egy pihenőhely került kialakításra. A pihenőhelyeken kerékpáros útirányjelző tábla, napelemes közvilágítás lámpa, fa asztal padokkal, szemetes, kerékpáros U támasz és kerékpáros szervízcsomag található.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


A kivitelezés befejező munkái során közel 40.000 m2-es területen füvesítette a kivitelező a kerékpárút két oldalán lévő területet. Az elkészült kerékpárút mellé 150 fa, és több mint 800 cserje került különböző méretben, ezzel is elősegítve a megfelelő, természetjárásra és turizmus szempontjából is vonzó környezet kialakítását a kerékpározók számára.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


* Támogatott tartalom

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK