2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A bőség zavarában a Galériában – Handl-Balogh Margit kiállítása

2019. 10. 23., 13:45

Múlt pénteken nyitotta meg kapuit és a Városi Galéria szokásos nyitva tartási rendje szerint látogatható jelenleg is Hand-Balogh Margit „A bőség zavara” című tárlata. Ez az első alkalom, hogy az alkotó ilyen átfogó, mély bepillantást enged tematikai és technikai sokszínűség jellemezte művészi világába. Látomásszerű, Van Gogh-inspirálta képeiben a 2018-as Kalocsa art gyűjteményes kiállítás alkalmával már belekóstolhattunk, de látva a falakra került alkotásokat, boldogabbak nem is lehetnek a művészetbarátok, hogy ezúttal „nagyobb falattal” készült számunkra a festőnő.

A megnyitón fuvolán közreműködött a Liszt AMI két növendéke, Balogh Adrienn és Balogh Zsanett. A testvérpár játéka méltó hangulatot teremtett Budai Viktória művészettörténész megnyitóbeszédéhez.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Mielőtt a szakember a mikrofon mögé lépett volna, Romsics Imre múzeumigazgató jelentette be, hogy személyében ismét dolgozik hivatásos művészettörténész a Viski Károly Múzeum kötelékében, akinek többek között feladati között szerepel majd a Nicolas Schöffer Gyűjteményben folyó élet szakmai irányítása.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

- Technikában és tematikában egyaránt változatos világ tárul elénk, ahogy azt a kiállítás címe is mutatja. Handl-Balogh Margitba a művészet szeretetét az Eperföldi Általános Iskola rajztanára, Palásti Józsefné Ági néni ültette el. Alkotó munkásságára nagy hatással van Vincent van Gogh, akit legnagyobb példaképének is tart, többek között egyedülálló, utánozhatatlan színei miatt. Szeret a kék, a piros és a sárga bázisszínekkel dolgozni. Erőteljes színvilága és a témák szenvedélyes megjelenítése is a példakép hatását idézik.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Lelkéből festi ki a tájat, a táncoló nőalakokat, vagy éppen a nehéz munkában görnyedő krumpliszedegető asszony alakját. A szubjektív és intenzív képi világát a lélek, a tapasztalat és a természetből fakadó öröm határozza meg – mondja oldalán az alkotóval a művészettörténész, rámutatva arra, hogy a festőnő nyitottságát az újra és a kísérletezésre fémjelzi a vastagon száradt festékmaradványok újrahasznosításával készült kompozíciója, és ugyanez köszön vissza a Tiffany-üveggel készült képeiben. – Frida Kahlot, Van Goghot vagy éppen csendéletet ábrázoló alkotásai opálüveggel készültek, amelyeken nem lehet átlátni, azonban a fény hatására sejtelmes színekkel kel életre.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Handl-Balogh Margit művei a lelkének darabkái, amelyek elválaszthatatlanok személyiségétől. Köszönjük, hogy megmutatta ezt nekünk – zárult Budai Viktória megnyitóbeszéde, felkérve a jelenlévőket, hogy járják körbe a kiállítást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei