2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kiválasztották a nemzet és a megye legjobb szörpjét – A turbolya szörp megyénk édes csábítása

2018. 03. 26., 09:19

A II. Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny keretein belül került kiválasztásra Bács-Kiskun Megye Szörpje a soltvadkerti versenyen március 23-án. Március 25-én a kiskőrösi Duna-Tisza Közi Agrárexpo adott otthont a díjátadó ünnepségnek, ahol Font Sándor országgyűlési képviselő a parlament Mezőgazdasági bizottságának elnöke és Gubán Gyula Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnöke adta át a II. Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny elismeréseit a legjobb nemzeti szörpök és lekvárok termelőinek. A Bács-Kiskun Megye Szörpje elismerő kitüntetést és díjat idén már második alkalommal ítélte oda a zsűri, melyet Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke adott át Bóna Angélának Mézes turbolya szörpjéért.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szerkesztőségünknek küldött közleményéből tudjuk, hogy a szakmai zsűri szigorú kritériumok mellett értékelte a sok-sok finom és különleges nedűt, amelyek közül a megyei szörpök még további négy értékelési szempont alapján kerültek vizsgálatra.

A vásár is tudatosította: a magyar termékek vásárlásával azokat segítjük, akik itthon, hazai munkaerővel állítják elő a „kézműves” szóval elismert élelmiszereket.
bővebben ...

A szakmai zsűri által adott pontokon felül számított, hogy minél inkább honos, tájra jellemző fajta legyen a szörp alapanyaga, a termesztés feltételeinél minél inkább közelebb álljon az organikus gazdálkodáshoz, természetes körülményekhez. Külön fontos értékelési szempont volt a hozzáadott kiegészítő adalék mennyisége, egészségre gyakorolt hatása, valamint az esztétikai megjelenés is sokat hozhatott a pontok összesítésénél.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Az idei bajnok mézes turbolya szörp különlegességét kiemeli, hogy

a turbolya a magyar konyha egyik régi, elfelejtett fűszernövénye.

Levesek, baromfi- és báránysültek ízesítésére, tavaszi saláták készítéséhez használták. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növénnyel már a rómaiak is előszeretettel ízesítettek. Most a megye szörpjeként újra felfedezhetjük ezt a különleges növényt, amely az Alföldön akácosok aljnövényzeteként fordul elő leginkább.

A második alkalommal meghirdetett Bács-Kiskun Megye Szörpje verseny célja évről-évre, hogy a megyei termékeket népszerűsítése, határon innen és túl. A versenyen résztvevő szörpök szakmai megmérettetése mellett fontos, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ezúton is el tudja ismerni a megyei szörpkészítők áldozatos munkáját és kellő figyelembe tudja részesíteni kiemelkedő színvonalú termékeiket.

A megyei szörp bajnok egy évig viselheti a megtisztelő címet és öregbítheti megyénk élő hagyományait.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK