2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A mandátumáról lemondott Jánosi György helyére legkorábban szeptemberben választanak új képviselőt - A 7. számú választókörzetben kell időközi választást tartani

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 02., 08:45

Jánosi György, Kalocsa város önkormányzatának egyéni, a 7. számú választókörzetben mandátumot szerzett önkormányzati képviselője 2020. március 31. napjával írásban benyújtotta lemondását. Dr. Filvig Géza polgármester a képviselő lemondását tudomásul vette. Ebből a jogi helyzetből adódóan időközi választást kell kiírni az adott választókörzetbe, amit mindeddig a kormány által a koronavírus-járvány miatt 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtenni. Most, hogy a veszélyhelyzet hamarosan megszűnik, dr. Kiss Csaba jegyzőt arról kérdeztük, mi az eljárásrend, a 7. számú választókörzet polgárai várhatóan mikor járulhatnak az urna elé, hogy az új képviselő személyéről döntsenek.

Dr. Kiss Csaba elmondta: az időközi választás kiírására a veszélyhelyzet megszűnését követően lesz lehetőség. A törvénytervezet szerint a Helyi Választási Bizottságnaka veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell majd erről döntenie. A választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen.

FIGYELEMMEL ARRA, HOGY A VÁLASZTÁST HÉTVÉGÉN, VASÁRNAP KELL TARTANI, A 7. SZÁMÚ VÁLASZTÓKÖRZET POLGÁRAI LEGKORÁBBAN SZEPTEMBER KÖZEPÉN, SZEPTEMBER VÉGÉN JÁRULHATNAK AZ URNA ELÉ.

Feltéve, ha a különleges jogrend visszaadása a várható június 15-i időpontban megtörténik – mondta a jegyző.

Hozzátette: Ebben a idősávban nem csak Kalocsán, hanem az ország több településén is időközi választást tartanak majd.

Mint emlékezetes, Jánosi György képviselő a lemondását Facebook oldalán is bejelentette, bejegyzéséből a lemondás okára is fény derült, majd április 1-jén a polgármesterrel közös közleményt juttattak el a sajtónak, így szerkesztőségünkhöz is.KÖZLEMÉNY – LEMONDOTT JÁNOSI GYÖRGY ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ

Jánosi György Kalocsa város önkormányzatának egyéni (7. körzet) mandátumot szerzett képviselője 2020. március 31. napjával írásban benyújtotta lemondását. Dr. Filvig Géza polgármester a képviselő lemondását tudomásul vette.

Dr. Filvig Géza: „Jánosi György képviselő lemondását tudomásul vettem és köszönetemet fejezem ki eddigi munkájáért. Az önkormányzatunk működését a képviselő úr lemondása nem befolyásolja. A veszélyhelyzetre tekintettel a katasztrófavédelmi törvény 46. § (4) bekezdése egyértelműen rendelkezik arról, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja az ott megjelölt kivétellel.
Mindezek alapján sem a képviselő-testület, sem a bizottságok ülésének az Mötv. szerinti összehívására nincs lehetőség, a képviselő-testület valamennyi hatáskörét a polgármester gyakorolja, a képviselő-testületnek veszélyhelyzetben nincs döntési jogköre.

Dr. Kiss Csaba jegyző úrnak továbbítottam a lemondást, jegyző úr megteszi a szükséges lépéseket a helyi választási bizottság felé. A veszélyhelyzetben időközi választás kiírására nincs lehetőség, annak elmúlásával fogja kiírni az időpontját a helyi választási bizottság. Az átmeneti időre megkértem Kákonyi István önkormányzati képviselőt vegye át Jánosi György lemondott képviselőtől a körzetének esetlegesen felmerülő lakossági igényeit, feladatait. Jelenleg legfontosabb feladatom és feladatunk mindent megtenni Kalocsa város lakói érdekében a járványveszély elleni védekezésben.”

Jánosi György: „Nagyon nehéz döntésen vagyok túl. Megváltozott a munkaköröm, sokat tartózkodom vidéken, amely mellett sajnos nem tudom képviselői feladataimat ellátni. Örömmel vettem részt Kalocsa Város Önkormányzatának munkájában. Felelősebb döntésnek tartom lemondásomat, így, hogy nem tudom ellátni a kötelességem körzetem lakói érdekében, mintha fenntartom képviselőségem látszatát. Köszönöm választóim bizalmát és kérem szíves megértésüket! Polgármester úrnak és az önkormányzatnak további eredményes munkát kívánok!” – áll a Jánosi György és Dr. Filvig Géza április 1-jén kiadott közös közleményében.

Amint további információink lesznek a választás közigazgatási és politikai fejleményéről, azokat megosztjuk olvasóinkkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés