2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa és környékbeli gazdák a VI. Kiskunhalasi Burgonyanapokon és Fesztiválon – Helyettes államtitkár mutatta be az agrárkárenyhítési rendszert

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 08., 16:40

Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével október 4-5. között hatodik alkalommal rendezték meg a Kiskunhalasi Burgonyanapokat és Burgonya Fesztivált, amelyre számos kalocsai és környékbeli termelő és agrárszakember is ellátogatott. A pénteki szakmai nap színvonala, megannyi érdekessége mellett a szombati burgonyás ételek főzőversenye, kóstolója, a Sóstó csárda burgonyás ételekből összeállított menüsora a kulináris élvezeteken túl is megért egy kiruccanást a csipkéjéről világhírű, fürdőjéről, gyógyvizéről is ismert városba.

A Kiskunhalasi Bács Gazda-Coop Kft. szervezésében megtartottKiskunhalasi VI. Burgonya Napok mintegy 150 főnyi közönségét, köztük a hazai nagy burgonyatermesztők és forgalmazók mellett a Franciaországból, Hollandiából érkezett szakembereket, a kiállítókat, az ország, a megye burgonyatermesztéssel foglalkozó gazdáit a Sóstó csárda előtti burgonya fajtabemutatónál Szabó Lajos tulajdonos ügyvezető fogadta.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az előadóteremben a szakmai napra érkezett vendégek közül első között üdvözölték dr. Juhász Ágnes agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárt, Fülöp Róbert polgármestert, a vetőmagszövetség, a növényvédő kamara, az agrárkamara, az élelmiszerbiztonság vezetőit.

Dr. Juhász Ágnes agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár érdeklődéssel kísért előadása elején leszögezte: nincs könnyű helyzetben, mert nagyon nehéz olyan adatot találni, ami a burgonyatermesztésre, a termelőkre vonatkozóan kedvező lenne. Ennek ellenére nem szabad lemondani a magyar burgonyatermesztésről, ugyanis Európa más országaiban is komoly gondokat okoz a klímaváltozás. A klasszikus burgonyatermesztő országokban is felütötte fejét az aszály, így kezdenek kiegyenlítődni a versenyfeltételek.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az ágazati kihívásokról, problémákról szólva elhangzott: tavaly a termőterület nagysága és a termés mennyisége is csökkent. Egyetlen reménysugár van, a technológia fejlődése, ami a hozamok emelkedésében mutatkozik meg.

A szakember rámutatott, ahhoz képest, hogy a burgonya alapélelmiszer, csupán 1 százalékot ér el a növénytermesztésben. Ha nem termelünk, akkor a burgonyát be kell hozni Magyarországra. Elegendő hazai híján alapvetően Szlovákia, Hollandia és Németország lát el bennünket ezzel az alapélelmiszerrel, melynek egy része feldolgozott állapotban érkezik – mondta a helyettes államtitkár.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Juhász Ágnes arról is beszélt, hogy a burgonya és más termények esetében is milyen eszközökkel próbálják megfordítani a kedvezőtlen trendet.

Mint elhangzott, a többi EU országhoz képest a magyar területalapú támogatás viszonylag magas, de ennek jövőjéről jelenleg is kemény tárgyalásokat folytat a tárca.

JELENTŐS CSÖKKENÉS A TERÜLETALAPÚ TÁMOGATÁSOK ESETÉBEN NEM VÁRHATÓ, PILLANATNYILAG A VALUTA ÁRFOLYAMHATÁSA IS KIIGAZÍTHATÓ.

A szakember szerint az EU szakbizottságával folytatott tárgyalásoknál érv, hogy a területalapú támogatás azért sem csökkenhet, mert közben növekednek a termesztéssel kapcsolatos környezetvédelmi követelmények.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Idén a burgonya esetében összesen 3634 termelő 7741 hektár területre igényelt területalapú támogatást. A termeléshez kötött támogatás aránya és mértéke is kedvező, mert a burgonya egyben ipari növény is, ami külön támogatásba részesül – mondta helyettes államtitkár.

Ezt követően Juhász Ágnes arról beszélt, hogy

MAGYARORSZÁGNAK VAN EGY EURÓPÁBAN EGYEDÜLÁLLÓ MEZŐGAZDASÁGI KOCKÁZATKEZELÉSI RENDSZERE (MKR), MELYNEK ELSŐ PILLÉRE A MEZŐGAZDASÁGI AGRÁRKÁR-ENYHÍTÉSI RENDSZER.

Ebben azok részesülhetnek, akik legalább 30 százalékos hozam, és 15 százalékos hozamérték csökkenést szenvednek el. Tagjainak száma 74 ezer termelő, a lefedett terület 3,68 millió hektár. A 2018. évben kárenyhítésre kifizetett juttatás 7,6 milliárd forint, ebből aszálykár 3,86 milliárd forint.

A MÁSODIK PILLÉR A MEZŐGAZDASÁGI BIZTOSÍTÁSI DÍJTÁMOGATÁS, AMELY LEGFELJEBB 65 SZÁZALÉKOS MÉRTÉKŰ LEHET.

Tavaly 4-ről 5 milliárd forintra emelték ennek a támogatásnak mértékét. A szakember mindenkit arra bíztatott, hogy biztosítson és vegye igénye az ehhez felvehető támogatást.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A helyettes államtitkár bemutatta a jelenleg futó pályázati felhívásokat, ismertette az öntözési engedélyekhez kapcsolódó eddigi jelentős eljárási könnyítéseket, majd beszélt a jövőben megvalósuló öntözésfejlesztési tervekről. Ezek szerint 2030-ig évente 17 milliárd forintot fordítanak az állami földek öntözésének fejlesztésére.
Juhász Ágnes előadása végén a további feladatok között említette a magyar szaporítóanyag, a fémzárolt vetőmag, az ösztönző kampányok, a fajtafenntartó támogatás mértékének növelését.

Hogy fontos és hasznos információk hangzottak el a termelők számára, azt az erős taps is jelezte.

A szakmai nap első része Balogh Stefánia, az Élelmiszerlánc Felügyelet vetőburgonya témafelelősének prezentációjával zárult. Második részében növényvédelmi, technológiai és tápanyag-utánpótlási témákban a termelők hét előadótól a burgonyatermesztés mindennapi gyakorlatához, egyes esetekben fajtákhoz igazítva, interaktív módon kaptak segítséget. A gazdák előtt az a lehetőség is nyitva állt, hogy a Franciaországból, Hollandiából érkezett szakemberekkel tolmács segítségével konzultáljanak.

Az egész napos fajtabemutató, az előadások a résztvevők vendégül látásával zárult.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A hagyományosan a Sóstói csárda parkjában szombaton tartott szabadtéri burgonyás ételek főzőversenyén már nem csak a burgonyatermesztők, hanem baráti társaságok is részt vettek. Mintegy 20 csapat gyújtotta a bográcsok alá, hogy elkészítse a nap legjobb burgonyás ételét. A tét más főzőversenyektől eltérően idén is jelentős volt, ugyanis a három első helyezett a serleg, oklevél mellett pénzjutalomban is részesült.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!
2022-11-20 16:06:00
Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg november 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK