2022. 09. 30. péntek
Jeromos
: 420 Ft   : 435 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szépkorúak közt is a legszebb korúak – Őket köszöntötték Kalocsán személyesen az Idősek Világnapján

Szépkorúak közt is a legszebb korúak – Őket köszöntötték Kalocsán személyesen az Idősek Világnapján
Illés György Cinó  |  2018. 10. 13., 16:57

Csütörtökön tartották az Idősek Világnapja alkalmából a Kalocsa Kulturális Központ által szervezett városi rendezvényt a Szent István Gimnázium dísztermében. Ott dr. Bálint József személyesen, név szerint is köszöntötte a legtöbb ideje – 1956., illetve ’58. óta – együtt élő két házaspárt, a legidősebbként számon tartott kalocsaiakat, valamint a nyugdíjas szervezetek vezetőit is, akiknek virágcsokrokkal és kisebb ajándékokkal kedveskedett. A kiemelten is felköszöntöttek életútjáról néhány rövid mondat erejéig szólt Madainé Szilágyi Anita, aki a konferanszié szerepét töltötte be a rendezvényen. Az elhangzottakat az alábbiakban ismertetjük.

A rendezvéyn keretében a Csokonai Óvoda Nyuszi csoportosainak műsora, illetve Leblanc Győző és Tóth Éva operett-előadása után, és a Mezei Virágok Népdalkör katonanóta-csokra előtt – amelyekről a KALOhíreken már rövid videó is látható, a rendezvényről szóló tudósításunkba ágyazva – dr. Bálint József, illetve egy esetben, „személyes érintettsége révén”, dr. Magóné Tóth Gyöngyi személyesen is köszöntötte a kor szerinti rangsor élén járó polgárokat és házaspárokat, valamint a nyugdíjas szervezetek vezetőit.

A polgármester három szervezeti vezető és két házaspár mellett hét szépkorú kalocsait köszöntött személyesen. Azaz csak ötöt, mert a hetediket – a kor szerinti sorrendben másodikat – dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a szervező KKKK intézményvezetője köszöntötte, az édesanyjáról lévén szó, egy ünnepelt pedig hasonlana város kezelésében álló idősek otthona néhány lakójához hasonlatosan sajnálatos módon egészségi állapotára tekintettel nem tudott jelen lenni az ünnepélyen.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Illés György

Előbb azonban a polgármester a 3 nyugdíjas csoport vezetőjének, András Istvánné Terikének, Németh Ferencné Mártikának, valamint Várszegi Ferencné Erzsikének adott át ajándékot. Mindhárman aktív közéleti és kulturális tevékenységet folytatnak, számukra fontos az egymás iránt tanúsított odafigyelés, a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltése – hangzott a méltatás.

András Istvánné, Terike

András Istvánné született Dudás Terézia 1941-ben született Prónayfalván (mai neve: Tázlár) szegény család gyermekeként. Iskolai tanulmányait Szakmáron, Kalocsán és Szegeden végezte. Közgazdasági technikusi és árkalkulátori végzettséget szerzett. Kalocsán több munkahelyen dolgozott, mindenütt megbecsülték munkáját. 1978-tól az Oktatási Intézmények Gazdasági Szervezeténél vezetőhelyettesként dolgozott nyugdíjba vonulásáig, 1992-ig.

Négy felnőtt gyermeke és négy felnőtt unokája van. 1992 decemberében felkérésre került a Dunamenti Mozgáskorlátozottak és Egészség Károsultak Egyesületébe gazdasági vezetőnek. Később a tagság megválasztotta elnöknek. Több éven keresztül látta el az elnöki tisztséget becsülettel, elhivatottsággal, társadalmi munkában. Az egyesület tagsági létszáma 480 fő.

Munkájával folyamatosan a tagság életkörülményeinek javításában, közügyeik intézésében, a mozgássérült emberek törvényben biztosított jogaik érdekében nyújt segítséget jelenleg is. Szabadidős és kulturális programokat szervez, melynek keretében egy jól összekovácsolt, egymást segítő baráti közösség működik, úgy az elnökségben, mint a tagságban. Egészségmegőrzés céljából rendszeresen gyógyfürdő látogatásokat, gyógyüdüléseket, kirándulásokat szervez. Pályázatírással, támogatási kérelmekkel próbál anyagi lehetőséget biztosítani az egyesület működéséhez. Tagsága tisztelete és szeretete ad erőt a munkájához.
Az ünnepelt ezúton is megköszönte az önkormányzat segítségét a térítésmentes irodahasználatért.

Munkája elismeréseként 2017-ben az Országos Szövetségtől megkapta az „EMBER AZ EMBERÉRT” c. kitüntetés ezüst fokozatát, amit az egyesületük 25. évfordulóján adott át személyesen a MEOSZ főtitkára, Szakály József.

Németh Ferencné, Mártika

Németh Ferencné Végi Márta 1961. óta lakik Kalocsán, 3 fiúgyermek édesanyja. 1964-től dolgozott a Kalocsai Járásbíróságon, majd a Földhivatalnál, mint ingatlan nyilvántartási főelőadó. 1995 óta nyugdíjas. Nyugdíjasként a Kalocsai Járásbíróságon 15 éven át – 70 éves koráig – ülnökként tevékenykedett. 2006-tól a 192 főt magába foglaló Kalocsai Nyugdíjasok Egyesületének elnöke. Különböző foglalkozásokat, nyugdíjas tornát, klubdélutánokat, bálokat, kirándulásokat szervez.
Tagjai bizalommal fordulhatnak hozzá annak tudatában, hogy segítőkészsége, tudása mindig a legjobb, leghatékonyabb megoldás felé vezet.

Várszegi Ferencné, Erzsike

Várszegi Ferencné Homokmégyen született 1948-ban. Itt végezte el az általános iskolát, majd a kalocsai Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett a gimnáziumi szakon.  Munka mellett szerezte meg a felsőfokú ügyvitelszervező képesítést. 1966-ban helyezkedett el a Kalocsai Konfekcióipari Vállalatnál, ahol 42 év alatt különböző beosztásokban dolgozott, mint polgári alkalmazott, majd 1996-tól hivatásosként. Életét végigkísérte a közösségi munka.

Két felnőtt gyermeke és két kislány unokája van.
2005-ben meghalt a férje, és az egyedüllét vitte a közösségbe is. 2006-ban lett tagja a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesületének, amelynek 2009 óta napjainkig az elnöke. 2012-ben a BEOSZ-DAR elnökhelyettesének választották.

Egyesülete tagjai rendszeresen részt vesznek a város állami és társadalmi megemlékezésein és a koszorúzásokon, megemlékeznek az aktuális évfordulókról, jubileumi ünnepekről. Találkozókat, szabadidős programokat szervez. Megünneplik az egyesületi tagok név- és születésnapját, és a jelentősebb házassági évfordulóját is. Az eltávozottakat mindenkor illő tisztelettel búcsúztatják.
Munkáját az aktív közösségi szellem, a bajtársiasság, a katonahagyományok ápolása jellemzi.

A következőkben dr. Bálint József polgármester két házaspárt köszöntött.

Bakai János (1928) és Bakai Jánosné (1938) házasságkötésének időpontja: 1956. május 19. Egy fiú és egy lány gyermekük, 5 unokájuk és 3 dédunokájuk van. Idén ünnepelték 62. házassági évfordulójukat.

Szirtes Kálmán (1933) és Szirtes Kálmánné (1937) házasságkötésének időpontja: 1958. október 19. Gyermekeik, Andrea és Mónika 6 unokával ajándékozták meg őket: Andreának 1 lánya és 2 fia, Mónikának szintén 1 lánya és 2 fia van. Idén októberben ünneplik 60. házassági évfordulójukat.

A továbbiakban a város a város legidősebb lakóit köszöntötte dr. Bálint József polgármester.

Elsőként dr. Polyák Jánosné Bartók Ilona vehetett át a polgármestertől egy csokor virágot. Bartók Ilona Zentán született 1924. április 16-án. Két gyermeke, négy unokája és hat dédunokája született, a legfiatalabb dédunokája épp múlt pénteken vette át építészmérnöki diplomáját.

Másodikként, édesanyját Tóth Andrásnét köszöntötte dr. Magóné Tóth Gyöngyi.

Ez után Kovásznai Istvánné Sztakó Ilona köszöntése következett.Szakmáron született 1924. december 5-én. Egész életét Újteleken töltötte. Egy gyermeke született. Tanulmányai befejezése után a Háziipari Szövetkezetnél dolgozott bevarróként. Romló egészségi állapota és idős kora miatt 2016. július 15-től a Kunszt utcai idősotthon lakója.

Kákonyi Andrásné Vén Erzsébet Öregcsertőn született 1925 február 24-én. Kézi hímzőként dolgozott a Háziiparnál. Az egyedüllét, idős kora és romló egészségi állapota miatt 2012. február 23-tól a Kunszt utcai Időskorúak Otthonának lakója.

Viszmeg Antalné Konoróth Anna Születési helye: Penc, ideje: 1925. augusztus 5. Élete során 4 gyermeknek adott életet. A Császártöltési Mezőgazdasági Szövetkezet alkalmazottjaként dolgozott nyugdíjazása előtt. Az otthonba kerülése előtt lányával élt együtt, aki gondozta mindennapjaiban. Egyre romló egészségi állapota miatt 2017. július 20-tól az intézmény lakója.

Pécsi Sándorné Kapitány Veronika Homokmégyen született 1926. szeptember 13-án. Házasságából 2 gyermeke született. Nyugdíjazása előtt a Háziipari Szövetkezet alkalmazottja volt, gépi hímzőként dolgozott. 2011. október 24. óta a Kunszt utcai Otthon lakója. A részleg virágos kertjét rendszeresen gondozza, a növényeket ápolgatja. Lakótársaival kapcsolata jó, mindennapjaiban szívesen segít a személyzetnek.

Boda Józsefné született Matos Erzsébet 1927. szeptember 16-án Kalocsán látta meg a napvilágot. Aktív korában a KAGE RT-nél laboráns munkakörben dolgozott, innen ment nyugdíjba. Házasságából 2 lánygyermeke született, akikkel jó kapcsolatot ápol. Idős kora és betegségei miatt otthonául a Bem utcai Otthont választotta, ahova 2018. január 25-én költözött.

SZERKESZTŐSÉGÜNK EZ ÚTON KÖSZÖNTI MINDEN SZÉPKORÚ OLVASÓJÁT!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 29., 18:11
Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. Tagjai marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Még >>>
2022. 09. 29., 15:51
Mivel a víz után a kávé a leggyakrabban fogyasztott ital a világon, így joggal érdemel meg egy saját világnapot. Még >>>
2022. 09. 29., 13:05
A takarékosság jegyében idén nem lesz őszi szünet. Még >>>
2022. 09. 29., 13:01
A sofőrt és utasát a Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe vették, a határsértőket pedig visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Még >>>
2022. 09. 29., 09:46
Nagy szeretettel hívják városunk idősebb, nyugdíjas korú lakóit a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ udvarán tartandó ünnepi műsorra! Még >>>
2022. 09. 29., 09:25
Petőfi kora címmel rendezett tudományos konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára XXI. Levéltári Napja alkalmából 2022. szeptember 28-án, szerdán 10 órától a Cifrapalotában. A program moderátora dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK