2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Volt egyszer egy emlékezetes, 8–1-es VTSK-Szamuely SE derbi

Tamás Ferenc  |  2020. 12. 08., 11:03

Aki egy kicsit is járatos Kalocsa labdarúgásának helyi történéseiben, az bizonyára még mind a mai napig felemlegeti az akkori hazai rangadók varázsát, ahol a Vatai Csaba vezette Kalocsa és a szimpatikus honvéd focicsapat, a Szamuely SE viaskodott egymással.

A dicső elődök megismerése a ma sportolóinak is szinte kötelessége, hiszen a régiek tették le azokat az alapokat, amelyre építkezve a kalocsai foci tradícióiról egyáltalán beszélhetünk mostanság, mivel a sportágak színes palettáján a labdarúgás az egyik legmarkánsabb kolorit a széles kínálatban.
De visszatérve a címben is megemlített emlékezetes helyi derbire, mi most az 1971. június 27-i, Kalocsai VTSK – Honvéd Szamuely SE megyei első osztályú helyi rangadót idéznénk fel, amikor a Petrovits Ferenc edzette városi csapatunk 8:1 arányban knockoutolta a Honvéd alakulatot. Tudni kell, hogy az 1970/71-es bajnoki évadban a megyei első osztály két csoportos volt (Észak és Dél), ahol a VTSK a szezon végére ezüstérmes helyre futott be, míg a Szamuely a dicséretes 4. helyen végzett a 16. csapatos mezőnyben. A csoportban többek között olyan gárdák szerepeltek, mint a Jánoshalma, a Bajai Bácska Posztó, a Tompa, a két kalocsai csapat vagy a Vaskút és a Bácsalmás.

2. Kalocsai VTSK     30       20       5          5          95–34             45 p.
4. Szamuely SE       30       13       9          8          66–48             35 p.

A VTSK, a Kinizsi utódjaként a népszerű városi csapat volt, míg a Honvéd Szamuely SE, Kalocsai Honvédként volt közismert. A két egyesület már a ’60-as években is emlékezetesen nagy csatákat vívott egymással, ahol kinek-kinek a szurkolótábora egyaránt emlékezik nagy győzelmekre és fájdalmasan nagy „zakókra”.

A Honvéd Szamuely Tibor SE sportkör 1958-ban alakult azzal a nem titkolt céllal, hogy a honvéd sport eredményeit öregbítve, élsportolókat neveljen a felkutatott, tehetséges bevonuló fiatalokból

A sportkör a városi sportkörökkel karöltve olyan sportolási lehetőségeket igyekezett nyújtani, amely a sportolni vágyó fiatalok igényét kielégíti és tömegsport bázisát kiszélesíti a városban. A szakosztály megalakulása után a járási bajnokságban –mint legalacsonyabb szinten – kezdte a működését. A jó szervezési és edzői munka meghozta az eredményét és a szakosztály évről évre jobb teljesítményt nyújtva nyerte meg a bajnokságokat, sőt 1962-re már az NB III. csoportjában biztosította magának a helyet. Vidámító volt hallani és látni a versengést a VTSK és a Honvéd sikereiért a kalocsai pályán, amelyet még az egykori szurkolók ma is felemlegetnek.

Ám, visszatérve kettejük 1971. június 27-i ütközetére, ahol kettős győzelem is született, mivel a „nagyok” csatáját a Petrovits Ferenc edzette VTSK 8–1 (5–1) arányban a derék honvédcsapat ellen, míg az ifik találkozóját is a VTSK fiataljai nyerték 7–2 arányban.

A VTSK az alábbi összeállításban játszott: Vörös – Romsits, Farkas P., Bálint – Pécsi, Meggyes, Petike – Illés, Vatai, Matos, Bende II. Csere: Posztobányi, Muhari, Balaton. Gólszerző: Matos 3, Bende 2, Illés, Petike és egy öngól, illetve Tóth.
Megidézve a fél évszázaddal ezelőtti helyi derbit – amelyet a legendás megyei „spori” Boronkay vezetett –, a VTSK már 5–0-ra húzott el. Matos 2, Petike Jani és Illés „Rogyó” góljaival már 4–0 volt az állás, aztán Vatai Csaba lövése pattant meg egy menteni igyekvő védő fején (5–0), majd a szünetre, Kovács 11-esből szépített (5-1). Fordulás után Matos ismét „beköszönt”, aztán Bende „Cuni” okos góljával már 7–1-re vezetett a VTSK. A végeredményt is ő állította be (8–1).

Ami érdekes lehet, hogy a megyei bajnokság Déli csoportjának góllövőlistáján a 40 gólig jutott Csermák (Jánoshalma) mögött a mi Matos Pistánk 27 góllal végzett a második helyen, míg Bende II. László 24 találatával szintén a csoport elitjében végzett. Csapatunknál Bendét, Vatai Csaba 15 góllal követte.


A VTSK csapatában balról jobbra a következők állnak: Petrovits Ferenc edző, Romsits Sándor, Vörös Károly, Farkas Pál, Vatai Csaba, Pécsi László, Bálint Géza, Balaton Ferenc, Meggyes László, Lakatos Mihály intéző. Guggolnak: Illés László, Matos István, Bende László, Posztobányi Sándor, Petike János, Muhari Tibor (a képről Tamás Ferenc hiányzik).

A kalocsai foci-fiesztát a VTSK ifik 7–2-es győzelme tette teljessé a Szamuley ifijei ellen, amellyel megszerezték a bajnoki címet is.

1.Kalocsai VTSK      28       24       4          –          128–20          52 p.

Az ellenfél Szamuely SE utánpótlás gárdája a bajnokság élmezőnyében, a hato9dik helyen végzett

6. Szamuely SE       28       17       1          10       97–57             35 p.


A VTSK Ifi csapatfotóján balról jobbra álnak: Mészáros István edző, Bagó József, Balaton Ferenc, Bozsik László, Pécsi György, Tímár Zoltán, Kalmár György, Romsics László. Guggoló sor: Bencze Károly, Szabó József, Geri László, Dinnyés János, Barabás Gyula (a képről hiányoznak: Illés László, Posztobányi Sándor, Körmöczi Mihály).

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés