2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Akit szeretett Jézus” – Új kiállítás az ASTRICEUM Érseki Múzeumban

Helyszín: Astriceum Érseki Múzeum; Szentháromság tér, Kalocs
Dátum: 2018. június 29., péntek 15:00
„Akit szeretett Jézus” – Új kiállítás az ASTRICEUM Érseki Múzeumban

Az ASTRICEUM Érseki Múzeum különleges programot kínál június 29-én, péntek délután. Ekkor nyílik Prokop Péter (1919-2003) pap-festőművész „Akit szeretett Jézus” című állandó kiállítása, délután három órakor.

„Álljon e gyűjtemény annak példájául, hogy egy ’Ügyért, Krisztus ügyéért’ való életáldozat mily nagy hatással bír ma is. Prokop festővászna az Evangélium tiszta tolmácsa” – olvasható a kiállító képeivel gazdagon illusztrált díszes meghívón az eseményre.

Az anyag képgyűjteménye már hetek óta sorakozik arra várva, hogy végleges helyére kerüljön a falakon. Több mint 140 alkotás sorakozik fel Kalocsa legfiatalabb múzeumának történeti épületében, pontosabban annak tetőterében, amely péntektől Prokop állandó tárlatának ad majd teret és otthont.

- A festő különböző korszakainak lenyomatait követhetjük nyomon téma-, és stíluskörök szerint rendszerezve. Széleskörű szelekció következtében alakult ki a koncepció és érdekes utazást járhat be a látogató itt, ahol a Prokopról alkotott képe is átformálódik – mondja Vörös Márta, a múzeum vezetője.

– Az ő lelkülete, az ő világa egy rendkívül egyedi, szürreális világ, azonban minden képen tetten érhető az evangelizáció, ami az életét teljes mértékben áthatotta. Ennek a képi kivetülése az, amivel ezen a tárlaton szembesülhet a nézelődő – folytatja.

- A megnyitó Péter-Pál napjához kötődik, ami az egyház életében is különleges, hiszen e napon szentelnek papokat. Pénteken, délután háromkor tartjuk a tárlat megnyitóját. A kiállításnak van is két képi apropója, amelyet Prokop 1942. március 25-i dátummal látott el, „Új misém emlékére” címmel, és érdekességük, hogy olyannyira eltérők a tőle megszokottól, hogy önmagukban talán meg sem mondanánk róluk, hogy Prokop alkotásai. Életének a későbbi munkái hozták meg azt az egyedi ízt, amiről azonnal beazonosíthatjuk – így a múzeumvezető, invitálva a közelgő eseményre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés