2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

106, 8 millió forint támogatást kapott az újonnan alakult Kalocsai Innovációs Központ - Süli János miniszter ezzel is segíti az indulást

106, 8 millió forint támogatást kapott az újonnan alakult Kalocsai Innovációs Központ - Süli János miniszter ezzel is segíti az indulást
Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 06., 16:12

Fontos bejelentés hangzott el január 6-án, szerdán délelőtt a városházán. Dr. Filvig Géza polgármester és Zsikó Zoltán, a múlt év december 1-jén alakult Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. igazgatója közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be az örömteli hírt: Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter az indulás segítésére 106 millió 879 ezer forint támogatásban részesítette a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft részére. A forrás felhasználásának egyes célterületeiről Zsikó Zoltán adott tájékoztatást.

A sajtó képviselőit, köztük a Tolnatáj TV munkatársait dr. Filvig Géza polgármester köszöntette, aki elsőként Zsikó Zoltánt, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. igazgatóját mutatta be.

A polgármester elmondta:

„Kalocsa céljai megvalósítása mellett szeretnénk felkészülni a Paks II. beruházás térségre gyakorolt pozitív hatásaira, valamint az idén kezdődő Kalocsa-Paks Duna-híd építésére. A kalocsaiak mellett szeretnénk még jobban kiszolgálni a Duna jobb és bal partján élő lakosok igényeit. Ezen céljaink eléréséhez elengedhetetlen

a fontos infrastrukturális fejlesztések megvalósítása, valamint a kulturális lehetőségek színvonalának emelése. Terveink között szerepel a két új atomerőművi blokk megvalósításában való aktív részvétel, társadalmi felelősségvállalás, valamint a Duna-menti lakosság és az országunkba érkező munkásokat érintő tevékenységek segítése.

Az itt élő polgárok életének könnyebbé és jobbá tétele szintén fontos célkitűzés, hogy szeretett városunk egy élhető település legyen” – mondta a polgármester.

Hozzátette: Fontos ezeréves történelmi múltunk megőrzése, és hogy Kalocsa fejlesztései ne csak a turistákat vonzzák, de azok a helyieknek is egy jól élhető várost teremtsenek.

Kalocsa a Duna mindkét partján élők számára meghatározó, mások mellett kulturális központ legyen."A polgármester azzal folytatta:

Amikor a cégalapításon gondolkodtunk, a fő ok az volt,

olyan gazdasági környezetváltozás éri el a térségünket, amelyre Kalocsa városának is reagálnia kell. 2021-ben indul a Kalocsa-Paks Duna-híd építése, a Paks II. beruházás, ami annyira meghatározza Kalocsa város életét, hogy erre a lehető legjobban fel kell készülni.Ez a lehetőség olyan esélyt ad, amellyel az itt élők, az itt tevékenykedő gazdasági szereplő komfortérzetét, érvényesülését tudjuk segíteni.

Leghatékonyabban úgy, hogy önkormányzatunk egy nonprofit gazdasági társaságot alapított. Ennek vezetésére kértem fel Zsikó Zoltán igazgató urat.Az önkormányzat cégének a Paks II. beruházásra való felkészülés nagyon szerteágazó feladatainak, szerteágazó kihívásainak kell megfelelnie, gyorsan kell reagálnia a helyzetekre. Nem titkolt szándékunk, hogy ezt mind a városunk fejlődésére és javára kívánjuk fordítani.

Ezzel az elhatározásunkkal kapcsolatosan nagyon pozitív jelzés, hogy Süli János, a Paks II. Atomerőmű beruházásért felelős miniszter támogatóan kezelte a kalocsai önkormányzat tulajdonában lévő cég alapítását.Miniszter úr biztosította a jelentős támogatást, hogy a Kalocsai Innovációs Központ könnyebben tudjon indulni és eredményesen tudjon dolgozni.

Nagyon örömteli, hogy miniszter úrral közösen és térségben tudunk gondolkodni; magam és az önkormányzat is törekszik arra, hogy a Dunán-túli térséggel együtt tervezzünk, együtt fejlesszünk, és az előttünk álló kihívásoknak közösen tegyünk eleget.A polgármester a támogatás részleteinek ismertetésére Zsikó Zoltánt kérte fel.

A Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. igazgatója elmondta:

„Először is engedjék meg, hogy Boldog újévet kívánjak!

Azt gondolom, a 2020. esztendőt egy sikeres tervezéssel, egy sikeres cégalapítással tudtuk kezdeni, hiszen december 1-jén létrehoztuk a Kalocsai Innovációs Központot,amelynek alapvető, elsődleges feladata a Paks II-re való felkészülés. Az „évszázad beruházása” olyan történelmi nagy lehetőség, ami Kalocsát is meghatározóan érinti.


Feladatunk, hogy ebből a történelmi esélyből a legtöbbet hozzuk ki, ebből a lehető legtöbb jót érezzék a kalocsaiak, az emberek a lehető legjobban élhessék az életüket itt, Kalocsán is. Nagy örömömre szolgál, hogy már január elején bejelenthetjük az örömhírt: a Kalocsai Innovációs Központ 106, 8 millió forint támogatásban részesül. Ezúton is köszönjük szépen Süli János miniszter úr támogatását”–mondta az igazgató.

Mint kifejtette: „Alapvetően három fontos területre kértük a támogatást, mert úgy ítéltük meg működésünk során, hogy a kulturális életre kellene fordítani ennek az összegnek a több mint felét.

Úgy látom, Kalocsán óriási igény van arra, hogy egy pezsgő, és egy nagy ívű kulturális élet vegye kezdetét. Azt gondolom, fontos, hogy a korábbi nagyhírű fesztiválok esetében „újra kell gombolni a kabátot”, hogy a régi fesztiváljainkat megújítsuk, és újakat hozzunk létre.Tehát a támogatás felhasználásának első nagy része a kulturális csomag.

Második nagyon fontos programpontunk, hogy még zöldebb legyen a város.

A környezettudatosság, a szelektív hulladékgyűjtés előtérbe helyezése mellett az okospadok, az innovációs, az információs eszközöknek a kihelyezésével még jobban tudjuk segíteni a Kalocsán élő emberek mindennapjait, és ezzel még komfortosabbá tegyük a tereket Kalocsán.A harmadik célterület ebben a támogatásban,- mivel nagyon sok észrevétel érkezett polgármester úrhoz és hozzám is - hogy a sportéletben, illetve a közcélú feladatok ellátásában nagy szükség volna arra, hogy egy 9 fős kisbusz segítse a sportolók, a kulturális élet szereplőinak az utaztatását, illetve az egyéb közcélú feladatok ellátását.

Ehhez van szükség Kalocsán egy modern, új kisbuszra, ezt a szeretnénk rövid időn belül beszerezni."mondta az igazgató.

Hangsúlyozta: „Bízom abban, hogy ennek a cégnek a létrejöttében, - amelyhez eddig is nagyon sok támogatást, bíztatást kaptunk, amelyet ezúton is szeretnék megköszönni –és rövid történetében ez a támogatás és annak a mértéke kellő hangsúlyt kap.

Azért jöttem Kalocsára, hogy jó barátja legyek az itt élőknek és a közös munkánk eredményét érezzék majd a kalocsaiak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Bízom abban, hogy ez egy szép indítás lesz, mindenki a pozitívumot fogja megtalálni és azt, hogy óriási lehetőségek előtt áll a város.

Bízom abban is, hogy közösen kitudjuk hozni a legjobbat, és minden kalocsai ember büszke lesz arra, hogy létrejött a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft., amelynek minden itt élő hasznát fogja látni a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően.Ehhez kérem és előre is köszönöm mindannyiuk támogatását – zárta mondanivalóját Zsikó Zoltán.

Az igazgató újságíró kérdésre válaszolva kifejtette:

„A kulturális központ a város önálló intézménye, a Kalocsai Innovációs Központ pedig a város 100 százalékos tulajdonában lévő önkormányzati gazdasági társasága. Ily módon a kettő erősíti egymást, nem egymás elől veszi el a munkát.

Azt azonban saját tapasztalatom alapján mondom, hogy

az ország számos területén úgy működnek kulturális intézmények, legfőképpen adózási, áfa kérdések miatt, és úgy tudnak gazdaságilag hatékonyan működni, ha ezt a tevékenységet egy gazdasági társaság keretében végzik.Ezzel nem szeretnék előre vetíteni semmit, csak tájékoztatásul mondom, saját tapasztatok alapján: a legtöbb kulturális és fesztiválszervező gazdasági társaságként működik, pontosan annak gazdasági hatékonysága miatt.

Azt gondolom, hogy a kulturális feladatok ellátásában a Kalocsai Innovációs Központ jó partnere a Művelődési Központnak.

Természetesen tehetek javaslatot polgármester úrnak, hogy szerintem hogyan tudna ez még hatékonyabban működni. Azt mondhatom, egy javaslatot fogok tenni polgármester úrnak a kulturális intézmény működtetésével kapcsolatban.

Ez elsősorban pozitív lesz mind az ott dolgozók, mind a fesztiválok, a kulturális események számára, de jelenleg, január 6-án egy jó partner a Művelődési Központ és az Innovációs Központ Kft.Elég azonban ha belegondolunk, egy intézmény nem áfa-visszaigénylő, egy gazdasági társaság pedig igen.” – zárta gondolatmenetét Zsikó Zoltán.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Filvig Géza kiegészítésként hozzátette:

„Az önkormányzati választások óta több mint egy év eltelt. Ez alatt feltérképeztem az önkormányzat intézményrendszerét, melyben átalakítások várhatók.

Mindez a hatékonyságot és a város javát szolgálja, ahhoz igazítva természetesen: mit kíván meg a város érdeke azon vezérvonal mentén, hogy a megváltozott gazdasági környezetet miként tudjuk a legjobban kihasználni.

Magyarul, a lehető legtöbbet ki akarom hozni a kalocsai lakosok érdekében. Szeretem magasra tenni a lécet! A nagyon szerencsés együttgondolkodásnak köszönhetően kaptunk egy jelentős összeget az induláshoz. Ezzel is ezt kívánjuk sugallni, hogy a lehetőségekből a legtöbbet szeretnénk kihozni;

Kalocsa város gazdagodjon, Kalocsa város erősödjön, a kalocsaiak minél jobb életkörülmények között éljenek, minél jobb szolgáltatásokat kapjanak a várostól, a város szolgáltatóitól.Ehhez a hatékonysághoz szeretnénk jó apparátussal, jó szervezeti egységekkel hozzájárulni – mindez azonban jelenleg az alapos átgondolás szakaszában van.” – mondta dr. Filvig Géza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>
2023. 03. 22., 11:39
Nem csak egyszerű, de gyors is és ráadásul mennyei sütemény! Többször is kipróbált receptet hoztunk nektek, ami Húsvétra is tökéletes választás lehet! Még >>>
2023. 03. 22., 08:06
A Kalocsai járásban több helyen is végez fertőtlenítési és hálózattisztítási munkát a Kiskunvíz. Még >>>