2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

403 millió forintot csaltak ki vállalkozás beindítás és kedvező euró váltás ígéretével Kiskőrösön – Hamis közjegyzői okirat, álügyvédek

403 millió forintot csaltak ki vállalkozás beindítás és kedvező euró váltás ígéretével Kiskőrösön – Hamis közjegyzői okirat, álügyvédek
Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 22., 13:11

A Kiskőrösi Járási Ügyészség különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki a felesége és testvére segítségével egy ismerősüktől euro eladásra és jól fizető külföldi megbízásra hivatkozva 390 millió forintot, egy másik ismerőstől vállalkozás beindítására 13 millió forintot csalt ki. Az ügyletek fedezeteként hamis banki igazolásokat, ügyvédi letéti szerződéseket mutattak be, amelyekkel a sértettek gyanúját hosszabb időre elaltatva újabb és újabb összegekhez jutottak.

A vádirat szerint a kiskőrösi férfi - az ügy egyik vádlottja - két héttel azután, hogy csalás miatt kiszabott korábbi börtönbüntetéséből szabadult, a feleségével és egyben bűntársával együtt 2018 márciusában felkereste egy régi ismerősét és terveit előadva vállalkozásának beindításához kölcsönt kért. Az adósság fedezetéül a vádlottak trezorban elhelyezett euróra hivatkoztak azzal, hogy azt a kölcsönt adó ismerősre kedvezőbb árfolyamon fogják majd elszámolni. A csaló férfi a testvérét is bevonva az elkövetésbe, ígéreteik alátámasztására hamis banki letéti igazolást és birtokukban lévő aranyat mutatott be. A kezdeti összegek után a vádlottak alig három hónap alatt különböző illetékekre, jutalékokra és a trezorban tartott euró átváltásával kapcsolatos költségekre valótlanul hivatkozva újabb és újabb összegeket, összesen végül 13,5 millió forintot csaltak ki ismerősüktől.

Rövidesen egy másik ismerősüket is felkeresték, akiről a házaspár tudta, hogy jó anyagi háttérrel rendelkezik. Ügyvédi letétben lévő 36 millió euró forintra történő átváltásában kérték a nő segítségét, akivel végül 180-200 millió forintnak megfelelő euró megvásárlásáról meg is egyeztek. A vádlottak azonban a forint összeget előre kérték a letét kiváltására hivatkozva, egyben bemutattak egy ügyvédi fejléccel ellátott, hamis letéti szerződést. Emellett a csaló házaspár valótlanul a cégük által elnyert, jól fizető ausztriai megbízás ürügyével a külföldi vállalkozási szerződés biztosítékát jelentő 78 millió forint megfizetésére is kölcsönt kértek a nőtől, akinek azt ígérték, hogy ezen megbízásból befolyó összegekből a tartozást hamarosan visszafizetik. Néhány nap múlva ezen ügylet kapcsán a munkabérek megelőlegezésére további 125 millió forintot kértek. A sértettet ráadásul magukat ügyvédnek kiadó ismeretlen személyek telefonon is felhívták, megerősítve a vádlottak által előadott történetek valódiságát.

A csaló házaspár attól sem riadt vissza, hogy fizetési képességük igazolására hamis közjegyzői okiratba foglalt öröklési szerződést mutassanak be a becsapott nőnek, akitől így további összegeket kicsalva, végül összesen 390 millió forintot szereztek meg.

Az ügyészség a többszörös, különös visszaeső férfit különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja, ezért vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy kedvezménnyel nem szabadulhat. Házastársával és testvérével szemben az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz. A letartóztatásban lévő férfi és társai bűnösségéről a Kiskőrösi Járásbíróság fog dönteni.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés