2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Jó hangulatú, gyerekzsivajtól hangos TEIT Nap Dunaszentgyörgyön – A TEIT híd a lakosság és az Atomerőmű között

Jó hangulatú, gyerekzsivajtól hangos TEIT Nap Dunaszentgyörgyön – A TEIT híd a lakosság és az Atomerőmű között
Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 24., 10:35

Kitűnő helyszínen, a dunaszentgyörgyi Arborétum Parkban szeptember 22-én, pénteken, nyár az őszben időjárás mellett rendezték meg a fennállásának 32. évfordulóját ünneplő Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) Napját. A 16 település évente egy alkalommal megtartott közös, kötetlen nagy találkozóján a gyermekeknek szóló izgalmas programoké volt a főszerep, de a szakmai előadások is jelentőséggel bírtak. A tagtelepülések polgármesterei vezette kilencfős csoportok felnőtt tagjai rövid, lényegre törő, aktualitásokkal teli előadásokat hallgathattak meg a Paksi Atomerőmű, a Paks II. Zrt., végül a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. képviselőitől.

A színpadi események a 14 éves, kiemelkedő díjakkal elismert Horváth Eszter Dóra produkciójával kezdődtek. A szekszárdi zeneiskola növendéke 4 évesen fogott először hegedűt a kezébe, az ifjú tehetség hegedűjátékával ezúttal is elkápráztatta a közönséget.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Miután a taps elült, Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere, a TEIT elnöke köszöntötte a közel kétszáz főnyi résztvevőt, név szerint is említve Kirnyákné Balogh Máriát, Dunaszentgyörgy polgármesterét, a rendezvény házigazdáját, Dr. Kovács Antalt, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatóját, Dr. Kereki Ferencet, az RHK Kft. ügyvezető igazgatóját, Németh Szabolcsot, a Paks II. beruházás osztályvezetőjét, a tagtelepülések polgármestereit, külön tapsot kérve a velük érkezett gyerekeknek és felnőtteknek.

A TEIT-et 32 éve alapították, az alapítóknak az volt a szándéka, hogy először az Atomerőműnek, majd később a radioaktív tárolónak legyen egy olyan civil kontrollja, amely az erőmű 12 kilométeres körzetében lévő települések képviselői alkotnak. A TEIT az alapítók szándéka szerint több mint három évtizede tölti be a híd szerepét sikeresen a lakosság és a nukleáris létesítmények között”– fogalmazott az elnök, hozzátéve:

Ugyan a Társulás még nem áll hivatalos kapcsolatban a Paks II-vel, de az nyilvánvaló, hogy a paksi és a kalocsai térség a megaberuházás és a Kalocsa-Paks Duna-híd révén még inkább nukleáris központtá válik. A fizikai kapcsolat a Duna két oldala között fokozza a folyam két oldalán elhelyezkedő 8-8 TEIT település együttgondolkodását, együttmunkálkodását, ami természetesen a hiteles tájékoztatást is segíti közvetíteni a lakosság felé. A mai nap arról szól, hogy közös dolgainkról kicsit kötetlenebb formában tudjunk beszélgetni; a polgármesterek és a velük érkezők a most elhangzó friss információk közül minél többet tudjanak hazavinni a saját településekre”– mondta Dr. Filvig Géza, majd szép, családias napot kívánt a résztvevőknek.


A folytatásban Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója üdvözölte a hallgatóságot. A szakember felidézte, hogy az általa vezetett cég 25 éve jött létre, azaz a TEIT jóval hamarabb létezett. Amikor az RHK 1998-ban megalakult, akkor vették át, szinte megörökölve ezt a kapcsolatot.

Úgy gondolom, az eltelt negyedszázad alatt tudtuk képviselni, erősíteni azt a fajta őszinteséget, bizalmat, együttműködést, ami korábban is jellemezte az Atomerőmű és a TEIT, immár az RHK-TEIT kapcsolatát."húzta alá az igazgató.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A továbbiakban kifejtette: már az RHK megalakulásának évében elkezdődött a kiégett kazetták elhelyezésére szolgáló létesítmény építése, ami a modulszerű bővítésnek köszönhetően továbbra is folytatódik. A jelenlegi állapot szerint a 25-28. kamrákat építik, erről előadással is készültek. Abban elhangzik majd, milyen innovációkat vezetnek be nem csak az RHK-ban, hanem az egyéb hulladékkezelések terén is. Szó lesz arról is, miként gondoljuk, hogy változatlan biztonság mellett gazdaságosabban helyezzük el a Magyarországon keletkezett radioaktív hulladékokat. Több min 10 ezer kazettát helyeztek el eddig biztonságosan, és arra törekszünk, hogy az üzemidő hosszabbítás nélküli 14.500 kazettát továbbra is ilyen biztonsággal tudják elhelyezni – mondta mások mellett Dr. Kereki Ferenc.

A továbbiakban Tóth Pál, a Paksi Atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese A Paksi Atomerőmű hatása a Duna melegedésre címmel tartott előadást. Mint mondta, azért éppen ezt a témát választotta, mert ez a kérdéskör napjainkban sokszor kerül a médiaérdeklődés fókuszába.
Ugyancsak foglalkoztatja a közvéleményt a Paks II. beruházás, amelynek aktualitásairól Németh Szabolcs, a Paks II. Zrt. médiakapcsolatok osztályvezetője adott tájékoztatást kiemelve, hogy a munkagépek immár 24 órában dolgoznak a talajkiemelésen.

A szakmai blokk utolsó előadásában a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját érintő kérdésekről Plesz-Kereki Bianka kommunikációs osztályvezetőtől kaptak tájékoztatást a téma iránt érdeklődők.

A délelőtti szakmai és az ezzel egy időben zajló gyerekprogramokat az 1994-ben alakult dunaszentgyörgyi Vadrózsa Népi Együttes fellépése zárta. Az együttes művészeti vezetője Huszarikné Böröcz Zsófia, vezetője Lisztmájer Henrikné. A gyermektáncosok produkciója egyértelműen igazolta, hogy Dunaszentgyörgy egyik legjelentősebb, leghíresebb közössége több elismerés mellett méltán érdemelte ki a több arany minősítést és a Kiváló Művészeti Teljesítmény díjat. 


A kitűnő, napsütéses időjárás is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a játszótérként is működő Arborétum Parkban a gyerekek remekül szórakoztak. A kvíz játékok mellett hol bekötött szemmel kellett felismerniük különböző illatokat, ízeket, hol összekötött lábbal igyekeztek futni. Ráadásként még az újraélesztésből is ízelítőt kaptak. A vidám gyerekprogramokat a kitűnő közös ebéd zárta.

A nap hátralévő részében Polgármester a konyhában címmel Fekete Csaba, Bátya község polgármestere és Kirnyákné Balogh Mária, Dunaszentgyörgy polgármestere a főzés öröméről beszélgetett egymással és a hallgatósággal. A helyszínen Fekete Csaba portálunknak is beszélt az őt ért benyomásokról.


A TEIT Nap utolsó harmadában az RHK fotópályázaton sikeresen szereplők vehették át a díjakat, majd Tábori Emese koncertjét követően a 2023. évi TEIT Napot Gáncs István társelnök összegző beszéde zárta.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK