2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Százak lazulnak Solt Beachnél és Hartánál a Duna-parton

Zsiga Ferenc  |  2023. 07. 27., 08:59

Még a kalocsai járásban élők közül is csak kevesen ismerik a solti Duna-partot, ahol a gyönyörű, közel 350 méteres homokos szabadstrand különösen a nyári alacsony vízálláskor idézi a tengerpart mediterrán hangulatát. Nem különben a kicsit lejjebb lévő hartai Duna-part, ahová a panoráma, a fürdés, napozás, csónakázás, hajókázás, a gasztronómiai élmény ugyancsak százakat vonz. Július 23-án, vasárnap délután, a csúcsokat döntő hőségben arra voltunk kíváncsiak, idén benépesült-e a két népszerű dunai strand?

A solti Duna-partra vezető út nagyon jó állapotban van, viszont még mielőtt véget érne, érdemes balra kanyarodni, mert onnan már elénk tárul a szemet gyönyörködtető strand. Aki az irányt tekintve kicsit bizonytalan, elég ha a tucatjával parkoló autók, lakókocsik, hajó - és jetski - szállítók irányába halad. Ahogy oda ér, máris tapasztalja, hogy a nyár és a víz olyannyira elválaszthatatlan, hogy napozók, fürdőzők százai lepik el a mintegy 350 méter hosszú, munkagépekkel szépen elegyengetett homokos partot. A kikapcsolódni vágyók egy része, úgy nyolcvanan a Solt Beach vendéglátóhely árnyat adó terasza alatt hűsölnek, eszegetnek, iszogatnak. 

Akik az előző esztendőkben, vagy tavaly nyáron jártak erre, azok igencsak elcsodálkozhatnak, ugyanis a mindig is használt strand annyira átalakult – kedvező irányba. 

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az árnyékos teraszon mindig hideg italt tudunk fogyasztani, a kiszolgálás kedves, figyelmes, és a hangszórókból áradó zene is fülbemászó. Ráadásul itt a lakókocsiért, sátorért nem kell fizetni."– mondja az egyik kempingező férfi. Zoltán családjával négy napra érkezett a fővárosból, és most jött vissza a strand végén lévő kősarkantyútól, ahol a késő esti indulás előtt újdonsült barátainak, a holland pecásoknak segített összepakolni. Mint hangsúlyozza, a gazdag fogás persze ment vissza a Dunába, mert a hollandok igazi sporthorgászok, még csak nem is sütöttek a finom dunai halból.

Azt már Király Norbert, a strand és a büfé üzemeltetője mondja: sokak szerint a Duna teljes magyarországi szakaszán a solti a legszebb strand, a megkapó látványt a szemben lévő dunaföldvári dombság fokozza. A part vonzerejét ezen felül az adja, hogy innen egészen Kalocsáig korlátozások nélkül lehet vízisízni, jetskizni, motorcsónakázni.

Ám az ellenállhatatlan látvány, az alacsony vízállás, a langymeleg Duna ellenére egy pillanatra se feledkezzünk meg arról, hogy a víz itt a sok kotrástól, a közeli sodorvonaltól nem lassan mélyül, a hosszú partszakaszon mindenki a saját felelősségére fürdőzhet! - figyelmeztet Király Norbert.

Hozzáteszi:

2023. májusától én vagyok az üzemeltetője a solti önkormányzat tulajdonában lévő Duna-partnak, a jogot három pályázó közül nyertem el. Nem dédelgettem világmegváltó terveket, de egy igazi, kisvároshoz illő vendéglátóhelyet és strandot szerettem volna kialakítani. A Beach bárban a szokásos strand ételeken kívül minden hétvégén egytálételekkel is kedveskedünk a vendégeinknek. Nagyon sokan járnak ide fürdeni, napozni, kempingezni, sokan lakókocsikkal érkeznek. A kemping részhez kiépítettük a villanyhálózatot, vízvételi lehetőséget biztosítunk, szóval a vendégek kulturáltan tudnak eltölteni néhány napot. Ha jó az idő, hétköznap legalább ennyien vannak mint most, vasárnap. Nagyon sok kishajó kötött ki most is, ugyanis ezen a Duna-szakaszon szabadon lehet vízisportokat űzni, egészen Kalocsáig. Szerencsés a partunk, mert kikötésre nagyon alkalmas, még kisebb kirándulóhajók is megállnak nálunk. Följebb van egy MAHART kikötő, tehát ilyen szempontból is szerencsés helyen vagyunk."- összegzi a szezon közepi helyzetet Király Norbert.

Harta Duna-part

A magyarországi Duna-szakasz legnagyobb kanyarulatának közelében elhelyezkedő Harta Duna-partja ugyancsak a rohamléptekkel való fejlődés jeleit mutatja. Áthaladva a megújult fahídon megállapítjuk: kétségkívül jót tett, hogy immár a teljes partszakasz és a felújított Panoráma Étterem is önkormányzati tulajdonban van. Az vendéglátóhelyekkel szemben lévő és a fák közötti, teljesen megtelt parkolók már sejtetik, hogy a lassan lenyugvó nap ellenére itt is nagy élet van.A sok ismerős láttán nem marad kétségünk afelől, hogy a hartaiak életében jelentős szerepet tölt be a Duna-part, pedig még most meccs sincs a közeli sportpályán.

Az egyik család hölgy tagja meséli: ha hartaiként vagy környékbeliként szeretnénk kiszakadni a napi nyüzsgésből, és pár órát természet - és víz közelben tölteni, akkor biztosan nincs ideálisabb hely, mint a Duna-part. A kitűnő út mellett kerékpárút fut, így biciklisekkel, futókkal, túragyalogolókkal is mindig találkozhatunk. A szigeten nagyon sok hartainak van üdülője, így ilyenkor az ott pihenők is ide jönnek strandolni, hajókázni, vagy csak enni egy jót. A partot ilyenkor nyáron rendre megszállják a kempingezők, napozók, fürdőzők, nekem például a szebbnél szebb kishajók, kajakok vízre eresztése vagy éppen kikötése is élményt nyújt. Idén a dunai turizmus még nem igazán lendült be, de ha a rendezvények, a látogatók száma a tavalyi szintet eléri, szerintem az itteni vendéglátósok nem panaszkodhatnak majd.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK