2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A bőség zavarában a Galériában – Handl-Balogh Margit kiállítása

2019. 10. 23., 13:45

Múlt pénteken nyitotta meg kapuit és a Városi Galéria szokásos nyitva tartási rendje szerint látogatható jelenleg is Hand-Balogh Margit „A bőség zavara” című tárlata. Ez az első alkalom, hogy az alkotó ilyen átfogó, mély bepillantást enged tematikai és technikai sokszínűség jellemezte művészi világába. Látomásszerű, Van Gogh-inspirálta képeiben a 2018-as Kalocsa art gyűjteményes kiállítás alkalmával már belekóstolhattunk, de látva a falakra került alkotásokat, boldogabbak nem is lehetnek a művészetbarátok, hogy ezúttal „nagyobb falattal” készült számunkra a festőnő.

A megnyitón fuvolán közreműködött a Liszt AMI két növendéke, Balogh Adrienn és Balogh Zsanett. A testvérpár játéka méltó hangulatot teremtett Budai Viktória művészettörténész megnyitóbeszédéhez.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Mielőtt a szakember a mikrofon mögé lépett volna, Romsics Imre múzeumigazgató jelentette be, hogy személyében ismét dolgozik hivatásos művészettörténész a Viski Károly Múzeum kötelékében, akinek többek között feladati között szerepel majd a Nicolas Schöffer Gyűjteményben folyó élet szakmai irányítása.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

- Technikában és tematikában egyaránt változatos világ tárul elénk, ahogy azt a kiállítás címe is mutatja. Handl-Balogh Margitba a művészet szeretetét az Eperföldi Általános Iskola rajztanára, Palásti Józsefné Ági néni ültette el. Alkotó munkásságára nagy hatással van Vincent van Gogh, akit legnagyobb példaképének is tart, többek között egyedülálló, utánozhatatlan színei miatt. Szeret a kék, a piros és a sárga bázisszínekkel dolgozni. Erőteljes színvilága és a témák szenvedélyes megjelenítése is a példakép hatását idézik.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Lelkéből festi ki a tájat, a táncoló nőalakokat, vagy éppen a nehéz munkában görnyedő krumpliszedegető asszony alakját. A szubjektív és intenzív képi világát a lélek, a tapasztalat és a természetből fakadó öröm határozza meg – mondja oldalán az alkotóval a művészettörténész, rámutatva arra, hogy a festőnő nyitottságát az újra és a kísérletezésre fémjelzi a vastagon száradt festékmaradványok újrahasznosításával készült kompozíciója, és ugyanez köszön vissza a Tiffany-üveggel készült képeiben. – Frida Kahlot, Van Goghot vagy éppen csendéletet ábrázoló alkotásai opálüveggel készültek, amelyeken nem lehet átlátni, azonban a fény hatására sejtelmes színekkel kel életre.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Handl-Balogh Margit művei a lelkének darabkái, amelyek elválaszthatatlanok személyiségétől. Köszönjük, hogy megmutatta ezt nekünk – zárult Budai Viktória megnyitóbeszéde, felkérve a jelenlévőket, hogy járják körbe a kiállítást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK