2022. 08. 13. szombat
Ipoly
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

XXV. Jubileumi Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny Kiskőrösön

XXV. Jubileumi Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny Kiskőrösön
Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 15., 11:50

Kiskőrösön, a Kadarka fővárosában huszonötödik alkalommal március 13-án, az István Borházban rendezték meg a Kadarka Nemzetközi Borversenyt, amelyre magyarországi, szerbiai, erdélyi és bulgáriai Kadarka borokat neveztek be. A neves borbírálókból álló zsűri 110 beküldött bormintából(fehér, rozé, siller, vörös és cuvée) választotta ki a Nagydíjas Kadarkát, és az egyéb elismerésekre érdemes borokat.

A szervezők az utóbbi napok új kihívásaira tekintettel a higiéniai követelményeknek való megfelelés érdekében kézfertőtlenítőkkel, folyamatos fertőtlenítéssel ügyeltek a tisztasági, egészségügyi szempontok maximális betartására, pontos nyilvántartást vezettek a limitált létszám érdekében.

A nagy térben, több helyiségben, kis létszámú meghívott vendéggel, családias hangulatban lebonyolított borversenyt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnöke, a rendezvény társadalmi fővédnöke nyitotta meg.

A borverseny elnöki, egyben szakmai fővédnöki tisztét, Frittmann János, a Magyar Borakadémia alelnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke látta el.

A rendezvény csúcsbizottsága tagjai voltak még Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Koch Csaba, a Hajós-Bajai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke és Kósa Gyula, a rendezvény kiskőrösi ötletgazdája.

Rideg László a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnökeként, egyben kiskőrösiként is üdvözölte a jubileumi borversenyre érkezett vendéget. Amint hangsúlyozta: a megye számára nagyon fontos a szőlő és a gyümölcstermesztés. Az ágazatból külön is kiemelkedik a bor, de ma már a szőlőből készült pálinka készítése, előállítása is.

Az elnök emlékeztetett: A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés sokat tesz a bor, illetve a pálinka népszerűsítéséért. Több mint 10 éve minden évben a szakma kiválóságai bevonásával választják ki a megye legjobb fehér, rozé és vörös borait, de ezzel a folyamat nem áll meg. A borászatokkal karöltve zajlik ezeknek a boroknak a népszerűsítése, eljuttatása az éttermekbe. Természetesen jó hírüket viszi az is, hogy ezeket a borokat adják ajándékba a megyébe érkező vendégeknek. A megyei cégeknek, a megyei intézményeknek is bemutatják ezeket a borokat, hogy ők is tehessenek, és tesznek is azok népszerűsítéséért.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Rideg László rámutatott: rendszeresen összehívják a megye borászait, hogy közösen, összefogva találják meg, jelöljék ki az itt megtermelt borok sikeréhez vezető utat. A kecskeméti Sheraton Hotelben eddig kétszer rendezték meg a Bormustrát, amelyen bemutatták a megyében megtermelt legjobb borokat. Kiválasztották a legjobb pálinkákat, köztük a Megye Pálinkáját is. Talán nem meglepő, hogy a legjobb pálinkák között gyakran a szőlőpálinkák vezetik a rangsort – mondta az elnök.

Hozzátette: a megye uniós pályázatában is szerepel a bor. Ennek keretében valósul meg egy határon átnyúló szerb-magyar közös pályázat, amelyben a Bács-Kiskun megyei és a Vajdasági borászatokat, bortermelőket, borokat kötik össze. Például a Dunán egy olyan kishajó közlekedik majd, amely a borról, a borok bemutatásáról szól, a borkultúra népszerűsítését szolgálja.

Létezik egy eurorégiós övezetű program, amely Vajdaságnak a Romániával határos megyéit, illetve Csongrád és Bács-Kiskun megyét fogja össze. Ennek keretében a kadarka népszerűsítése is kiemelt cél.

Rideg László ezeknek a gondolatoknak a jegyében, a megyei önkormányzat erőfeszítéseinek szóló taps közepette nyitotta meg a jubileumi Nemzetközi Kadarka Borversenyt.

Csengődi István, a kiskőrösi István Borház tulajdonosa Rideg László nyitóbeszédére reagálva elmondta: köszönet illeti a megyei önkormányzatot, amiért ennyit tesz a megyei borainak, pálinkáinak népszerűsítéséért, minden olyan előremutató ötletet felkarol, ami az ágazatból élőket segíti.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Csengődi István mások mellett díszes jubileumi emlékplakettet adott át Kósa Gyulának, a Kadarka borverseny ötletgazdájának, aki a versenyt öt évig szervezte, majd immár 20 éve kérte fel, hogy vállalja át az egyre népszerűbb esemény szervező házigazdájának szerepét.
Az István Borház tulajdonosa kifejtette:

A rendezvény célja, hogy egyre több elkötelezettje legyen a fajtának, a Kadarkát egyre többen megismerjék, jó hírnevét vigyék. A borversennyel nemcsak a hazai borok népszerűsítése a cél, hanem borvidékeink, gasztronómiánk, belföldi (bor)turizmusunk fellendítése is. Örömömre szolgál, hogy mára egyre többen termelnek kadarkát, amely azonban csak más borok mellett lehet jövedelmező. Ugyanakkor a borverseny is hozzájárulhat ahhoz, hogy még több követője, támogatója és természetesen fogyasztója legyen ennek az ősi fajtának, és az abból készült bornak.” Mint a verseny értékelésekor Frittmann János elmondta: a korábbi évekhez hasonlóan nagy számú minta érkezett, 110-ből 92 kadarka bor, valamint 18 kadarka házasítás került az ítészek elé. A magyar tételeken kívül Bulgáriából, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek borok.
A borbíráló bizottságok elnökeivel, valamint a Csengődi István főszervezővel kiegészült csúcsbizottság végül a nyolc legszebbnek ítélt bor közül választotta ki a nagydíjas kadarkát.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A Kadarka Nagydíjat az M.R. Vinogradi Szerbiai vállalkozás 2015-ös évjáratú Szabadka-Horgosi homokvidéki Fantazija nevű Kadarka bora nyerte.
A II. Legszebb Kadarka címmel az Umenhoffer Pince 2019-es Hajós-Bajai Fehér Kadarkáját tüntették ki.
A III. Legszebb Kadarka címet Gere Tamás & Zsolt Pincészete kapta 2017-esVillányiKadarka dűlőválogatás bora érdemelte ki.

Kiemelt figyelmet kapott Maráz Annabella 2019-es Kadarka siller bora, mely szintén aranyéremmel végzett. Annabella a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola borász tanulója.
Díjazottak voltak még a Szentpéteri Borpince, István Borház, Martinkovics Tibor, Koch Csaba, Toronyi György, Prantner Pince, valamint a Császár Pince.

A bírálat közben a VIP vendégek meghallgatták dr. Németh Krisztina (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa) „A klímaváltozás hatása az alföldi szőlőtermesztésre” címmel tartott vitaindító előadását.

Ezt követően Filus János (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Felügyelő Bizottságának tagja) „A szőlő- és borágazat lehetőségei a 2019. évi szüret tükrében” címmel osztotta meg gondolatait.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés