2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szanki kincs a konyakmeggy és a vaddohányméz

2015. 11. 12., 14:04

Az Ízek Háza udvarán nyílt meg a helyi értéktár. A szabadtéri kiállító parkban tablókon láthatók a település és a térség kincsei, valamint a megye és az ország büszkeségei. A tablókon levő QR kód és „okostelefon” segítségével az érdeklődők részletesebben is olvashatnak a helyi értékekről. A parkot a környékre jellemző növények: borókák, jukkák, orgonabokrok díszítik. Nagy-Magyarország domborzati mozaikját, 240 kg színes kavicsból készítette Radvánszki Tibor, szanki képzőművész-rajztanár.

A szankiak kitartó munkával összegyűjtött értékmentő munkája mellett, a világraszóló magyar csúcsteljesítményekről, a hungarikumokról is szólt köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A szanki kiállításnyitó közönsége lapozhatta végig elsőként azt a leporellót, ami a több mint ötven hungarikumot mutatja be, amik hazánk „nagykövetei” a világban.

– Kívánom, hogy ezek az értékek erősítsenek minket! Nagyon nagy szükség van arra, hogy erősödjünk keresztény, nemzeti értékrendszerben, mert ami most történik a határainkon, okkal-joggal veszélytudatot ébreszthet bennünk – utalt az aktuálpolitikai eseményekre a körzet országgyűlési képviselője.

– Most kicsit másképp, szabad területen, sétaút formájában és korunk technikai megoldásait felhasználva mutatjuk be Szank értékeit és a hungarikumokat. Együtt élünk olyan dolgokkal, amik számunkra természetesek és sokszor nem is gondolunk arra, hogy mindezek milyen nagy értéket képviselnek. Ilyen például az 1964-es év, az olajipar születése községünkben, a világhírű, erdélyi fametsző Gy. Szabó Béla alkotásai, aki egykoron rendszeresen vendégeskedett Szankon. Említhetem a kézzel készített konyakmeggyet, vagy éppen a vaddohánymézet. Ezeket és még sok más kincsünket mutatja be ez a tárlat – nyilatkozta Patkós Zsolt, Szank polgármestere.

Mint a község vezetője a tárlatnyitón elmondta: két éve kezdődött a gyűjtőmunka, ami során ismét fel kellett fedezni Szank kincseit. A csapatmunkában összegyűjtött értékekből előbb egy kiállítást rendeztek, majd tovább szelektáltak és kiválasztották azokat, amiket alkalmasnak ítéltek az értéktárba jelölésre. Így született meg a jelenleg harmincegy elemből álló Szanki Kincsestár, ami egy nyitott kiállítótéren, ingyenesen látogatható az Ízek Háza nyitva tartási idejében.

A szanki diákok megörökítették a kincseket

Az elmúlt hetekben a Gy. Szabó Béla Református Általános Iskola tanulói rajzaikban örökítették meg a Szanki Kincsestár értékeit, a felső tagozatosok pedig „hungarikum vetélkedőn” mérték össze tudásukat. A legeredményesebben szereplők a tárlatnyitón vehették át díjaikat. Patkós Zsolt polgármester jó szívvel ajánlotta a tablós sétautat osztálykirándulások, csapatépítő összejövetelek helyszínéül, ahol „tálcán kínálják” a térség szépségeit, kincseit, a megye és az ország értékei mellett.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK