2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Béruniót! – Kalocsán is gyűjti az aláírásokat a Jobbik

Illés György Cinó  |  2017. 09. 12., 14:24

Suhajda Krisztián Bács-Kiskun megye 03 választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztatót tartott tegnap délelőtt 10 órától a párt kalocsai irodájában a bérunió megteremtését célzó kezdeményezésük kapcsán városunkban is meginduló aláírásgyűjtésről. Országosan augusztus 20-án indult, városunkban a Paprikafesztiválon kezdődik a kampány. Ha egymillió aláírás összegyűlik, a Bizottságnak tárgyalnia kell a kérdésről. Hét országban gyűjtik az ottani partnerszervezetek.

A képviselő beszédét a kezdeményezés elindulásáról szóló tájékoztatással, petíciójuk tartalmának ismertetésével kezdte. Amint elmondta:

A Jobbik 2017. március 14-én közép-európai – észt, lett, lengyel, szlovák, román, bulgár és horvát partnereivel – közösen európai polgári kezdeményezést indított útjára, hogy az Európai Bizottság tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az újonnan csatlakozott tagállamok bérfelzárkóztatásának ügye bekerüljön az Európai Unió alapokmányaiba.

A képviselő a csatlakozás után 13 évvel hiányolta a bérek felzárkóztatására tett konkrét lépéseket. Emlékeztetett, hogy a csatlakozáskor a bérek apránkénti kiegyenlítődését ígérték, ezzel szemben egyes esetekben további lemaradás alakult ki, miközben, amint fogalmazott, az „árunió” már megvalósult, sőt, tapasztalatai szerint egyes árucikkek a nyugati országokban olcsóbbak.

Suhajda Krisztián
Forrás: Illés György / KALOhírek

Suhajda Krisztián a nyomott bérek társadalmi hatásait illetően kifejtette, hogy az alacsony bérek miatt vándorolnak el, mennek külföldre a munkavállalók, szakadnak szét családok, mert az itthoni bérekből nem tudják megteremteni a megélhetésük feltételeit, aminek demográfiai mutatókban és a munkaerő-ellátottság csökkenésében mutatkozó következményei egyaránt súlyosak – érvelt a képviselő.

Ezért indította útjára a párt a támogatói nyilatkozatot, amellyel minden magyar állampolgárhoz el kívánnak jutni. Kalocsán a piaci napokon aláírásgyűjtő standokkal települnek ki.

A PAPRIKAFESZTIVÁLON KÜLÖN SÁTRA LESZ A PÁRTNAK, AHOL SZINTÉN VÁRJÁK MAJD A TÁMOGATÓ ALÁÍRÁSOKAT.

Emellett a szokásos időpontokban a kalocsai pártirodában is alá lehet írni az íveiket.

A technikai lebonyolítás lehetőségének kérdésre – amely a kellő civil támogatás birtokában, és a Bizottság részéről is kinyilvánított, kedvező fogadtatás esetén válna esedékessé – a képviselő a béremelés lehetséges forrásaival kapcsolatban elmondta, hogy meglátása szerint egyrészt a magyar gazdaság teljesítőképessége is nagyobb, mint ami most ebből érzékelhető, amiért a korrupciót, a fejlesztési források igazságtalan elosztását tette felelőssé első helyen, másrészt elismerte, hogy a nemzetgazdaság teljesítményének, főleg a kis- és középvállalkozások (KKV-k) exportteljesítményének növelése terén is van még teendő. A képviselő elismerte, hogy ez egy hosszú folyamat lesz.

SUHAJDA KRISZTIÁN SZERINT UGYANAKKOR AZT AZ ALAPELVET MINDEN EURÓPAI POLGÁRNAK TÁMOGATNIA KELL, HOGY EGYENLŐ MUNKÁÉRT EGYENLŐ BÉR JÁR MINDEN EURÓPAI ORSZÁGBAN.

A bérkiegyenlítés módja és forrásai tekintetében elhangzottak kiegészítéseképpen később Suhajda Krisztián munkatársunknak elismerte, hogy a piaci béreket az EU közvetlenül nem határozhatja meg, azonban úgy vélte, közvetett eszközökkel igenis van lehetőség ezeket befolyásolni.

Az eszközökre példát is mondott:
Az uniós forrásokra kiírt pályázatok kritériumaiban meg lehet határozni különböző feltételeket, amelyekkel előnyben lehet részesíteni a hosszabb ideje bizonyos bérszintet garantáló, helyi munkaerőt foglalkoztató vállalkozásokat.

A BÉRFELZÁRKÓZTATÁS KÉRDÉSE KOMPLEX ÜGY, AMELY EGY TELJESEN ÚJ GAZDASÁGFILOZÓFIÁT IGÉNYEL, EGY TELJES GAZDASÁGI PARADIGMAVÁLTÁST

– nyilatkozta Suhajda.

Ellentétben a jelenlegi gyakorlattal, mely a multiknak kedvez, a célzott állami támogatások KKV-khoz juttatásával, a termelékenységet fokozó adó- és járulékpolitikával, az oktatásba és kutatás-fejlesztésbe csatornázott hazai és uniós forrásokkal e vállalkozások előnybe hozhatóak, és így ki tudják termelni a bérfelzárkóztatáshoz szükséges forrásokat.

A portálunk részére Hornyák Zsolt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Bács-Kiskun megyei sajtófőnöke által írásban megküldött kiegészítő sajtóanyag arról tájékoztatott, hogy a kezdeményezésüket az Európai Bizottság 2017. május 22-én hagyta jóvá.
Ennek kapcsán

A PÁRT TÖRTÉNELMI SIKERKÉNT KÖNYVELTE EL, HOGY ELLENZÉKBŐL OLYAN ÜGYET TUDTAK FELKAROLNI ÉS AZ UNIÓBAN SIKERRE VINNI, MELYET A KORMÁNY LEHETETLENNEK NEVEZETT.

Ez meglátásuk szerint egyben komoly visszajelzést jelent arra vonatkozóan, hogy munkájuk kézzelfogható eredményre vezethet, amihez első lépésben a polgári kezdeményezés mellé legalább hét uniós tagországban, legkevesebb egymillió uniós polgárnak támogató aláírását kell összegyűjteniük.

Az aláírásgyűjtést Magyarországon augusztus 20-án kezdték el, amint a tájékoztatás fogalmazott

egy sikeres Magyarország megteremtése érdekében, amely egy sikeres, jóléti európai együttműködés egyenjogú tagja kell, hogy legyen. Magyarországnak nem csak hallatnia kell a hangját Európában, Magyarországnak fel kell nőnie és formálnia kell Európát – fogalmazott a sajtóanyag.

Ütemezés

Amennyiben összegyűlik a szükséges polgári kezdeményezés melletti kellő számú támogató nyilatkozat, akkor annak benyújtását követő három hónap során a Bizottság képviselői találkoznak a szervezőkkel, hogy azok részletesen kifejthessék a kezdeményezésükben felvetett kérdéseket, emellett a szervezőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy az Európai Parlamentben közmeghallgatáson bemutassák kezdeményezésüket, a Bizottságnak pedig a kezdeményezés alapos vizsgálatát követően el kell fogadnia hivatalos válaszát. Ebben indokait is kifejtve nyilatkoznia kell, hogy szándékozik-e intézkedéseket hozni, és ha igen, milyeneket.

E választ a biztosok testülete közlemény formájában fogadja el, és a Bizottság azt az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén közzéteszi. Ha a Bizottság a polgári kezdeményezés alapján jogalkotási javaslatot terjeszt elő, akkor a szokásos jogalkotási eljárás szerint a Bizottság javaslatot dolgoz ki, szükség szerint nyilvános konzultációt indít, hatásvizsgálatot készít stb. A Bizottság javaslattervezet elfogadása után benyújtja azt a jogalkotóknak, vagyis az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, illetve egyes esetekben csak a Tanácsnak. Ha a jogalkotók elfogadják a javaslatot, az jogszabállyá válik.

Az írásos sajtóanyag zárásképpen azt is kiemelte, hogy

A PÁRTNAK A BÉRUNIÓ MEGTEREMTÉSÉT CÉLZÓ AKCIÓJA PÁRTOK FELETTI KEZDEMÉNYEZÉS.

Amint fogalmaztak:

egy új Európa-terv, mert egy igazságos és szolidáris Európai Unióban szeretnénk élni, ahol mindenki a szülőföldjén boldogulhat.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK