2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Önkéntes területvédelmi tartalékosokat vár a sereg – egy század lesz a kalocsai járásban

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 26., 17:40

Pénz, paripa, fegyver és elszántság van, viszont a szükséges legénységet még országszerte, így Bács-Kiskun megyében, ezen belül járásunkban is toborozza a Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága a kalocsai önkéntes területvédelmi tartalékos századba. Információnk szerint a fiatalok körében különösen a toborzó előadásokat követően nő meg az érdeklődés, ami azért is jó hír, mert a honvédelem olyan férfias és természetesen nőies ügy, ami valamennyi közösségnek erénye és előnyére válhat. Mint megtudtuk, a honvédség az önkormányzatokkal, a közigazgatási szervekkel közösen vizsgálja a kiképzéshez megfelelő helyszíneket azokban a járásokban, ahol nincs katonai objektum. Kalocsán kettő is van, és ha 20-30 jelentkező összegyűlik, máris kezdődhet a felkészítés.

Illúziókat persze nem kergetnek, a felkészítés folyamatában az elkövetkezendő tíz év alatt szeretnének odáig eljutni, hogy minden század elérje az úgynevezett műveleti készenlétet.

A megye több városa után Kalocsán július 17-én toborzó körúton járt Nagy Viktor alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Alegység parancsnokának korábban más médiumoknak, hétfőn a Korona Rádiónak és a KalocsaTV-nek adott nyilatkozatából tudjuk: a kiképzés során fokozottan figyelnek majd arra, hogy lehetőleg a civil életben is hasznos ismereteket adjanak át az önkénteseknek. A fő hangsúlyt erre és nem a fizikai megterhelésre helyezik.

Az első év négyhetes szolgálata igazodik a Magyar Honvédség alapkiképzési tematikájához: lőkiképzés, fegyverzettechnika, őrszolgálat, elsősegélynyújtás, alaki kiképzés, katonai közelharc ismereteket sajátítanak el a század tagjai.

Ahol arra alkalmas laktanya van, a kiképzés helyben fog megtörténni. Egy kiképzőszázad járja majd a megyét, hogy minden egységet felkészítsen. Aki kéri, az laktanyai elhelyezést kaphat.

A honvédelmet napjainkban is szolgáló Miskei úti laktanya
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint a névből következik, a területvédelmi tartalékos századok területi alapon szerveződnek, hogy

szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő.

Területvédelmi tartalékosnak a kormányablakokban, a járási hivatalokban vagy a megyeszékhelyen lévő toborzóirodában (Kecskemét, Lunkányi János utca 1.) lehet jelentkezni, vagy e-mailben a bacstoborzo@mail.hu címen. Bármely nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű és cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhet, egészen a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.

A regisztrációs lap elérhető még a megyei toborzóiroda ügyfélszolgálatán, valamint a kormányablakokban, és a www.irányasereg.hu weblapon is.

Az alkalmassági vizsgálatra csak regisztráció után, és csak a katonai toborzókkal történt egyeztetést követően kerül sor. Katonai szolgálatra szerződést kötni alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet. Jelentkezhetnek nők és férfiak, a szolgálat lehetősége 18-tól 65 éves korig áll nyitva. Mint Nagy Viktor hangsúlyozta:

aki egészségügyileg és fizikailag alkalmas, az nagy eséllyel tagja lehet a járási századnak.

Az alezredes azt is elmondta: számítanak azokra a fiatalokra, akiknek még nincs katonai tapasztalata, de van érdeklődése és elkötelezettsége a honvédelem ügye iránt. Ugyanakkor szükség van azokra is, akik korábban teljesítettek katonai, sorkatonai szolgálatot és a katonaságról, a katona életről már vannak tapasztalataik.

Ezekben a századokban az egyes korosztályok minden képviselőjének más és más képességei tudnak hasznos egységgé kovácsolódni. Az önkéntes területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, felkészítést kapnak, amely növeli a helyi közösség védelmi képességét, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katona a szerződéskötés után egyszeri szerződéskötési díjra (bruttó 31 215 forint), továbbá utólag, rendelkezésre állási díjra jogosult (ez igazodik a mindenkori minimálbér összegéhez, jelenleg bruttó 127 500 forint/év). A tényleges szolgálatteljesítése idejére a szerződésében foglalt beosztásához előírt rendfokozat szerinti alapilletményt kap, emellett laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és hadiruházati ellátásra, továbbá egyes szociális támogatásokra jogosult.

Az önkéntes tartalékos szolgálat és az ahhoz kapcsolódó előnyök, kedvezmények, támogatások igénybe vételének egyetlen feltétele, hogy a tartalékos katona részt vegyen az önkéntes területvédelmi tartalékos alapfelkészítésen, a további felkészítéseken, valamint az elrendelt honvédelmi, katasztrófavédelmi feladatokban – mondta Nagy Viktor, a Bács-Kiskun Megyei Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Alegység parancsnoka.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>
2017. 10. 14., 14:15
A helyi színházban december 9-én este hétkor lesz a Kalocsai Thália Társulat következő premierje. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-10-05 08:44:57
 2 Több idő marad a játszóterek felújítására: https://www.youtube.com/watch?v=xOMdO0HWlks

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.
Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
Mint ahogy arról a közelmúltban már lapunkon is beszámoltunk, megérkezett Szerbiába az a hat MiG-29-es, melyeket Oroszországtól kap déli szomszédunk. Mutatjuk az első fotókat.