2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Román vendégmunkások szedik a paprikát a fajszi és a bátyai határban – Több mint százan érkeztek, egykor lakatlan házakban, tanyán vannak elszállásolva

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 03., 14:40

Miközben a magyarok a legközelebbi úti célokat tekintve Németországban, Ausztriában vállalnak munkát, addig a kézimunka-igényes mezőgazdaságban egyre több alkalommal, döntően idényjelleggel román, helyenként ukrán vendégmunkásokat foglalkoztatnak a térségben. Egy 106 fős nagyobb csoport szeptember 15-én, a paprikaszedés elején Erdélyből, egy Csíkszereda melletti kisfaluból érkezett Fajszra, egy másik pedig Bátyára, hogy az élőmunkaerő igényes fűszerpaprika kézi betakarításában vegyenek részt. Szállításukra, hivatalos foglalkoztatásuk intézésére, leszerződtetésükre külön „iparág” jött létre. Szerencsére a munkavégzés koordinálása, a feladatok kiadása nem okoz nyelvi nehézséget, a legtöbben magyar identitásúak és magyarul is beszélnek. Jelenleg is legkevesebb 150 főre rúg azoknak a száma, akik a kalocsai tájkörzetben Romániából érkezett vendégmunkásként szedik a paprikát.

Igencsak tágra nyílt a szemünk, hitetlenkedve fogadtuk, amikor az elmúlt napokban a fajszi, bátyai határban 30-40-50 fős csoportokat láttunk paprikaszedés közben. Ilyen kép legutóbb a 80-as évek végén fogadta a határt járókat, vagy az 51-es főút mellett elhaladókat, hiszen azóta folyamatosan, mára már szinte drámai mértékben csökkent a fűszerpaprika termőterülete. Ezzel együtt azok száma is, akik egyáltalán hajlandóak ezt a nem éppen könnyű, akár a szedést, akár a zsákolást nézzük, nehéz, fárasztó munkát elvégezni.


Forrás: Zsiga Ferenc

Szabadi Árpád agrárszakember, a fajszi székhelyű Szabadi Kft. tulajdonosa kérdésünkre arról tájékoztatta portálunkat: az idényjellegű munkaerő gondokenyhítésére olyan munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céggel vették fel a kapcsolatot, amely

ELSŐSORBAN ROMÁNIA MAGYAROK LAKTA TERÜLETEIRŐL, ESETÉBEN ERDÉLYBŐL, EGY CSÍKSZEREDA MELLETTI KISFALUBÓL KIFEJEZETTEN A CÉGÉNEK SZERZŐDTETETT MUNKAVÁLLALÓKAT.

Az első, 106 fős, természetesen minden hivatalos engedéllyel, így tartózkodási és munkavállalási engedéllyel is rendelkező csoport szeptember 15-én érkezett Fajszra.

Ekkora embertömeg megfelelő elhelyezése, étkeztetése, kiszolgálása természetesen nem egyszerű feladat, ezért ezek az emberek részben már a család tulajdonában, részben az azóta vásárolt, korábban lakatlan házakban, az öntözőfürt szolgálati lakásaiban, illetve tanyán vannak elszállásolva.

Egyesek családostul, gyerekekkel együtt érkeztek. Ezeknek a munkavállalóknak egy része a legkülönbözőbb okok miatt időközben már hazautazott vagy a saját, vagy a közvetítő cég járműveivel. Az oda és a vissza út költsége alkalmanként és személyenként 5-10 ezer forint.

A vállalkozó megosztotta velünk azt is, a tulajdonukban lévő 80 hektár fűszerpaprika kézi szedéssel történő betakarításán a fajszi határban jelenleg is 85 vendégmunkás dolgozik.
Bérezésük teljesítmény alapján történik, de garantált,hogy egy fő napi 8 órás foglalkoztatása esetén 8918 forint bérezésben részesül.

A TELJESÍTMÉNY ALAPJÁN TÖRTÉNŐ FIZETÉSNÉL A SZÁRRAL SZEDETT, CSÜNGŐ PAPRIKA ESETÉBEN KILÓNKÉNT 30-40 FORINTOT, MÍG AZ ÁLLÓ ÉS A CSIPEDETT, TEHÁT SZÁR NÉLKÜL SZEDETT PAPRIKÁNÁL 40-50 FORINTOT FIZETNEK KILÓNKÉNT, A TERÜLET MINŐSÉGÉTŐL IS FÜGGŐEN.

Szabadi Árpád elmondta: ugyan viszonylag sok idegen ember van egy helyen, de ez tudomása szerint nem okoz feszültséget a településen. Ezek a munkavállalók mind egymással, mind másokkal jól megvannak, megbecsülik magukat és döntő többségük a munkáját is.


Forrás: Zsiga Ferenc

A cégtulajdonos szerint még mindig a főszedésnél tartanak, így szinte kizárólag a természetfelelőstől, az időjárástól függ, hogy a jelenlegi létszámú vendégmunkást meddig tudják foglalkoztatni. Amennyiben a fagy nem szól közbe, a munkavégzés akár október végéig is eltarthat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés