2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Bűvös kilences: 1888 átjelentkező, 313 külképviseleti szavazó – 4,5% a kétfarkúaknak, +1 körzet Suhajdának, de a Fidesz-lista nyert

Illés György Cinó  |  2018. 04. 16., 10:53

A külképviseletekről és átjelentkezettektől érkezett szavazatokat a törvényes eljárás szerint választókerületenként egy-egy szavazókör urnájában lévő szavazólapok közé keverik, az anonimitás biztosítása végett. Kalocsán ez a szerep 09-es számú, negyvenszállási szavazóköré, ezért eddig onnan nem érkeztek adatok. Most itt a végeredmény, amelynek alapján azonban keveset tudhatunk meg a negyveniek preferenciáiról, mivel az adatokat jócskán torzítják a máshonnan érkezett szavazatok. A máshol szavazottakra viszont elég jó statisztikai mintánk van, ha a város többi részén keletkezett adatokkal vetjük össze az ittenieket. A legszembetűnőbb: ötödik elhódított körzeteként, az eddigi legnagyobb fölénnyel – egy híján 200-as szavazattöbbséggel – itt tudott nyerni Suhajda Krisztián, a Jobbik képviselőjelöltje a sikeres címvédő Font Sándorral szemben. De találkoztunk egy sor más izgalmas adattal is.

Ezt a szavazókört biztosan nyerte a Jobbik képviselőjelöltje, Suhajda Krisztián, ezzel ötre növelve a Kalocsán elnyert körzetei számát – az eredmény megfordítására azonban ez messze nem elegendő.

Azonban ez is nyomott a latban a tekintetben, hogy a szombati számlálás következtében a Fidesz egy mandátumtól búcsúzhatott, amelyet a jobb töredékszavazati arányával immár a Jobbik tölthet be.

Ám igen magas a támogatottsága itt is Font Sándornak, a kormánypárti jelöltnek, aki még több szavazatot is kapott, mint az őt jelölő pártszövetség.

Az egyéni képviselőjelöltekre leadott szavazatok alakulása:

 

A jelölt neve

Jelölő szervezet(ek)

érvényes szavazat

1

Csatlós Gábor

SZEM PÁRT

1

2

Lakatos Ferenc

TENNI AKARÁS MOZGALOM

1

3

Suhajda Krisztián

JOBBIK

923

4

Dr. Angeli Gabriella

MSZP-PÁRBESZÉD

208

5

Környei Balázs

MOMENTUM

95

6

Kerpács Rezső

LMP

121

7

Rostás Attila

EU.ROM

1

8

Jakab László József

ÖSSZEFOGÁS PÁRT

1

9

Kőrös Gusztáv Tibor

MISZEP

1

10

Font Sándor

FIDESZ-KDNP

724

11

Nyutali Norbert

SEM

6

12

Jakab Gáborné

KEDN

2

13

Tóth Tibor

Független jelölt

15

14

Kárpáti Róbert

KÖSSZ

3


Itt volt ám csak igazán taktikázás!

Összevetve a körzetet fölényesen nyerő Suhajda Krisztiánra leadott szavazatok számát az őt jelölő Jobbikra adott voksok mennyiségével, jól látható, hogy 923–572, azaz

351 „TAKTIKAI SZAVAZÓJA” VOLT A NEGYVENIEK, ILLETVE AZ ÁTJELENTKEZETTEK ÉS KÜLKÉPVISELETEN SZAVAZÓK KÖZT EGYÜTTESEN SUHAJDA KRISZTIÁNNAK.

Bár az is lehet, hogy a szavazók közül néhányan "büntetni" akarták a pártot az identitása körüli konfliktuso miatt.

Az MSZP által támogatott dr. Angeli Gabriella itt kismértékben elmaradt a város többi részén mért eredményeitől, azonban 38 szavazattal többet kapott, mint az őt jelölő pártszövetség. Ezek a szavazók valószínűleg részben a DK-tól érkeztek, de az utóbbi formáció 71 listás szavazója közül jó néhányan más jelöltet választottak – taktikai megfontolásból bizonyára Suhajdát.

A Momentum által jelölt Környei Balázs viszont eben a szavazókörben már-már komoly siker előszelének tavaszi fuvallatát érezheti:

A momentumos jelölt támogatása az 5%-os (igaz, nem az egyéni jelöltekre, hanem a listákra vonatkozó) küszöb közelébe jutott – ehhez még 10 szavazat kellett volna csupán –, holott szavazóit a legesélyesebb ellenzéki jelölt – esetünkben a jobbikos Suhajda – támogatására bíztatta.
És jó páran szót is fogadtak neki:

A MOMENTUM LISTÁJÁRA TÖBB MINT KÉTSZER ANNYIAN SZAVAZTAK, MINT MAGÁRA A JELÖLTRE,

amivel 11 szavazat híján 10%-on „robbantott” a párt ebben a körben, maga mögé utasítva a Jobbik és az LMP kivételével minden más ellenzéki erőt.
Ugyanez másképpen:

ITT A MOMENTUM MAGABIZTOSAN VERTE AZ MSZP-T, VALAMINT TERMÉSZETESEN A DK-T ÉS PLÁNE AZ EGYÜTT-PM-ET IS.

Ez egyébként hasonlóan történt a kecskeméti 2-es választó kerületben is, amit az Index is kiemelt a nem hivatalos végeredmény megszületéséről publikált, általunk Napi gyors hírben továbbadott.

[Cikkünk a táblázat alatt folytatódik! – A szerk.]

A pártlisták támogatása a Kalocsa 09-es számú, komplex körzetben:

 

Listát állító szervezet/ek

szavazat

1

SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

2

2

MOMENTUM MOZGALOM

199

3

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ

71

4

SZEGÉNY EMBEREK MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

1

5

KÖZÖS NEVEZŐ 2018

1

6

EURÓPAI ROMA KERESZTÉNYEK JOBBLÉTÉÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT

1

7

ÖSSZEFOGÁS PÁRT

0

8

MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT

96

9

MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT – PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

170

10

IRÁNYTŰ PÁRT

1

11

MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA

5

12

MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT

0

13

FIDESZ – MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG-KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT

698

14

NET PÁRT

1

15

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM

572

16

MAGYARORSZÁGON ÉLŐ DOLGOZÓ ÉS TANULÓ EMBEREK PÁRTJA

1

17

MAGYAR MUNKÁSPÁRT

3

18

EGYÜTT – A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA

20

19

CSALÁDOK PÁRTJA

1

20

LEHET MÁS A POLITIKA

256

21

TENNI AKARÁS MOZGALOM

0

22

REND ÉS ELSZÁMOLTATÁS PÁRT

0

23

KELL AZ ÖSSZEFOGÁS PÁRT

1

 

Pártlistákra leadott érvényes szavazatok száma összesen:

2.100


Az, hogy a Momentum verte a „nagyokat”, egyébként nem is akkora dolog, ha azt vesszük alapul – ami egyben a legnagyobb durranás a tegnapi urnabontásból –, hogy 

EBBEN A VÁLASZTÓI SZEGMENSBEN A MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT SZINTÉN MAGABIZTOSAN VERTE A MINDÖSSZE 3,5% KÖRÜL MUZSIKÁLÓ DK-T, ÉS KILENC SZAVAZAT HÍJÁN A PARLAMENTI KÜSZÖBÖT IS ÜTNÉ EBBEN A RÉSZSOKASÁGBAN.

A Fidesz több mint 126 szavazattal – hajszál pontosan 5%-kal – vezet a második Jobbik előtt, azonban az országos eredményétől a kormánypárt itteni szavazati arányai elmaradnak ebben a vegyes halmazban:

A KORMÁNYZÓ PÁRTSZÖVETSÉG AZ ÖSSZES PÁRTLISTÁS SZAVAZATNAK KÉT VOKS HÍJÁN PONTOSAN EGYHARMADÁT tudta MEGSZEREZNI.

Vagyis, 33%-ot.

A taktikai szavazásra való hajlandóság talán az LMP-s Kerpács Rezsőnek ártott legtöbbet, hiszen rá egyéni jelöltként „csak” 121 szavazat érkezett, ami így is valamivel jobb, mint a város többi részén elért átlag, hiszen közel a választók 6%-át jelenti.
Ugyanakkor az LMP listájára leadott 256 voksnak több mint fele hiányzott az egyéni jelöltként rá adott szavazatok közül. A párt támogatottsága viszont kimagasló a város más körzeteiben mért eredményekhez viszonyítva:

AZ LMP A VÁLASZTÓK E SAJÁTOS SZELETÉBEN IGEN NÉPSZERŰ: 12% FÖLÖTTI EREDMÉNYÉVEL TÖBBSZÖRÖSÉT ÉRTE EL A VÁROS TÖBBI SZAVAZÓKÖRÉBEN SZÜLETETT EREDMÉNYEINEK, MIKÖZBEN AZ MSZP CSUPÁN A VÁLASZTÓK 8%-ÁNAK TÁMOGATÁSÁT ÉLVEZTE EBBŐL A MERÍTÉSBŐL.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK