2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nemzetközi megmérettetésen jártak a tabdi kistermelők

Nemzetközi megmérettetésen jártak a tabdi kistermelők
2018. 06. 21., 14:10

5. alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Bor-és Lekvár verseny, Szlovákiában, Peszektergenyén.

A Kalohírek kifagatta a Tabdiba való kistermelőket, Varga Szabolcsot és Vargáné Topor Erikát a versenyről. 

-Mióta foglalkoztok ezzel? Jártok már ilyen versenyen a saját kezűleg termesztett növényekből készült, saját lekvárokkal?

Szabolcs: 2016 tél óta vagyunk kistermelők családi kis gazdaságként, melyben elsősorban zöldségkészítményekkel és tésztakészítéssel foglalkozunk, viszont limitált mennyiségben van lekvárunk is „természetesen”, ahogy ez egy kis gazdaságban lenni szokott. A palettánkon főként szószok, mártások, chilitermékek és a tésztakülönlegességek – gondolok itt akár a Diós tésztánkra vagy az élénk Céklás metéltünkre-, vannak. A tavalyi év úgy hozta, hogy sem időben, sem kapacitásban nem tudtunk még lekvár téren megmutatkozni, nem is vagyunk kifejezetten lekvárkészítő kistermelőkként ismertek, így nem is voltunk versenyen sem. Pár limitált mennyiségű lekvárunkat viszont nagyon megkedvelték a vevőink, így az idei évben (2018. tavasz) engedtünk a csábításnak és két termékünket – melyek igazi téli csemegék – be is neveztük a hazai II. Nemzeti Szörp- és Lekvárversenybe, melynek helyszíne Soltvadkert volt. Nem vártunk nagy eredményt, de bíztunk abban, hogy a Diólekvárunk és a Rumos Diólekvár elnyeri majd a kóstolók kegyeit, hiszen szakmai zsűri zsűrizett is. Diólekvárunk Ezüst díjat kapott, melynek természetesen nagyon örültünk.

-A nemzetközi megmérettetésen elsőnek voltatok akkor szintén? Rögtön a mélyvízbe?

 Szabolcs: Nemzetközi szinten így a mostani Lekvárverseny volt az első szereplésünk, ami miatt viszont sokkal izgatottabbak voltunk, mint a hazainál, hiszen itt már 7 termékkel mutatkoztunk be és el sem tudtuk képzelni, hogy Európa szinten mennyi lekvár fog majd beérkezni.

-Milyen volt maga a verseny? És a mezőny? 

Erika: A versenyre 8 országból érkeztek lekvárok: Franciaország, Horvátország, Magyarország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia. Összesen 459 üveg lekvárt kellett végigkóstolnia a kitartó és lelkes zsűrinek. Ez azt gondolom elég nagy szám, már gombócból is. Több kategóriában lehetett indulni, hiszen a szilvalekvárok, az eperlekvárok és az erdei gyümölcsök is külön mezőnyben indultak. Mi küldtünk be több kategóriába a kamrapolcunkon lévő lekvárokból: Egy Szatmári jellegű Szilvalekvár, mely hagyományos rézüstös, majdnem egy napos főzési idővel egy hozzáadott cukortól mentes lekvárunk. Ugyanebben a kategóriában indult a Ringló lekvárunk is, mely viszont Arany érmes lett a szilvalekvárok kategóriájában. Ugyanígy a korábban már hazai pályán versenyeztetett különlegességünk a Rumos Diólekvár szintén arany érmet hozott haza, melynek különlegessége, hogy dióbélből készül, íz világra talán az Eszterházy tortához tudnám hasonlítani. Ezüst érmekkel is bővültünk: A Meggy-cseresznye lekvár, a Bodzilla és a Faeper lekvárunk érdemelt ki ezt az eredményt. Mielőtt megkérdezed, a Bodzilla az egy bodzavirág dzsem virágporra, vagyis szintén ritkább, mint a bogyóból készült.

Gourmet&Delicious Manufaktúra

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés