2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták a záportározót és csapadékvíz-elvezető rendszert Kiskőrösön

Átadták a záportározót és csapadékvíz-elvezető rendszert Kiskőrösön
2020. 10. 03., 18:40

Kiskőrösön október 1-jén ünnepélyes kertetek között átadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 420 millió́ forintos TOP pályázati támogatásával, a város 128 millió forint önerejéből megvalósult Záportározó kialakítása és csapadékvíz elvezető rendszerek rekonstrukciója Kiskőrösön című projektet. A beruházással évszázados gondot iktatnak ki, a magasabban fekvő Soltvadkert, valamint a több városrészből érkező belvíz biztonságos elvezetését és tárolását biztosítják. A több mint 2 hektáros tó normál esetben 20-22 ezer köbméter, döntően gravitáció útján érkező belvíz tárolására alkalmas, de szélsőséges időjárási körülmények között akár 55 ezer köbméter, részben átemelő szivattyúkkal érkező vizet képes befogadni. A tó környezetét 1218 darab facsemetével ültetik be, a terület a későbbiekben szabadidős és rekreációs célokat is szolgálhat majd.

A város életében fontos új létesítményt Font Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke és Domonyi László polgármester avatta fel, rajtuk kívül Mátyus Zoltán, a létesítmény tervezője és műszaki ellenőre mondott beszédet.

A körforgalom és a Vinum Hotel közelében elhelyezkedő, hagyományosan vízjárta, pangó vizeiről ismert területen létesített víztároló zsilipje mellett rendezett ünnepségen elsőként Font Sándor méltatta az ÉKISZ Kft. kivitelezésével megvalósult beruházást és az abban résztvevőket.

A képviselő felelevenítette azt az évszázados gyökerű konfliktushelyzetet, amelyet az okozott, hogy a környék legmagasabban fekvő települése Soltvadkert, ahonnan nagyobb esőzésekkor a csapadékvíz azonnal Kiskőrös irányába indult el. A károk csökkentése érdekében a kiskőrösiek ezt a vizet a még mélyebben fekvő Akasztó irányába továbbították. Ez a helyzet egykor a katolikus akasztóiak és az evangélikus másik két település között meglévő vallási különbségeket is elmélyítette.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke hangsúlyozta: a szélsőséges időjárási körülmények, az aszályos és a rendkívül intenzív esőkkel érkező rövid időszakok hektikus változása megköveteli, szinte kikényszeríti a víz visszatartását, a vízzel való ésszerű gazdálkodást. A képviselő elismerését fejezte ki a gyors és szakszerű munkáért, a rekordidő alatti megvalósításért, hiszen a kivitelezés 2019 júniusában kezdődött.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)


Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: Kiskőrös városban a most átadásra kerülő beruházással együtt tizenegy TOP-os pályázatot valósítottak meg, az ezekhez nyújtott megyei támogatás összege eléri a kétmilliárd forintot. Az elnök szólt arról is, hogy a napokban már a következő uniós fejlesztési ciklus, a TOP2 lehetőségeiről egyeztetett Domonyi László polgármesterrel. Örömmel tapasztalta, hogy a kiskőrösieknek már konkrét elképzeléseik, kész terveik is vannak a fejlesztések további irányait illetően.

Domonyi László polgármester a projekt műszaki tartalmának ismertetése, a megvalósításban résztvevők méltatása mellett beszédében kitért arra is: a kivitelezés során még inkább szembesültek azzal, hogy a csapadékvíz-csatorna fejlesztést a város Akasztóhoz közelebb eső részén is folytatni szükséges. A polgármester reményét fejezte ki, hogy ennek megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív program második ütemének kiírásakor is megtalálják majd a kínálkozó lehetőséget.

Mátyus Zoltán, a beruházás tervezője és műszaki ellenőre rámutatott: sorra dőlnek meg azok a százéves statisztikai adatokon alapuló magyar szabványok, amelyek jelenleg is a tervezői munka alapját képezik. A szélsőséges időjárás az elmúlt években Kiskőrösön is komoly vizes károkat okozott. A beruházás révén több mint húszhektárnyi lakóövezet menekül meg a belvíztől. A Soltvadkert felől érkező csapadékvizet közvetlenül a város szélén fogják meg és gravitáció útján irányítják a záportározó tóba. Amennyiben a tó vízszintje a gravitációs bevezetést már nem tenné lehetővé, két nagyteljesítményű átemelő szivattyú segíti a beemelést. Ilyen esetben a tóban tárolt, átlagosan 20-22 ezer köbméternyi víz akár az 55 ezer köbmétert is elérheti. Ugyanakkor a tó élővilágára is ügyelnek, így a tó vízszintje szárazság esetén sem lesz 80 centiméternél kisebb.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően az ünnepség résztvevőinek lehetőségük volt bejárni a fejlesztési területet, ismerkedni az alkalmazott műszaki megoldásokkal és a beemelő szivattyúkat is megszemlélhették működés közben.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)


(A beruházás megvalósítását a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-2.1.3-16-BK1-2017-00005 kódszámú, Záportározó kialakítása és csapadékvíz elvezető rendszerek rekonstrukciója Kiskőrösön” című projektje tette lehetővé.)Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés