2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Béruniót! – Kalocsán is gyűjti az aláírásokat a Jobbik

Illés György Cinó  |  2017. 09. 12., 14:24

Suhajda Krisztián Bács-Kiskun megye 03 választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztatót tartott tegnap délelőtt 10 órától a párt kalocsai irodájában a bérunió megteremtését célzó kezdeményezésük kapcsán városunkban is meginduló aláírásgyűjtésről. Országosan augusztus 20-án indult, városunkban a Paprikafesztiválon kezdődik a kampány. Ha egymillió aláírás összegyűlik, a Bizottságnak tárgyalnia kell a kérdésről. Hét országban gyűjtik az ottani partnerszervezetek.

A képviselő beszédét a kezdeményezés elindulásáról szóló tájékoztatással, petíciójuk tartalmának ismertetésével kezdte. Amint elmondta:

A Jobbik 2017. március 14-én közép-európai – észt, lett, lengyel, szlovák, román, bulgár és horvát partnereivel – közösen európai polgári kezdeményezést indított útjára, hogy az Európai Bizottság tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az újonnan csatlakozott tagállamok bérfelzárkóztatásának ügye bekerüljön az Európai Unió alapokmányaiba.

A képviselő a csatlakozás után 13 évvel hiányolta a bérek felzárkóztatására tett konkrét lépéseket. Emlékeztetett, hogy a csatlakozáskor a bérek apránkénti kiegyenlítődését ígérték, ezzel szemben egyes esetekben további lemaradás alakult ki, miközben, amint fogalmazott, az „árunió” már megvalósult, sőt, tapasztalatai szerint egyes árucikkek a nyugati országokban olcsóbbak.

Suhajda Krisztián
Forrás: Illés György / KALOhírek

Suhajda Krisztián a nyomott bérek társadalmi hatásait illetően kifejtette, hogy az alacsony bérek miatt vándorolnak el, mennek külföldre a munkavállalók, szakadnak szét családok, mert az itthoni bérekből nem tudják megteremteni a megélhetésük feltételeit, aminek demográfiai mutatókban és a munkaerő-ellátottság csökkenésében mutatkozó következményei egyaránt súlyosak – érvelt a képviselő.

Ezért indította útjára a párt a támogatói nyilatkozatot, amellyel minden magyar állampolgárhoz el kívánnak jutni. Kalocsán a piaci napokon aláírásgyűjtő standokkal települnek ki.

A PAPRIKAFESZTIVÁLON KÜLÖN SÁTRA LESZ A PÁRTNAK, AHOL SZINTÉN VÁRJÁK MAJD A TÁMOGATÓ ALÁÍRÁSOKAT.

Emellett a szokásos időpontokban a kalocsai pártirodában is alá lehet írni az íveiket.

A technikai lebonyolítás lehetőségének kérdésre – amely a kellő civil támogatás birtokában, és a Bizottság részéről is kinyilvánított, kedvező fogadtatás esetén válna esedékessé – a képviselő a béremelés lehetséges forrásaival kapcsolatban elmondta, hogy meglátása szerint egyrészt a magyar gazdaság teljesítőképessége is nagyobb, mint ami most ebből érzékelhető, amiért a korrupciót, a fejlesztési források igazságtalan elosztását tette felelőssé első helyen, másrészt elismerte, hogy a nemzetgazdaság teljesítményének, főleg a kis- és középvállalkozások (KKV-k) exportteljesítményének növelése terén is van még teendő. A képviselő elismerte, hogy ez egy hosszú folyamat lesz.

SUHAJDA KRISZTIÁN SZERINT UGYANAKKOR AZT AZ ALAPELVET MINDEN EURÓPAI POLGÁRNAK TÁMOGATNIA KELL, HOGY EGYENLŐ MUNKÁÉRT EGYENLŐ BÉR JÁR MINDEN EURÓPAI ORSZÁGBAN.

A bérkiegyenlítés módja és forrásai tekintetében elhangzottak kiegészítéseképpen később Suhajda Krisztián munkatársunknak elismerte, hogy a piaci béreket az EU közvetlenül nem határozhatja meg, azonban úgy vélte, közvetett eszközökkel igenis van lehetőség ezeket befolyásolni.

Az eszközökre példát is mondott:
Az uniós forrásokra kiírt pályázatok kritériumaiban meg lehet határozni különböző feltételeket, amelyekkel előnyben lehet részesíteni a hosszabb ideje bizonyos bérszintet garantáló, helyi munkaerőt foglalkoztató vállalkozásokat.

A BÉRFELZÁRKÓZTATÁS KÉRDÉSE KOMPLEX ÜGY, AMELY EGY TELJESEN ÚJ GAZDASÁGFILOZÓFIÁT IGÉNYEL, EGY TELJES GAZDASÁGI PARADIGMAVÁLTÁST

– nyilatkozta Suhajda.

Ellentétben a jelenlegi gyakorlattal, mely a multiknak kedvez, a célzott állami támogatások KKV-khoz juttatásával, a termelékenységet fokozó adó- és járulékpolitikával, az oktatásba és kutatás-fejlesztésbe csatornázott hazai és uniós forrásokkal e vállalkozások előnybe hozhatóak, és így ki tudják termelni a bérfelzárkóztatáshoz szükséges forrásokat.

A portálunk részére Hornyák Zsolt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Bács-Kiskun megyei sajtófőnöke által írásban megküldött kiegészítő sajtóanyag arról tájékoztatott, hogy a kezdeményezésüket az Európai Bizottság 2017. május 22-én hagyta jóvá.
Ennek kapcsán

A PÁRT TÖRTÉNELMI SIKERKÉNT KÖNYVELTE EL, HOGY ELLENZÉKBŐL OLYAN ÜGYET TUDTAK FELKAROLNI ÉS AZ UNIÓBAN SIKERRE VINNI, MELYET A KORMÁNY LEHETETLENNEK NEVEZETT.

Ez meglátásuk szerint egyben komoly visszajelzést jelent arra vonatkozóan, hogy munkájuk kézzelfogható eredményre vezethet, amihez első lépésben a polgári kezdeményezés mellé legalább hét uniós tagországban, legkevesebb egymillió uniós polgárnak támogató aláírását kell összegyűjteniük.

Az aláírásgyűjtést Magyarországon augusztus 20-án kezdték el, amint a tájékoztatás fogalmazott

egy sikeres Magyarország megteremtése érdekében, amely egy sikeres, jóléti európai együttműködés egyenjogú tagja kell, hogy legyen. Magyarországnak nem csak hallatnia kell a hangját Európában, Magyarországnak fel kell nőnie és formálnia kell Európát – fogalmazott a sajtóanyag.

Ütemezés

Amennyiben összegyűlik a szükséges polgári kezdeményezés melletti kellő számú támogató nyilatkozat, akkor annak benyújtását követő három hónap során a Bizottság képviselői találkoznak a szervezőkkel, hogy azok részletesen kifejthessék a kezdeményezésükben felvetett kérdéseket, emellett a szervezőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy az Európai Parlamentben közmeghallgatáson bemutassák kezdeményezésüket, a Bizottságnak pedig a kezdeményezés alapos vizsgálatát követően el kell fogadnia hivatalos válaszát. Ebben indokait is kifejtve nyilatkoznia kell, hogy szándékozik-e intézkedéseket hozni, és ha igen, milyeneket.

E választ a biztosok testülete közlemény formájában fogadja el, és a Bizottság azt az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén közzéteszi. Ha a Bizottság a polgári kezdeményezés alapján jogalkotási javaslatot terjeszt elő, akkor a szokásos jogalkotási eljárás szerint a Bizottság javaslatot dolgoz ki, szükség szerint nyilvános konzultációt indít, hatásvizsgálatot készít stb. A Bizottság javaslattervezet elfogadása után benyújtja azt a jogalkotóknak, vagyis az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, illetve egyes esetekben csak a Tanácsnak. Ha a jogalkotók elfogadják a javaslatot, az jogszabállyá válik.

Az írásos sajtóanyag zárásképpen azt is kiemelte, hogy

A PÁRTNAK A BÉRUNIÓ MEGTEREMTÉSÉT CÉLZÓ AKCIÓJA PÁRTOK FELETTI KEZDEMÉNYEZÉS.

Amint fogalmaztak:

egy új Európa-terv, mert egy igazságos és szolidáris Európai Unióban szeretnénk élni, ahol mindenki a szülőföldjén boldogulhat.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés