2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nicolas Schöffer-kiállítás készül a budapesti Műcsarnokban

2015. 10. 06., 09:51

Megkezdődött hétfőn a budapesti Műcsarnokban az a több héten át tartó kiállításépítés és installálás, amelynek végen október 30-tól láthatja a közönség a kalocsai születésű szobrász és vizuális művész, Nicolas Schöffer munkáit. A hétfői eseményen a kiállítás nyitó darabját, a kinetikus szobrászat műfajának alapját jelentő Spatiodynamique 1 című darabot állították össze az intézmény munkatársai – írja a Magyar Hírlap internetes honlapján.

Október 30-tól látogatható a Műcsarnokban a huszonhárom évvel ezelőtt elhunyt Nicolas Schöffer szobrász- és vizuális művész kiállítása, amelyen a közönség megismerkedhet az egész életművet halhatatlanná tevő, műfajteremtő kinetikus és kibernetikus alkotásokkal. A tárlat látványtervezője Guillaume Richard neves francia építesz, aki a művész nagy rajongójaként vesz részt a kiállítás munkálataiban.

A hétfői ládabontáskor a kiállítás nyitódarabját és az egész kinetikus szobrászat – más néven interaktív művészet – alapját jelentő, 1949-ben készült Spatiodynamique 1 című alkotást állították össze, emellett Londonból megérkezett a szobrász egyik fő műve, a Chronos 10 kinetikus fényszobor.

Rockenbauer Zoltán kurátor az eseményen elmondta, hogy a hatvanas–nyolcvanas évek kísérleti időszakából rendezik ezt a soron következő kiállítást a Műcsarnokban. A kiállításon Nicolas Schöffer munkásságának ősforrásába nyer betekintést a látogató. A szakember a Magyar Hírlapnak kifejtette, hogy a térdinamikai művészet azt jelenti, hogy nem maga a szobor az igazán érdekes, hanem a térre gyakorolt hatása. Ebből a szempontból különösen érdekes és értékes maga a Spatiodynamique 1, amely méretben kicsi, ugyanakkor mégis alkalmas arra, hogy megteremtse egy életmű kiindulópontját.

A hazai közönség először 1982-ben találkozhatott Schöffer egyes munkáival, azonban egyben még a világon sehol nem mutatták be az életművet. A Műcsarnokban látható mintegy nyolcvan alkotás mind az Eléonore Schöffer-gyűjtemény darabja, a munkák biztosítási értéke meghaladja a kétmilliárd forintot.
A rendkívüli kollekció nagy része állami garanciavállalás mellett többéves előkészítő munka révén a művész párizsi műterméből érkezett a magyar fővárosba. Nicolas Schöffer csaknem valamennyi, a maga idejében úttörőnek, esztétikai szempontból hipermodern téri alkotásoknak számító fő műve szerepel tehát a január 31-ig látogatható tárlaton.


Forrás: magyarhirlap.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés