2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Magával ragadó, megpörgető és beszippantó alkotások – Sütő Róbert kiállítás a Kalocsai Városi Galériában

2019. 02. 21., 08:45

Sütő Róbert festő „Status” című kiállításának megnyitóján hagyományosan a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai, Betlenné Dajkó Ágnes és Csupor Balázs működtek közre, majd N. Kovács Zita Művészettörténész mondott beszédet.

- Rétegeken áttűnő, tájszerű ponthalmaz. Réseken ki-be-átnézünk. Az alaphelyzet valami valós volt. Színek, mindig más hangulat. Téma, erdő volt régebben, most házszerű alakzatok, uszályok vannak. Gyárak, mezőgazdasági épületek, hajók inspirálnak. Erősen redukált formanyelv, szűkszavú megfogalmazás, éppen csak annyi, hogy a nézőt szemlélődésre késztesse. Lebegnek a formák valahol, csorog a festék valahonnan valahova – idézett a szónok a kiállító Sütő Róbertről, aki így vallott saját alkotói világáról, művészetéről.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Visky Károly Múzeum

Az idézett, töredékesnek ható mondatok, félmondatok, gondolatok és gondolatfoszlányok pedig csak akkor állnak össze egy kerek egésszé, és nyernek minden betűben összefüggő értelmet, ha e sorok olvasója ellátogat a Kalocsai Városi Galériába. Ott ugyanis március 17-ig, hétfő és vasárnap kivételével naponta 10-12 és 14-17 óráig megtekinthetők a miskolci születésű festőművész képei.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Visky Károly Múzeum

Sütő Róbert tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte, ahol 2003-ban diplomázott. 1999 óta számos 26 önálló és közel 80 csoportos kiállításon vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt. Aktív művészetszervező tevékenységének egyik legjelentősebb állomása a mára mértékadó művészeti csoporttá vált Caffart Képzőművészeti Egyesület létrehozása 2009-ben, amelynek egyik alapító tagja is volt. Ez a csoport áprilisban egyébként Kalocsán is bemutatkozik majd – ismertette az alkotó pályáját röviden a művészettörténész.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Visky Károly Múzeum

- A párhuzamos, frontális formák egyidejűleg hozzák mozgásba a szemlélőben a képfelület síkját és a mélységérzetét, mint ellenállást, amely így mindkét végletet megóvja az eltűnéstől, vagy az egyértelművé válástól. A látvány ellenére a művész nem támadja meg indulatos mozdulatokkal a vásznait, inkább nagyvonalú, puha ecsetvonásokkal simogatja a felületet és úgy érvényesíti a színeket, hogy nem zárja kalitkába őket.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Visky Károly Múzeum

A hatalmas színmezők mögött előbukkanó tájképek izgatottan várják, hogy átlépjünk az ő világukba. A képek a nézőt érzelmileg megragadják, megpörgetik, beszippantják, majd egyszer csak azt vesszük észre, hogy elveszítettünk mindenfajta racionális kontrollt, és a képben létezünk tovább, ahol az ember nélküli vízalatti, vagy vízfeletti világot egyszerre érezzük viharosnak és békésnek, hangosnak és csendesnek, feszültnek és megnyugtatónak – hangzottak N. Kovács Zita szavai, e gondolatok jegyében ajánlva a megjelentek és a leendő nézők figyelmébe a XXI. századi magyar festészet progresszív irányzatához tartozó festő képeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022-11-23 07:49:00
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK