2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Az ellenzékből egyedül a Mi Hazánk szavazta meg a koronavírus-törvényt - Ma újra szavaz róla a Parlament

Az ellenzékből egyedül a Mi Hazánk szavazta meg a koronavírus-törvényt - Ma  újra szavaz róla a Parlament
Illés György Cinó  |  2020. 03. 30., 11:15

Pénteken a tizenöt napos időszak elteltével megszűnt a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet – legalábbis hivatalosan: valójában súlyosabb a helyzet mint kihirdetésekor volt. A meghosszabbításról, illetve az azt lehetővé tevő törvényről múlt heti ülésen döntött volna a Parlament, ám ehhez a házszabálytól való eltérésre, így négyötödös többségre lett volna szükség, az ellenzéki pártok közül viszont csak a Mi Hazánk Mozgalom szavazta meg a törvényjavaslatot. Indokaikat sajtótájékoztatón mondták el Kalocsán.

A veszélyhelyzet időszakának megszűnésével számos intézkedés hatálya is lejárt volna múlt pénteken, így azokat különböző áthidaló intézkedésekkel kellett szavatolni. Például Kalocsa város önkormányzata a mai és a holnapi napra rendkívüli óvodai és bölcsődei nevelési szünetet rendelt el. Várhatóan ma délelőtt megszavazza a parlament a koronavírus törvényt, amely új, hosszútávú felhatalmazást ad a kormánynak a szükséges intézkedések rendeleti úton való meghozatalára. A törvényt valószínűleg még ma kihirdetik. Múlt csütörtökön Szabadi István, a mi hazánk mozgalom Bács Kiskun megyei elnöke tartott sajtótájékoztatót Kalocsán, az Asztrik téren, hogy ismertesse indokaikat a törvény támogatására.

Szabadi elmondta: a Mi Hazánk Mozgalom egyetlen ellenzéki pártként támogatta az országgyűlésben a koronavírus-törvényt. A párt álláspontja szerint emberélet semmilyen körülmények közt nem bocsátható áruba, az emberek egészsége nem lehet politikai alku tárgya, ezért országgyűlési képviselőik támogatták a házszabálytól való eltérést és a koronavírus-törvényt is.

úgy vélik, a jelenlegi helyzetben összefogásra van szükség, nincs helye a politikai csatározásoknak, mert az emberek egészségének a megóvása mindennél fontosabb.

Hamis, érvek a balliberális oldalon

Szabadi István, a Mi Hazánk Mozgalom Bécs--Kiskun Megyei szervezetének elnöke a március 26-án Kalocsán tartott sajtótájékoztatón
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


A demokrácia sérülésére hivatkozni a balliberális pártok részéről azért is különösen álszent, mert például a Demokratikus Koalíció fővárosának számító Újbudán a DK-s polgármester épp a veszélyhelyzettel visszaélve ragadta magához a hatalmat, és alapított például parkolási céget és médiacéget, ami nyilvánvalóan semmilyen összefüggésben nincs a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzettel.

Azok a vádak sem igazak, amelyeket a balliberális pártok képviselői azzal kapcsolatban fogalmaznak meg, hogy a törvénnyel Orbán Viktor és pártja korlátlan felhatalmazást akar kicsikarni, hiszen a törvénnyel a kormány csak arra kap felhatalmazást, hogy a veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat megalkossa.

Az a vád sem igaz, hogy a szükségesség és arányosság alkotmányos elvét nem tartalmazza a javaslat, hiszen szó szerint benne van a 2. paragrafusban, hogy a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan alkothat a kormány rendeleteket a humán járvány megszüntetése, megelőzése, kezelése, felszámolása céljából, és ezt a jogot a járvány káros hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolja a kormányzat.


Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó

A 90 napos határidő, amit a balliberális pártok követeltek, hogy kerüljön bele a törvénybe, szintén szemfényvesztés, hiszen a jelenlegi politikai körülmények közt a kétharmados többséggel bíró kormányzat ezt minden egyes alkalommal a végtelenségig meg tudná hosszabbítani. Tehát ez a kitétel teljesen fölösleges volna.

Ugyanakkor az is szerepel a törvényben, hogy az Országgyűlés ezt a felhatalmazást, amelyet most megad a kormánynak, még a veszélyhelyzet megszűnését megelőzően is visszavonhatja, tehát elképzelhető olyan konstrukció, hogy a veszélyhelyzetet fenntartja az országgyűlés, de a kormány nem tud a rendeletalkotási jogával olyan módon élni, ahogyan ez a törvénytervezetben most szerepel.

"A magyar emberek megóvása, egészségünknek védelme mindennél fontosabb számunkra, hiszen ahogyan a alapításkor meghirdetett jelmondatunk is hangzik Szabó Dezső nyomán:

Minden magyar felelős minden magyarért!” – zárta gondolatait Szabadi István.
A sajtótájékoztató egyébként mintegy ötperces időkeretben, és igen szűk körben zajlott: azon portálunk képviselőjén kívül még egy sajtómunkás volt jelen, mindvégig szigorúan betartva a legalább másfél méteres távolságtartásra vonatkozó ajánlást.

A párt részéről pedig a megyei elnökön kívül a kalocsai alapszervezeti elnöke, Szabó Patrik vett részt a sajtótájékoztatón, aki a továbbiakban a párt helyi tagsága által felajánlott segítségről szólt.

A Mi Hazánk támogatja az önkormányzatot, segítségét felajánlja a rászorulknak

Szabó Patrik, a Mi Hazánk Mozgalom kalocsai alapszervezetének elnöke a március 26-án Kalocsán tartott sajtótájékoztatón
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó

Szabó Patrik azt kérte segítségre szoruló kalocsaiaktól, akár életkoruk, akár más ok miatt szorulnak támogatásra, hogy először forduljanak az önkormányzathoz, ha pedig az onnan kapott segítségen túlmenően valamire szükségük van, akkor jelezzék pártjuk felé, amelynek aktivistái készen állnak az önkéntes segítségnyújtásra.

A helyi elnök arról is tájékoztatott, hogy fölvették a kapcsolatot az önkormányzattal, amelynek a koordináló szerepét elfogadva fölajánlották segítségüket a rendkívüli helyzetben jelentkező feladatok ellátására.

Akiknek olyan jellegű kérése van, amelyet az önkormányzat nem tud teljesíteni, azok jelezzék

  • Kovács Norbertnek, a 06-70/2302035 telefonszámon, vagy
  • írjanak Facebookon Szabó Patrik helyi elnöknek,
  • illetve keressék az elnököt elektronikus levélben a sz.patko@gmail.com címen!

Szabó Patrik a portálunknak később úgy nyilatkozott, hogy a többi ellenzéki párt részéről hiányolja a hasonlóan konstruktív hozzáállást.

– Így kellene mindenkinek jelen helyzetben cselekednie, gáncsoskodás helyett elfogadva a kormányzat és az önkormányzatok vezető szerepét, amire nekik társadalmi felhatalmazásuk van, és fölajánlva a segítséget a veszélyhelyzet okozta problémák megoldására.
Más országokban ezt belátja az összes ellenzéki párt, nálunk sajnos nem, de így legalább mindenki láthatja, hogy ki mennyire tartja szem előtt a társadalom érdekeit, és mennyire képes azt pártpolitikai céljai fölé rendelni! – zárta nyilatkozatát a kalocsai pártalapszervezet elnöke.


Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés