2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

A megye polgármesterei Majsán

2015. 11. 08., 12:57

Komoly érdeklődés mutatkozott az ebben a választási ciklusban 3. alkalommal megrendezett szakmai fórum iránt, melyet a megye polgármestereinek tartottak Kiskunmajsán november 6-7-ig. Az esemény a tapasztalatcseréről, a friss információk átadásáról, a térséget érintő témák megvitatásáról szólt.

A fórumot Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Ábrahám-Fúrús András, Kiskunmajsa város polgármestere nyitotta meg. Rideg László beszámolt az előző polgármester találkozó óta eltelt idő alatt a településfejlesztés, az agrárinnováció, az ivóvízminőség javítás és a megyemarketing területein elvégzett, önkormányzati munkáról. A vendéglátó Kiskunmajsa település polgármestere pedig bemutatta a várost, az új testület által elvégzett munkát, valamint a helyi, aktív vállalkozói és civil életet. Elmondta, hogy a város 2016-tól milyen forrásokat kíván igénybe venni fejlesztési elképzeléseik megvalósításához. Ekkor került sor annak az elismerő oklevélnek az átadására, melyek Rideg László adott át a város önkormányzatának, illetve a Jonathermál Zrt-nek Kiskunmajsa gyógyhellyé nyilvánításának alkalmából. Az elnök gratulált a megyei turizmusfejlesztés területén elvégzett áldozatos és eredményes munkájukért.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ezt követően Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az önkormányzatokat érintő pályázati lehetőségeket ismertette, miszerint kis mértékű infrastruktúra fejlesztési, illetve leader források igénybevételére lesz módjuk. A vidékfejlesztési program pályázatainak kiírására 2015-16. évben kerül sor.

Szűcs Csaba, Kiskunhalas város polgármestere egy jól bevált gyakorlatot mutatott be a romakérdés kezelését illetően. A program lényege, hogy minden oktatási intézményben minimum 1 roma pedagógust alkalmaztak, illetve bevezették az utcabizalmi hálózatot. Egy év alatt jelentősen csökkent a roma gyerekek igazolatlan távollétének száma, s észrevehető javulás mutatkozott az oktatási-nevelési lemorzsolódás terén is. A rendszerben most 30 ember dolgozik a városban, akik bérét a közmunka programból tudták finanszírozni. Mindez követendő modellként szolgálhat a többi település számára is.

Az ebédszünetet követően Hegyesi Béla, a Duna, Central Europe és Interreg Europe kapcsolattartója tájékoztatta a települési önkormányzatokat, hogy milyen nemzetközi pályázatokon vehetnék részt. Az első pályázatok beadási határideje lezárult, az újabbak 2016-ban várhatóak.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója a Dél-Alföldi régió és Bács-Kiskun megye turisztikai aktualitásait, trendjeit elemezte a hallgatóságnak. Hangsúlyozta: a fő küldő ország továbbra is Németország, Románia és Szerbia, de dinamikus fejlődés várható Ausztria esetében is. A megye húzótermékei lehetnek: egészség-, kulturális- és esemény turizmus, öko- és aktív turizmus, valamint a gasztroturizmus. Ígéretet tett arra, hogy a Magyar Turizmus Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben még több vendég látogasson a régióba.

A következő előadás keretében az Egészséges Bács-Kiskunért szociális szövetkezeti modellt, illetve a Bácsalmáson szerzett tapasztalatokat mutatta be Barta Tiborné Gáll Ágnes, mely során feltárta annak mikéntjét, hogyan lehet a közfoglalkoztatásban elért eredményeket szociális szövetkezeti formában továbbvinni.

Farkas Zoltán, a DAOP (Dél-Alföldi Operatív Program) közreműködő szervezeteként beszámolt a 2007-2013 közötti regionális források felhasználásáról. Örömtelinek nevezte, hogy a DAOP részéről nem lesz forrásvesztés, a régióba rendelt forrást év végéig 100%-ban sikerül felhasználni. Összesen 615 db pályázatot támogattak, melynek keretében 68 milliárd Ft érkezett a térségbe.

A nap Dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökhelyettesének előadásával zárult, aki elmondta, hogy november 1-jén lett 20 éves a közbeszerzési törvény, s ebben az időpontban lépett hatályba a törvény módosítása is. Ezt a változtatást Európai Uniós kötelezettség írta elő, s büszkeségre ad okot, hogy ennek Nagy-Britannia és Dánia után először Magyarország tett eleget.

A konferencia második napját Fehérné Dr. Holozsai Nóra, a Magyar Államkincstár Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága vezetőjének előadása indította, aki a Magyar Államkincstár Területi Operatív Programokban (TOP) való közreműködéséről, szerepeiről beszélt. Elmondta, hogy a kincstár feladatai közé tartozik majd többek közt a támogatási kérelmek kezelése, a jogosultságok ellenőrzése, a támogatáshalmozódás vizsgálata, de lesznek kötelezettségei a projektek megvalósítása, pénzügyi lebonyolítása és zárása kapcsán is.

A nap következő meghívott vendége Kolossváry Gábor, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Belvízvédelmi és Öntözési Főosztályának Főosztályvezetője volt, aki a Homokhátság vízgazdálkodásának problémáit és azok lehetséges, komplex megoldásait tárta fel a hallgatóságnak. A hangsúlyt a fenntarthatóságra, a párbeszédre és az együttműködésre, valamint mindenekelőtt egy rugalmas térségi megoldás megtalálására helyezte.

Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Területi Operatív Programok gyakorlati tudnivalóit taglalta. Elmondta: számos újítás történt a korábbi gyakorlathoz képest. Ezúttal megyei szinten térképezték fel a fejlesztési igényeket, majd a forrást ehhez alakították. Ugyancsak változásnak számít, hogy a pályázatokat mostantól az államkincstárhoz kell benyújtani. A beérkezett pályázatokat a Megyei Közgyűlés által elfogadott étékelési szempontrendszer alapján, a Magyar Államkincstár Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága értékeli formai szempont szerint. Majd ezt követően az irányító hatóság tartalmi szempontból is minősíti. További újításnak számít, hogy a piaci szereplőket kivetik a rendszerből, tehát pályázatíró cégekre ezek során nem lesz szükség. Továbbá lehetőséget biztosítanak arra, hogy a megyei önkormányzatok – a gördülékenység és hatékonyság fokozása érdekében – projekt menedzsment szervezetet hozzanak létre. Fontos információ: a településfejlesztési pályázatok még az idei évben megnyílnak.

Dr. Bankó Ágnes, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat aljegyzője jó gyakorlatok mutatott be a helyi értékek gyűjtésére két település példáján keresztül: a bugaci és bajai értékgyűjtő munka módszerét ismerhették meg részletesen a fórum résztvevői.

Halász János, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Technikai Titkárságának munkatársa, a szerb együttműködési programot ismertette. Elmondása szerint az előző programban 50 millió euro került szétosztásra a 200 pályázat között. A mostani periódusban még ennél is több, összesen 65 millió Ft áll rendelkezésre környezetvédelem, fenntartható közlekedés, turizmus- és gazdaságfejlesztés területén. A projekteknek azon legfőbb kritériumnak kell megfelelniük, miszerint határon átnyúló hatással kell rendelkezniük. Halász János biztatta a polgármestereket a források lehívására, mert a megyében ezek eddig csak kis mértékben voltak kihasználva.

Nagypál Sándor, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. ügyvezetője, megismertette a települések vezetőivel a 2013-ban alakult és Budapesten működő Nemzeti Fejlesztési Programiroda szervezetét, illetve elmondta, hogyan tudnak a települési önkormányzatoknak segíteni, velük együttműködni. Kb. 500 milliárd Ft-ot fognak a következő 3 évben kezelni ivóvíz minőség javítás, szennyvízelvezetés és -tisztítás, valamint hulladékgazdálkodási ágazatban.

A napot, s egyben a két napos konferenciát Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott előadása zárta, aki a földárverések technikai lebonyolításáról tartott hasznos tájékoztatót.

A konferencia ideje alatt az önkormányzat területfejlesztéssel foglalkozó kollégái konzultációs lehetőséget biztosítottak az önkormányzati képviselők számára, melyek keretében pályázataikról egyeztethettek.

A résztvevők fakultatív program részeként csütörtökön ellátogattak a múlt héten átadott, kiskunmajsai 56-ös Múzeumhoz, illetve a Szanki Ízek Házába, ahol az egyik települési érték, a szanki konyakmeggy készítésének folyamatát ismerhették meg.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK