2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Fájó veszteség Kalocsa sportjában 2022-ben

Tamás Ferenc  |  2023. 01. 06., 14:19

Így év elején hagyományosan megállunk egy kis időre, hogy emlékezzünk Kalocsa azon jeles sportolójára, aki az előző naptári évben itt hagyott bennünket. Jelesül a legendás Kalocsai Kinizsi játékának agytrösztjéről, Vatai Csabáról van szó, aki a város sportpalettáján valóban pótolhatatlan veszteséget jelent, hiszen meghatározó személyisége volt Kalocsa város versenysportjának.

A 2022/2023-as bajnoki évadban a megyei labdarúgó-bajnokságban szereplő Kalocsai FC még győzelem nélkül állt előző év októberében, amikor jött a lesújtó hír, hogy elhunyt Vatai Csaba, a kalocsai foci történetének legnagyobb formátumú játékos egyénisége. Így, a Kiskunfélegyháza addig még hibátlan csapatának a legyőzését a fiúk Vatai Csaba emlékének ajánlották.
A mérkőzés gyászszünettel indult, ahol a két csapat felsorakozott játékosai a kalocsai legenda emlékének adóztak, ráadásul a mieink mindezt egy nem várt győzelemmel tették. Az előző héten, 82 éves korában elhunyt, minden idők legjobb kalocsai labdarúgójának tartott Vatai Csaba tiszteletének adóztak a listavezető Félegyháza legyőzésével úgy, hogy a mieink kapuját Vatai Adrián, Vatai Csaba unokája védte.

Az 1940-ben városunkban született nagyszerű futballista igazán az ’50-es évek végétől a ’70-es évek elejéig kápráztatta el játékával a Kalocsai Kinizsi szurkolótáborát. Ismertsége messze túlmutatott a megye határain, hiszen abban az időben az NB III-as bajnokságok dunántúli és fővárosi csoportjaiban is szerepelt a Kalocsa. E sorok lejegyzőjének volt alkalma még ifjúsági játékosként a felnőttekkel és Vatai Csabával egy csapatban szerepelnie az NB III-ban, ahol fővárosi szurkolók is szinte lesték, hogy mikor jön a „kalocsai svájcisapkás” Pestre a csapatával, mert úgy szerették a kreatív játékát, a fineszes megoldásait.

Emlékezetesen nagy szabadrúgásgóljai, váratlan megmozdulásai az őrületbe kergették a mindenkori ellenfelet, mert mindig ő volt a Kalocsa „tengelye” – amely körül olajozottan forgott a csapatgépezet. Azaz igazi karmester volt a pályán, ő vezényelte a harcban a Kalocsa csapatát.

A kép jobb szélén "svájcisapkában" Vatai
Forrás: KALOhírek / Archív


Játékintelligenciája és mérhetetlen meccstapasztalata mindig nagy nyereséget jelentett a mindenkori kalocsai focinak a pályán. Kifejezetten képzett rúgótechnikával volt felvértezve, amelynél talán csak a kombinatív készsége, a karmesteri szerepe volt nagyobb a mérkőzések során. Mesteri góljaival szinte demoralizálta a legharciasabb ellenfeleket is a pályán.


Forrás: KALOhírek / Archív


Hívták nagyobb csapatokba, de ő mindig Kalocsát választotta. Itt alapított családot, itt születtek gyermekei – Csaba és Zsolt-, akik szintén kalocsai labdarúgóvá váltak.

Játékos pályafutása végén edzősködött a környékbeli Bátyán, Fajszon és Miskén, de városunkban a Kalocsai SE megyei első osztályú csapatánál is, ahol a szintén legendás intézővel, Judák Istvánnal vezették harcba a Kalocsát.
Bizony, igen kevés olyan személyisége van városunk sporttörténetének, aki a labdarúgás fejlődésében olyan meghatározó szerepet játszott, mint Vatai Csaba, aki a kalocsai foci felvirágoztatásában és sikerre vitelében is múlhatatlan érdemeket szerzett. Ezért is emlékezünk meg a 2022-ben elhunyt Vatai Csabáról, a kalocsai focipálya mindenkori legjobbjáról.

Akik ismertük vagy tapsoltunk hálószaggató góljainak, mély fájdalommal vettük tudomásul, hogy a kalocsai focipálya koronázatlan királya nincs többé, mivel 2022. októberében visszaadta földi életét a Teremtőnek. Igazán jó volt ellesni tőle a foci fortélyait edzéseken és mérkőzéseken, és csak azok örülhetnek igazán, akik a legtöbb időt tölthették vele a kalocsai pályán.


Forrás: KALOhírek / Archív

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK