2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bolvári Ferdinánd is bejelentkezett polgármesteri posztra – Több párttal együttműködve készülnek a választásokra

Illés György Cinó  |  2024. 03. 24., 14:15

Bolvári Ferdinánd a La Coma bisztróban péntek délelőtt kilenc órai kezdettel tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Békés Kalocsáért Egyesület polgármesterjelöltjeként megméretteti magát a június 9-én tartandó helyhatósági választásokon.

Miután már bejelentkezett a polgármesteri posztra a DK jelöltje, dr. Magóné Tóth Gyöngyi és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület színeiben dr. Bagó Zoltán, valamint a függetlenként induló Illés Attila Ádám is, és bemutatta jelöltjeit, élükön dr. Filvig Gézával a Fidesz–KDNP, ezúttal a Békés Kalocsáért Egyesület polgármesterjelöltje „lépett ki a fényre” pénteki sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztató elején Kerpács Rezső, a Békés Kalocsáért Egyesület tagja, az LMP korábbi országgyűlési képviselőjelöltje bejelentette, hogy egyesületük jelölőszervezetként kíván részt venni a június 9-ei önkormányzati választásokon.

Fölidézte, hogy a 2019. évi helyhatósági választásokon egyesületük a szavazatok 32%-t kapta. Ez a város vezetésének átvételéhez nem volt elegendő, de mégis óriási felhatalmazást jelent – fejtette ki Kerpács Rezső, hozzátéve, hogy ezt tudomásul véve láttak munkához, fejlesztették önmagukat, hogy jobban tudjanak figyelni az előttük álló feladatokra, és hamarabb tudjunk megoldással szolgálni azokra a problémákra.

Heti rendszerességgel beszéltük meg a tenni valókat, médiát hoztunk létre, karitatív tevékenységünket bővíttettük, közéleti látómezőnket növeltük, társadalmi aktivitásunkat fokoztuk, ott voltunk jelentős városi eseményeken, legyen sport, kultúra vagy közélet(…) becsatornázzuk a társadalmi ötleteket és segítünk ezek megvalósításában.”Eredményeik közt említette, hogy
Érdekképviseletet biztosítottak.
Ételt osztunk nagy ünnepeink előtt
Napi rendszerességgel ételdobozt működtetnek
Műhely munkát, állandó szakmai kerekasztal beszélgetést folytatnak
Ismeretterjesztést, közösségi eseményeket szerveznek.

Mindezt közösségi összefogással, együtt más szervezetek támogató együttműködésével” – jelentette ki Kerpács Rezső, hangsúlyozva, hogy

NEM VÁLASZTÁSI ÖSSZEFOGÁST ERŐLTETNEK, HANEM FOLYAMATOS MUNKÁT VÉGEZNEK.

Egyesületük egy közösségi finanszírozású, önkéntesek által működtetett civil egyesület, mely 2019-es választási programját a számára adott eszközökhöz mérten megvalósította – jelentette ki, hozzátéve: eredményes működésük a mostani indulási szándékuk egyik oka.

A másik ok, amiért a bizalmukat kérjük, az a jelenlegi városvezetés teljesítményének egyenes következménye. Bizonyára vannak dicséretre okot adó döntések is, de ezeket majd nyilván a jelenlegi városvezetés fogja Önök elé tárni, amikor a kampány során az elmúlt időszakkal kell majd elszámolniuk. Mi azokat a be nem váltott ígéreteket is látjuk, melyek vállalásával elnyerték az Önök bizalmát 2019-ben”

– mondta Kerpács Rezső, aki a jelenlegi vezetésnek szánt kritikáját pontokba szedte, mondván:2019-hez képest ott tartunk, hogy

 • az előző önkormányzati ciklusban indított pályázatok kerültek befejezésre
 • sporttámogatás idén érte el újra a 2019-es szintet
 • sportlétesítmények kerültek bezárásra, vagy lebontásra
 • az ország gazdasági vérkeringésébe való becsatlakozás elmaradt
 • a Szentháromságtér felújítása még mindig zajlik
 • az elkerülő út megépítse az ígéret ellenére sem valósult meg
 • utak, terek, közműhálózat került ki a város tulajdonából
 • az uszoda felújítás elmaradt
 • az 51-es út felújítása ismét nem valósult meg.

Ennek fényében idézte föl a jelenlegi polgármester korábbi, általa „cinikus” jelzővel illetett kijelentését: „Ugye milyen jó, hogy nem ellenzéki város vagyunk!

A politikai fenyegetések időszakába léptünk. Olyan mondatok hangzanak el, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak az önkormányzat pénzügyi támogatásával kapcsolatban. Mi ezt az irányt a kellő tisztelet mellett utasítjuk el”– mondta, így folytatva: amit helyette kínálnak, azt egy olyan ember fogja Önökkel ismertetni, aki már bizonyított az önkormányzatban és bizonyított az elmúlt években is, majd átadta a szót Bolvári Ferdinándnak, akit elöljáróban így jellemzett: nős, feleségével négy gyermekük van, 30 éve aktív tagja Kalocsa közösségeinek, eredményes vállalkozó; kis- és nagykereskedelmi tevékenységet is végez, és több embernek ad munkát.

Közösségi emberként, vállalkozóként, korábbi önkormányzati képviselőként ismeri a gazdasági folyamatokat, látja a megoldást, esetében a szavak mellé, tettek és eredmények is sorakoznak gazdagon.”

Bolvári Ferdinánd megköszönte az eddig kapott támogatást, biztatást, majd a várossal kapcsolatos aggályait szedte pontokba:

 • A túlárazott beruházások és a túl sokba kerülő programok nem segítették a város fejlődését. 
 • Az ígéretek ellenére a város nem került be az ország gazdasági vérkeringésébe.
 • A jelenlegi vezetés négy és fél évvel ezelőtti ígéretei ellenére, nem épült új uszoda és új gyógyfürdő, sőt, az intézmény, a kampány kezdetéig zárva volt.
 • A város jelenlegi vezetői hagyták, segítették, hogy a város ívóvízhálózata az állam tulajdonába, míg a város főtere, a Szentháromság tér 100 évre az érsekség kezelésébe kerüljön.
 • Most újabb utcákat köztük a Kossuth Lajos utcát adták át állami kezelésbe.
 • A vezetők tehetetlensége miatt, több mint két és fél éve nem épült meg a város főterét elkerülő 80 m-es útszakasz.
 • A Városi Sporttelepen a buborékcsarnok tönkrement. A Városi Sportcsarnok beázik. Középiskoláink felújításért kiáltanak.
 • Új, bevételt, vagy munkahelyeket teremtő önkormányzati projekt nem valósult meg az elmúlt 4,5 évben.

Kalocsát jelenleg a rossz intézményi struktúra, rossz közúthálózat, és a civil szervezetekkel-, illetve a vállalkozókkal való együttműködés hiánya jellemzi. A jelenlegi városvezetés rosszul sáfárkodott a rá bízott közpénzekkel, nincs jövőképe, nincs gazdasági- és nincs konkrét városfejlesztési terve, nem a választók érdekeit szolgálják, hanem megbízatásukat a saját hatalmuk megerősítésére használják.”– mondta Bolvári Ferdinánd, hozzátéve, hogy ezt az ámokfutást nem szabad hagyni folytatni, akkor sem, ha az elkövetkező hetekben sok szemfényvesztő bejelentés is el fog hangozni a jelenlegi vezetés részéről.

Egyesületi vezetőként és korábbi önkormányzati képviselőként tudom, miként lehet, a civil szervezetek közreműködését kérve, és az önkormányzati lehetőségeket kihasználva forrásokhoz juttatni a várost, akár közvetlenül az Európai Uniótól is. Egyesületeink tevékenysége, jó példája annak, hogyan lehet a semmiből érték, és hogyan lehet az egyének együttműködéséből közösséget kovácsolni!”– jelentette ki a polgármesterjelölt-aspiráns, hozzátéve, hogy ők a város újraindítását és fejlesztését, a helyi közösségekkel, vállalkozókkal és a közintézményekben dolgozókkal együttműködve meg tudják valósítani, aminek érdekében egy hosszabb távú programot tárunk majd a választók elé. A folytatásban ennek egy-egy fontosabb elemét emelte ki:

Rövidtávú programjuk keretében

 • újra életre hívja a Járási Polgármesterek Tanácskozását és kezdeményezi a járási szintű turisztikai- és gazdaságfejlesztési programunk megalkotását.
 • Az új híd átadását követően Paks város képviselő-testületével rendszeres tanácskozásokat kezdeményez, főleg egy új, a két megyét összekötő gazdasági övezet kialakítása végett, mivel az ilyen térségi összefogásokat az EU pályázatai előnyben részesítik.
 • a belvárosi forgalmi káosz enyhítésére a volt Kalocsa Hotel és a Földhivatal közötti utcát megnyitják a forgalom előtt
 • azonnali tárgyalást kezdeményeznek az érsekséggel a tér jövőbeni használatára vonatkozóan, amelyet szeretnénk bevonni városi programjaink helyszíneként.
 • a sétálóutcában nyaranta rendszeresen szerveznének programokat 

Hosszútávú terveink között szerepel

 • a szálláshelyek számának növelése, hogy a turisták minél több vendégéjszakát töltsenek itt
 • az Érsekséggel együttműködésben újra megnyitnák a szállóvendégek előtt a Szentháromság téri Hotel épületét, melynek bérleti formában való üzemeltetésére készen állnak
 • a már elkészült Vállalkozói Inkubátorház használatba vétele a kezdő vállalkozásokat segítésére
 • A Paksi közi lakótelep közterületeinek rekonstrukciója
 • az egész városra kiterjedő, út- és járdaépítési programot indítása
 • a város szociális térképének elkészítése, a szociálisan rászoruló családok helyzetének folyamatos utánkövetése, a közművek kikapcsolásának megelőzése
 • önkormányzati fenntartású pályázatíró iroda indítása, a vállalkozók és a civil szervezetek pályázati forrásokhoz jutásának, ezáltal Kalocsa fejlődének előmozdítására
 • Energetikai program indítása, az intézmények napelemekkel való ellátása
 • a helyi sportélet fellendítésére Sportág-Választó Nap, illetve a helyi termelők, vállalkozások termékeit-, szolgáltatásait bemutató Sárköz Expo szervezése
 • a Foktői úti laktanya önkormányzati tulajdonba adásának kezdeményezése, ahol a fiatal párok kedvezményes lakáshoz juttatását tennék lehetővé, egy innovációs központot, új ifjúsági parkot létesítenének, és ide terveznék a város új wellness szállodáját, és a vasúthoz közeli területen folytatnák a kezdő vállalkozásokat segítő inkubátorprogramot, és piaci alapon igénybe vehető szociális otthonokat, többféle komfortfokozatú nyugdíjas-házakat alakítanának ki, újabb munkahelyeket teremtve.

A fiatalok elvándorlását új vállalkozások idehozatalával, új önkormányzati cégek létrehozásával állítanák meg – zárta e felsorolást a jelölt, azzal folytatva: vannak olyan fejlesztési feladatok, amelyek túlnyúlik az önkormányzat hatáskörén, amilyen az 51-es út és a Paksi Duna-híd városra érkező forgalmának csökkentése.
E terveinkhez kérik a kalocsai választópolgárok támogatását.

AZ EGYESÜLET PROGRAMJÁT HAMAROSAN ÍRÁSBAN IS KÖZZÉ TESZIK.

A folytatásban Bolvári Ferdinánd rámutatott: a Békés Kalocsáért Egyesület képviselői jelenleg is komoly munkát végeznek a képviselő-testületben.
Közéleti tevékenységeik által tájékoztatják a lakosságot, megmozdulásokat szerveznek, pályáznak, fejlesztenek, karitatív tevékenységeket folytatnak.

A választáson több párttal együttműködésben indulnak

A Jobbik–Konzervatívok és az MSZP kalocsai alapszervezetei még tavaly, a Momentum és az LMP pedig az elmúlt napokban adott ki erről nyilatkozatot.

Tudatában vagyunk annak, hogy a város fejlesztéséhez, stabil gazdálkodásának megteremtéséhez, választókörzetünk éppen aktuális országgyűlési képviselőjével és a mindenkori kormányzattal, Kalocsa ügyeiben együtt kell tudni működnünk. Ezt, mi, civil, pártpolitikától független önkormányzatként meg tudjuk tenni!”– jelentette ki Bolvári Ferdinánd, hozzátéve: meghallgatnak, támogatnak, segítenek minden olyan kezdeményezést, amely a város jobbá, élhetőbbé tételére irányul.

Vállalom, hogy polgármesterként baráti jobbot nyújtok minden szervezet és személy felé, akik Kalocsa érdekében, a város fejlődéséért akarnak dolgozni! Meg fogom mutatni, hogyan kell minden kalocsai ember polgármesterének lenni!”Kérdésre válaszolva az aspiráns elmondta, hogy az egyéni választói kerületekre vannak jelöltjeik, akiknek bemutatására később kerül sor, ugyanakkor nem zárkózott el kategorikusan a többi ellenzéki jelölőszervezettel való egyeztetett indulástól, illetve jelöltjeik visszalépésétől.
Más forrásból tudjuk, hogy a teljes összefogásra való felhívására a DK jelöltje, dr. Magóné Tóth Gyöngyi kosarat kapott a Békés Kalocsáért Egyesülettől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK