2022. 06. 25. szombat
Vilmos
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Több száz, összességében több ezer hektárt vert el a jég Fajszon, Miskén és Hajóson – Az ítéletidő több hullámban érkezett, de még nincs vége

Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 25., 21:05

Május 25-én, szerdán az egész napos fülledt meleg már előre jelezte, hogy a kalocsai járás hagyományosan jégverte területein, mint például Fajszon, Miskén és Hajóson az égi áldás akár jéggel is érkezhet. A megérzés aztán először úgy 18 óra körül, a Bátyával közös fajszi határban igazolódott, ahol a településre és annak mezőgazdasági művelés alatt álló területeire zivatar, villámlás, nagy erejű széllökések kíséretében hatalmas jégeső csapott le, és az esetenként négy-öt centiméteres jégdarabok régen látott pusztítást okoztak.

Kovács Ferenc fajszi lakos beszámolója szerint a jégeső első hulláma elsősorban a még kis növésű kukoricát verte el, de a galambtojásnál is nagyobb jégdarabok és a széllökések az árpatáblákban is nagyobb károkat okoztak. Fajsz belterületét nagyjából elkerülte az ítélet idő, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a nagy kiterjedésű település egyes részeit miként érintette a vihar.

Mint megtudtuk, az ítéletidő a „hagyományos” útvonalon haladt tovább Miske, majd Hajós irányába, mindkét településről jelentős jégkárokról érkeztek jelentések. A közösségi médiás oldalakra tucatszám kerültek fel a károkat megörökítő fotók.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A beszerzett információk szerint a zivatar és a jégeső Fajszon és Hajóson okozhatta a legnagyobb kárt, a jég sávokban tarolta le a település és külterülete termőföldjeit.
Hajóson a legnagyobb veszteség a kalászosokkal bevetett területeket és a szőlőültetvényeket érintette.

A NAGY EREJŰ VIHAR KÍSÉRETÉBEN LEZÚDULÓ JÉGESŐ FAJSZON, MISKÉN ÉS HAJÓSON TÖBB SZÁZ HEKTÁRT, ÖSSZESSÉGÉBEN TÖBB EZER HEKTÁRT SZINTE TELJESEN MEGSEMMISÍTETT.

Az időkép aktuális helyzetjelentése és a helyiek beszámolója szerint a 18 órakor kezdődő pusztítás első hullámát a második 19 óra körül követte. Azoknak a gazdáknak, akik az este hat órai vihar után a károk megállapítása érdekében az ültetvényeikre siettek, még azzal is számolniuk kellett, hogy a járműveiket is elverheti, és több helyen el is verte a jégeső újabb és újabb hulláma. Hiába álltak fák alá, a leszakadó ágak autóra és utasára egyaránt veszélyt jelentettek.

A meteorológiai előrejelzések 20:10 órai állapota szerint a jégveszélynek még nincs vége, mert a magasabban elhelyezkedő légrétegekben kialakult, lokális időjárási viszonyok miatt a jég gyakorlatilag helyileg kiszámítathatatlanul, időben pedig bármikor újra és újra lecsaphat. Az ítéletidő gyakorlatilag csak lassan távolodik. Még úgy is károkat okoz a jég, hogy már a vihart megelőzően, és közben a jégelhárító rendszerek hallhatóan mindhárom településen és környékén folyamatosan működnek.

Amint újabb információkhoz jutunk, frissítjük cikkünket!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>
2022. 06. 22., 14:31
Amennyiben az időjárási körülmények engedik, 2022. június 23. napján, csütörtökön földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Kalocsa önkormányzatának illetékességi területén. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK