2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Petőfi és a gasztronómia címmel rendezték meg az idei Értéktár Konferenciát – A Megyei Értéktárban közel 300 érték szerepel

Zsiga Ferenc  |  2022. 09. 14., 14:08

Kunszentmiklóson, a Megye Napok keretében „Petőfi és a gasztronómia” címmel tartottak Értéktár konferenciát szeptember 9-én délután a Varga Domokos Általános Művelődési Központban. Az izgalmas, gasztronómiai fókuszú előadások után az eseményen került sor a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett értékek okleveleinek átadására. Mint emlékezetes, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság legutóbb 2020. decemberében vette fel 13 kalocsai értékünket a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba. Ezekkel együtt már 17 kalocsai elem szerepel a Megyei Értéktárban.

Az idei konferencia témáját Petőfi Sándor kunszentmiklósi látogatásai és a rendezvény hétvégéjére eső birkafőző fesztivál ihlette, ezért az előadások elsősorban a gasztronómia világába kalauzolták el a vendégeket.

Az esemény résztvevőit dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere köszöntötték. A megnyitó beszédeket követően elsőként Asztalos István „Talpra Magyar!” a XXI. századi gasztronómiában is! címmel tartotta meg előadását. Őt Pál Fanni, követte, aki Petőfiről, mint korunk influenszere beszélt. A harmadik előadó Selyem Zsigmond volt, aki a kunszentmiklósi birkapörkölt-főzés fortélyait árulta el az érdeklődőknek, az előadók sorát pedig Hajagos Csaba történész zárta, aki Petőfi kedvelt ételeit ismertette a résztvevőkkel.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktárban közel 300 érték szerepel. A most kiállított tizenkét oklevelet Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke adta át.

A Kunszentmiklósi birkapörkölt megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós Város volt polgármestere és Selyem Zsigmond hozzáértő birkapörköltfőző.

A Bak-ér megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós Város volt polgármestere és Lesi Árpád, Kunszentmiklós Város polgármestere.

Az Országzászló emlékmű megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Lesi Árpád, Kunszentmiklós Város polgármestere.

A Petőfi Sándor Emlékkiállítás megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Gulyásné Horváth Tünde, Szalkszentmárton Község polgármestere és Mészáros Szilvia, a Szalkszentmártoni Települési Értéktár Bizottság elnöke.

A Szalkszentmárton faluközpont megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Gulyásné Horváth Tünde, Szalkszentmárton Község polgármestere és Mészáros Szilvia, a Szalkszentmártoni Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Szalkszentmártoni református templom belsőépítészeti berendezései, bútorai megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Gulyásné Horváth Tünde, Szalkszentmárton Község polgármestere és Alföldy-Boruss Dániel, a Szalkszentmártoni Református Egyházközség lelkésze.

A Kunadacsi különleges fűszerpaprika őrlemény megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Farkas Ildikó, Kunadacs Község polgármestere és Kasza Katalin, a Kunadacsi Paprika Szárító és Őrlő NKft. ügyvezetője.

A Kunpusztaiság megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Domján István, a Kerekegyházi Értéktár Bizottság elnöke és Dr. Kelemen Márk, Kerekegyháza Város polgármestere.

Az Aratófesztivál megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Domján István, a Kerekegyházi Értéktár Bizottság elnöke, Dr. Kelemen Márk, Kerekegyháza Város polgármestere és Boldizsár András, az Arató Fesztivál főszervezője.

A kerekegyházi római katolikus templom megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Domján István, a Kerekegyházi Értéktár Bizottság elnöke és Ruskó Norbert, a Kerekegyházi Katolikus Egyházközség plébánosa.

A Grillázs és mézeskalács majális megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Rimóczi László, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke. Basky András, Lajosmizse Város polgármestere nem tudott részt venni rendezvényen, ő egy későbbi időpontban veszi át az oklevelet.

A Dörmögő-ház megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Darabos József, Szabadszállás Város polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK