2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szanki kincs a konyakmeggy és a vaddohányméz

2015. 11. 12., 14:04

Az Ízek Háza udvarán nyílt meg a helyi értéktár. A szabadtéri kiállító parkban tablókon láthatók a település és a térség kincsei, valamint a megye és az ország büszkeségei. A tablókon levő QR kód és „okostelefon” segítségével az érdeklődők részletesebben is olvashatnak a helyi értékekről. A parkot a környékre jellemző növények: borókák, jukkák, orgonabokrok díszítik. Nagy-Magyarország domborzati mozaikját, 240 kg színes kavicsból készítette Radvánszki Tibor, szanki képzőművész-rajztanár.

A szankiak kitartó munkával összegyűjtött értékmentő munkája mellett, a világraszóló magyar csúcsteljesítményekről, a hungarikumokról is szólt köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A szanki kiállításnyitó közönsége lapozhatta végig elsőként azt a leporellót, ami a több mint ötven hungarikumot mutatja be, amik hazánk „nagykövetei” a világban.

– Kívánom, hogy ezek az értékek erősítsenek minket! Nagyon nagy szükség van arra, hogy erősödjünk keresztény, nemzeti értékrendszerben, mert ami most történik a határainkon, okkal-joggal veszélytudatot ébreszthet bennünk – utalt az aktuálpolitikai eseményekre a körzet országgyűlési képviselője.

– Most kicsit másképp, szabad területen, sétaút formájában és korunk technikai megoldásait felhasználva mutatjuk be Szank értékeit és a hungarikumokat. Együtt élünk olyan dolgokkal, amik számunkra természetesek és sokszor nem is gondolunk arra, hogy mindezek milyen nagy értéket képviselnek. Ilyen például az 1964-es év, az olajipar születése községünkben, a világhírű, erdélyi fametsző Gy. Szabó Béla alkotásai, aki egykoron rendszeresen vendégeskedett Szankon. Említhetem a kézzel készített konyakmeggyet, vagy éppen a vaddohánymézet. Ezeket és még sok más kincsünket mutatja be ez a tárlat – nyilatkozta Patkós Zsolt, Szank polgármestere.

Mint a község vezetője a tárlatnyitón elmondta: két éve kezdődött a gyűjtőmunka, ami során ismét fel kellett fedezni Szank kincseit. A csapatmunkában összegyűjtött értékekből előbb egy kiállítást rendeztek, majd tovább szelektáltak és kiválasztották azokat, amiket alkalmasnak ítéltek az értéktárba jelölésre. Így született meg a jelenleg harmincegy elemből álló Szanki Kincsestár, ami egy nyitott kiállítótéren, ingyenesen látogatható az Ízek Háza nyitva tartási idejében.

A szanki diákok megörökítették a kincseket

Az elmúlt hetekben a Gy. Szabó Béla Református Általános Iskola tanulói rajzaikban örökítették meg a Szanki Kincsestár értékeit, a felső tagozatosok pedig „hungarikum vetélkedőn” mérték össze tudásukat. A legeredményesebben szereplők a tárlatnyitón vehették át díjaikat. Patkós Zsolt polgármester jó szívvel ajánlotta a tablós sétautat osztálykirándulások, csapatépítő összejövetelek helyszínéül, ahol „tálcán kínálják” a térség szépségeit, kincseit, a megye és az ország értékei mellett.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés