2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Negyven éves a kyokushin karate Kalocsán

Tamás Ferenc  |  2023. 01. 02., 11:47

December 23-án, pénteken este az impozáns Ciglédi úti edzőtermében ünnepelte a Smart Kyo Kalocsa sportegyesület a jogelőd Kalocsai SE 40 éves jubileumát, ahol illusztris vendégek társaságában köszönthette shihan Szűcs Zsolt 6. danos mester a megjelent vendégeket, versenyzőket, támogatókat és a kalocsai karatékák népes családját.

Így, többek között shihan Brezovai Sándor hét danos mestert, a Honkyokushin Internacional Karate Organization igazgatóját, senpai Benke Tamás, az 1982-ben létrejött kalocsai klub alapító vezetőjét, Kőszegi Ferencet, a Kalocsai SE egykori elnökét és nem utolsó sorban dr. Filvig Gézát, városunk polgármesterét.

Az ünnepi tisztelgés elején egy shintó szertartás szerint emlékeztek meg azokról a tagokról, akik sajnos már nem lehettek közöttünk.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Szűcs Zsolt


A kezdetekről senpai Benke Tamás, a szakosztály alapító vezetője szólt, aki „elvetette a karate sportág magjait”, amikor fiatal honvédtisztként 1981-ben Kalocsára került. Majd, többek között attól emlékezett, hogy miként lettek önálló szakosztály a későbbiekben a gimnázium tornatermében eltöltött éveik során. Majd tanítványa, Szűcs Zsolt vette tőle át a stafétabotot, aki mind a mai napig vezeti a kalocsai szakosztályt, illetve már a Smart Kyo Kalocsa karatékáinak nagy családját.


A folytatásban aztán Kőszegi Ferenc szólt a tagsághoz, és megismertette, hogyan kerültek a karatékák a KSE tömegsport szakosztályába, majd hogyan nőtték ki magukat az egyesület önálló szakosztályává.
Őt, shihan Szűcs Zsolt követte az emlékezők sorában, aki a ’90-es évektől napjainkig, kronológiai sorrendben ismertette a kalocsai karatékák dicső eredménysorát. Így, szólt arról, hogy

az előző 40 év során 824 alkalommal állhattak kalocsai versenyzők a dobogón,

akik közül 99-en a pódium legfelső fokára léphettek. Versenyzőink soraiból 45 fő a legnagyobb viadalokon  diákolimpiai országos döntőkön, magyar bajnokságokon, sőt kontinens-versenyeken, világ kupa viadalokon is szereztek aranyérmeket.

A szakosztály versenyzői közül 19 karatékánk lett fekete öves,

azaz válhatott mesterré.

Az ünnepi megemlékezés következő részében shihan Szűcs Zsolt, senpai Benke Tamás részére a tagság tisztelete jeléül 1. dan, azaz mesterfokozatot adott át a szakosztály alapítójának. A folytatásban aztán emléklapokat és emléktárgyakat vehettek át a 40 éves jubileum alkalmából, amelyekből kijutott az alapító tagoknak, bajnokoknak és fekete öves mestereknek, de a mai versenyzők közül a legrátermettebbeknek és a támogatók népes táborának is.

Dr. Filvig Géza polgármester is az elismerés hangján szólt a klub eredményekben gazdag munkájáról, hiszen működésük során elvitték Kalocsa jó hírét, még a határainkon túlra is.
Méltatta a sportág művelőit, hiszen

a karate szellemisége a valós életre nevel, amelyben nagyon fontos számukra a tisztelet szavunk, de a kitartás és a küzdelem szavaink is bizonyára előkelő helyen szerepelnek művelőik szótárában.”– fejezte be köszöntőjét a polgármester.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Szűcs Zsolt


A jubileumi est befejező részében a kalocsai klub jeles képviselői részére shihan Brezovai Sándor az MTKKSZ elnöke ajándékokat adott át shihan Szűcs Zsoltnak és sensei Vancsik Nándornak, de az elnök úr nem feledkezett meg az elért sikerek mögött álló legfontosabb személyekről, a feleségekről sem. Így

Szűcsné Megyes Magdolnát és Vancsikné Pálinkás Szilviát tiszteletbeli dan-fokozattal ismerte el.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Szűcs Zsolt


Ezt követően kezdetét vette a vacsora, miközben karatékáink kisebb csoportokba tömörülve megidézték az eredményes múlt közös történéseit, nézegették a régi albumok lassan már megsárguló fényképanyagát.

A kalocsai klub népes versenyzői táborának 2022.évi gazdag eredménysorát egy külön cikkben méltatja majd hírportálunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK