2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Honvédelmi kiállítás, beruházás átadás a kaskantyúi Szüret-elő és Falunapon

Honvédelmi kiállítás, beruházás átadás a kaskantyúi Szüret-elő és Falunapon
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 03., 07:42

Kaskantyún a hagyományok szerint augusztus utolsó hétvégéjén, szombaton rendezték meg a Szüret-elő és Falunapot. A település legnagyobb rendezvényét idén a helyi gyűjtő, Deli Pál, A Honvédelem 100 éve című kiállítása és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósított, a középületek jelentős részét érintő energetikai korszerűsítés beruházás ünnepélyes átadása tette még emlékezetesebbé. Az ünnepnap díszvendége Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Font Sándor országgyűlési képviselő volt.

A környező településekről is százakat vonzó, hagyományosan a szüreti és betakarítási munkák kezdetére időzített programsorozat három helyszínen, kora reggeltől késő estig a változatosság jegyében zajlott.

A süteménysütő-, asztaldíszítő verseny, futball mérkőzés, zenés – táncos bemutatók és animációs lézershow színesítette program eseményei közül kiemelkedik Deli Pál helyi lakos, magángyűjtő rendkívül érdekes, A Honvédelem 100 éve című kiállítása.
A művelődési házban megrendezett, értékes katonai relikviákban gazdag kiállítást Újházi Zsolt József polgármester, valamint Krámer Iván nyugalmazott honvéd alezredes Magyarország történelmének esszenciáját adó, nagy ívű előadása nyitotta meg. Az előadó nagy elismeréssel szólt Deli Pál több, mint három kamiont kitevő, nagy értékű gyűjteményéről, amelynek a hely szűkössége miatt csak egy része került jól átgondolt módon kiállításra. A Farkas Emese könyvtáros szervezte, több napon át látogatható kiállítás 50 év szenvedélyes gyűjtőmunkájának eredménye, amelynek tiszteletét és elismerését a kiállítás vendégkönyvébe írt elismerő bejegyzések is megerősítenek.

Deli Pál a mint történeti, mind anyagi értelemben jelentős értéket képviselő kiállítás bemutatásakor elmondta:50 éve gyűjti a relikviákat. A gyűjtemény bővítése érdekében egész Európát bejárta, de egy-egy darabért még Ázsiába is elutazott. A döntően az Osztrák Magyar Monarchia, az első és második világháború időszakát felölelő gyűjtemény jellemzője, hogy például egyenruhából 3500 (!) öltönye van, kitüntetésből 10 ezer darab, és még a kiegészítők szinte megszámolhatatlan sokasága. A most kiállításra került válogatás a teljes gyűjtemény legfeljebb 5 százalékát teszi ki.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az iskolába szervezett asztaldíszítő verseny első helyezettje Supka Jázmin lett,a legtöbb közönségszavazatot Kriskó Sándorné Andrea és Nemesné Ambrus Mónika kompozíciója kapta.

A linzersütő verseny résztvevői gyermek és felnőtt kategóriában mérték össze tudományukat

A számos nézőt vonzó, izgalmakban bővelkedő, éremmel elismert sodrófa hajító versenyt férfi, női és gyermek kategóriában rendezték meg.

A bográcsos főzőverseny résztvevői közül a zsűri Kiss János (tyúkból), Újházi Zsolt (marhából) és Kelemen Krisztián (zúzából és baromfiból) készült pörköltjét ítélte a legjobbnak.

A délutáni műsorfolyam 17 órakor a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes erős tapssal elismert fellépésével vette kezdetét. A nézők először isaszegi, majd kiskőrösi összeállítást láthattak.

A Falunap alkalmat adott arra is, hogy az ünnepélyes megnyitó keretében jelképesen is átadják a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat pályázati forrásából megvalósult energetikai korszerűsítés beruházást. A fejlesztés eredményeként Kaskantyú község óvodájának, konyhájának és orvosi rendelőjének energetikai korszerűsítése valósult meg, hogy a település érintett épületei energia-és költséghatékony módon működjenek.

Az alkalomból Font Sándor országgyűlési képviselő, Mák Kornél, a Megyei Közgyűlés alelnöke és Újházi Zsolt József polgármester mondott köszöntőbeszédet, majd közösen vágták át a nemzeti színű avatószalagot. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke megye zászlóval ajándékozta meg a települést.

A kaskantyúi Szüret-elő és Falunap családias hangulatú közös vacsorával,animációs lézershow-val és nosztalgia bállal a késő esti órákban zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei