2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

CSOK, adó- és bürokráciacsökkentés, életpályamodell – Font Sándor Kalocsán

Illés György Cinó  |  2016. 02. 05., 08:39

Kalocsai képviselői irodájában tájékoztatta a sajtó képviselőit Font Sándor az ez év elejétől bevezetett változásokkal kapcsolatban, mondandóját négy témakörbe gyűjtve, úgy mint: otthonteremtési kedvezmények, adócsökkentés, bürokráciacsökkentő lépések, illetve fizetésemelések és életpályamodellek.

A stabil, növekvő gazdaság az alap

Huszonöt éves hagyományt meghaladva, az őszi ülésszak helyett már tavaly tavasszal elfogadták az idei költségvetést – mutatott rá a képviselő, hozzátéve, hogy ezt a gazdaság stabilitása, illetve növekedése tette lehetővé. Fontos tényező, hogy az adóbevételek is a vártnál jobban alakultak, elsősorban a jövedéki termékek, a dohány, alkohol és üzemanyag tekintetében. Ez utóbbi esetében a jelentősen csökkent olajár következtében érzékelhetően meglódult fogyasztás is közrejátszik.

Adócsökkentések

A SZJA 16-ról 15 %-ra csökkent, ami már a januári fizetésekben érezhető kell, hogy legyen. A számítások szerint ennek következtében éves szinten százmilliárdos nagyságrendben fog pénz maradni az adózók pénztárcájában.

ÁFA sertéshús 27%-ról 5 %-ra csökkent, kitisztult a piac, így már nincs értelme csalni. Sajnos korábban sok ügyeskedő volt ebben a szektorban. Az adócsökkentés pontos költségvetési hatása megjósolhatatlan, hiszen az ágazat fehéredésének hatását nehéz számításba venni, és az alacsonyabb árak okozta fogyasztásnövekedés is lejjebb fogja faragni az ÁFA-csökkentés miatti adókiesést.

A minisztériumban jelenleg folynak számítások arra vonatkozóan, hogy a más ágazatokban is végrehajtható volna-e hasonló lépés, amint erre például a szarvasmarha- és baromfitenyésztők részéről is igény fogalmazódott meg.

Az építési tevékenységek ÁFÁ-ja ellenben már szintén alacsonyabb, itt is 27%-ról 5%-ra csökkent a forgalmi adó mértéke. Ez azonban már átvezet a később tárgyalt otthonteremtési támogatások körébe. Ez a kérdés ugyanakkor kiemelt figyelmet érdemel, mert épp az építőipar szenvedte el a legnagyobb veszteségeket az egész világon végigsöprő, drámai 2008-’09-es válság idején, és azóta sem tudott talpra állni, ami az építőanyag-gyártók szintjén is jelentkező feszültséget okoz.


Forrás: Kistérségi Miújság

A gyermekek után járó családi adókedvezmények is növekedtek, ez a háromgyermekeseknél már közel százezer forintot jelent havonta. Az egy- és kétgyermekesek esetében az eddigi 10.000 helyett immár 12.500 forint adókedvezmény vehető igénybe egy gyermek után, ami 2018-19 fordulójáig lépcsőzetesen tovább nőhet, a korábbihoz képest 100%-os emelkedéssel 20.000 forintra tervezik emelni.

Bürokráciacsökkentés

Font Sándor felütésként rámutatott: a bürokratikus terhek csökkentésére már több mint hat évtizede próbáltak lépéseket tenni a mindenkori kormányok, eddig a lakosság számára is érzékelhető, érdemi eredmények nélkül.

E téren nagy előrelépést jelentett a kormányablakok létrehozása is, hiszen ezekből korábban megyénként egy-egy volt, s immár 270 van országszerte. Ebben térségünk élen járt,

BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN A KECSKEMÉTI UTÁN KALOCSÁN NYÍLT ELSŐKÉNT KORMÁNYABLAK.

Mostanára már Solton, Kiskőrösön, Izsákon is nyíltak ilyen hivatalok, amelyek az ügyintézést egyszerűsítik a lakosság számára.

Magánszemélyek és vállalkozók bevonásával közvélemény-kutatást tartottak arról, hogy milyen eddig díjköteles eljárás ingyenessé tétele járna a legnagyobb előnnyel az érintettek számára. Ennek alapján már most is számos igazolvány kiváltása vált díjmentessé.

NEM KELL FIZETNI A DIÁKIGAZOLVÁNY, A JOGOSÍTVÁNY, A LAKCÍMKÁRTYA ÉS A SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY, A VÁLLALKOZÓI RÉTEG ESETÉBEN AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓI IGAZOLVÁNY kiváltásáért.

Építkezz engedély – de ne ész – nélkül!


Ezeknél komolyabb kihívás a 300 négyzetméternél nem nagyobb lakások esetében építési engedélyeztetési kötelezettség eltörlése. Ez az elhúzódó eljárásokat eredményező kötelezettség az építtetőknek is sok bosszúságot és veszteséget okozott, és az építésügyi hatóságokat is nagyon leterhelte. Ez tette ésszerűvé ezt a változtatást, amely szintén kapcsolódik az otthonteremtés, az új lakások építésének kérdésköréhez – mutatott rá Font, hozzátéve, hogy ehhez a pontos technikai leírás még nem nyilvános, megjelenése hamarosan várható.

Ez az útmutatás valószínűleg pontosítani fogja, hogy az egyéb, eltörlésre nem került építésjogi normáknak való megfelelés mi módon lesz ellenőrizhető, illetve szavatolható, gondoljunk az építésügyi törvényben foglalt előírásokra, mint például a tervezői és építői jogosultságok kérdése, az OTÉK rendelkezései, illetve a helyi építési szabályzatra, amelyek paragrafusai továbbra is érvényben maradnak!

Fizetésemelés, életpályamodell

A pedagógusok esetében – az esetleges kérdéseknek elébe menve – a mostanában zajlott pedagógustüntetésekről elmondta: azokon nem bérkövetelésekről van szó, hanem jellemzően pedagógiai módszertani, illetve tantervi kérdésekről, amelyről ő itt nem kívánt vitát nyitni.

Az életpályamodell szempontjából viszont

A LEGNAGYOBB NYERTESEK A PEDAGÓGUSOK, AZ Ő BÉRÜK NÉHÁNY ÉV ALATT MÁSFÉLSZERESÉRE NŐ.

HASONLÓKÉPPEN A FEGYVERES, RENDVÉDELMI DOLGOZÓKNAK ’15 NYARÁN VOLT EGY EGYÖSSZEGŰ, 30%-OS BÉREMELÉS, MAJD ÉVI 5%-OS EMELÉSSEL NÉGY ÉV ALATT ÉRIK EL AZ 50%-OS EMELÉSI MÉRTÉKET.

Az egészségügyben dolgozó kollektívák fönntartása érdekében a cél az elvándorlás megállítása, illetve a külföldön dolgozó orvosok és szakápolók esetleges visszacsábítása. Ennek érdekében is több intézkedés történt.

43 EZER ÁPOLÓ ÉS 18 EZER ORVOS JANUÁRTÓL A KORÁBBINÁL JELENTŐSEN MAGASABB BÉRT KAP, A SZAKVIZSGÁZOTT FIATAL ORVOSOK 151 EZER FORINT PLUSZ TÁMOGATÁSSAL INDULNAK, A HÁZIORVOSOK VÁLLALKOZÓI KÖLTSÉGVETÉSÉBEN PEDIG 130 EZER FORINTOS TÖBBLETTÁMOGATÁS JELENTKEZIK.

Font Sándor úgy vélte, ezekkel a többlettámogatásokkal, illetve az önkormányzatok által adható adókedvezményekkel a kistelepüléseken is javítható lesz az ellátásbiztonság.

A közszolgálati életpályamodell rendkívül sok területen nyújt majd biztosabb jövőképet a munkavállalóknak, elsőként, idén a járási hivatalok dolgozói esetében léptek életbe az új rendelkezések. Ezek tisztességes bérrel járó, látványos életpályát ígérnek a megbízható, tartós munkavállalásért cserébe.


Forrás: Kistérségi Miújság

Otthonteremtési támogatások

Mondandójának Font egy kis demográfiai alapvetéssel ágyazott meg. Elmondta, hogy az egész EU-ban alacsony a születési ráta, hosszabban kitolódik, elhúzódik az életciklus, ami egyre több eltartottat és egyre kevesebb eltartót eredményez.

Ez egyszerű matematika – mondta. A statisztikusok kimutathatják, hogy hogyan, mikorra fogyunk így el.
Erre nálunk fejlettebb államok is kerestek megoldásokat, és egyesek találtak is. Németország a migránsok betelepítésében látja a megoldást, amivel a magyar kormány nem ért egyet.

FRANCIAORSZÁG ÉS SVÉDORSZÁG MÁS ÚTON JÁR: ŐK A GYEREKVÁLLALÁST IGYEKEZNEK ÖSZTÖNÖZNI, ÉS JELENTŐS SIKEREKET ÉRTEK EL. OTT UGYANIS NŐ A SZÜLETENDŐ GYERMEKEK SZÁMA, MÍG MÁSUTT NEM.

A képviselő Kopp Mária egy korábbi kutatására hivatkozott, amely fiatal párok gyermekvállalási kedvét vizsgálta. Átlagban 2,4 gyermek vállalását tervezték.
[Ez egyben a társadalmi reprodukcióhoz optimális mérték – a Szerk.].
Tíz év múltán újra vizsgálták, ugyanazokat a párokat: a tervezett gyerekek közül ténylegesen csak 1,3 született meg. Az okok közt a munka mellett a lakás került megemlítésre első helyen. Ez utóbbi igények kielégítésének előmozdítására született a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK).

CSOK: új lakásra a legtöbb, de használtra is jár

Egy gyermek setén 1,3 millió kettő esetén 2,6 millió, három esetén pedig 10 millió az igénybe vehető vissza nem térítendő támogatás. Az utóbbi mellé további 10 milliós, garantáltan legföljebb 3%-os kamatozású, 25 éves lejáratú hitelt is fölvehetnek, amennyiben új építésű lakást vásárolnak, illetve építenek.

Az új kedvezménnyel élhetnek azok is, akik korábban részesültek már szociálpolitikai kedvezményben, de most, az új feltételek közt harmadik gyermeket is vállalnának: az ő esetükben a korábban megkapott kedvezményekkel csökkentett támogatás vehető igénybe.
Az sem kizáró ok, ha már van lakástulajdonuk a szülőknek, aminek az üzenete az, hogy

nem az a kérdés, hogy valakinek van lakása és újabbat szeretne, vagy nincs lakása, és most szeretne újat vásárolni, hanem az a kérdés, hogy részt akar-e venni abban a programban, hogy három, vagy több gyereket vállal. A hitel-, illetve támogatásfolyósításban való részvételi szándékát egyébként szinte minden pénzintézet jelezte, így a képviselő azt javasolta, hogy

KI-KI KERESSE A LAKÓHELYÉN MŰKÖDŐ BANKOKAT, TAKARÉKSZÖVETKEZETEKET, HOZZÁJUK UGYANIS A MÉG FOLYAMATOSAN FINOMODÓ, LETISZTULÓ RÉSZLETEK IS ELSŐ KÉZBŐL ELJUTNAK, AZ ESETLEGES MÓDOSÍTÁSOKRÓL IS AZONNAL ÉRTESÜLNEK, VALAMINT A SPECIÁLIS HELYZETEK TISZTÁZÁSÁBAN IS SEGÍTENI TUDNAK.

Enyhülő feltételrendszer

Januártól több hozzáférési korlátozást is eltöröltek, illetve enyhítettek. Így könnyebbedtek a négyzetméterre, az „új építésű lakás” értelmezésére, illetve más paraméterekre vonatkozó szabályok, a kedvezményezett gyermekek korhatára is kedvezően módosult, és a meg nem született, vállalt gyermekekre igényelt kedvezmény esetében érvényes negyvenes korhatárnak már elegendő, ha csak az egyik szülő felel meg.
A használt lakás vásárlása esetén érvényesíthető vissza nem térítendő támogatások is több mint 10%-kal nőttek. Ez akár 2,5 millió is lehet optimális esetben.


Forrás: Kistérségi Miújság

Mozduló ingatlanpiac

A fentiek, kiegészülve az építőiparra kivetett ÁFA 5%-ra történt csökkentésével jelentős mobilitást indíthatnak el az ingatlanpiacon, aminek már látszanak is a jelei. Keresik a kedvezménnyel megszerezhető ingatlanokat, aminek árfelhajtó hatása is van, és a várakozások szerint az építőipart is jelentős volumenben juttatja megrendelésekhez.

A csábítóan nagy összeg miatt feltételrendszert dolgoztak ki az ügyeskedés kizárására, az alábbiak szerint:

  • Mindkét félnek büntetlen előéletűnek kell lennie, és
  • kétéves biztosítotti jogviszonnyal kell rendelkezniük.
  • Az igényléskor legalább 180 napos munkaviszonnyal, kereső tevékenységgel kell rendelkezni.
  • Nem veheti igénybe a támogatást, aki a szociálpolitikai kedvezmény feltételrendszerét megsértették és ezért eljárás indult ellenük, vagy
  • a központi hitelinformációs rendszer 90 napnál régebben lejárt adósságot tart nyilván.

Ezek alapján látható, hogy

FELELŐSEN GONDOLKODÓ, AZ ÁLLAMMAL PARTNERKÉNT, JOGVISZONYBAN EGYÜTTGONDOLKODÓ CSALÁDOKRÓL VAN SZÓ.

Ez az összeg már olyan nagyságrendű, hogy érezhető a költségvetésben is terhelésként, de az érintett családok is érezhetik, hogy ezzel ténylegesen képesek lesznek otthont teremteni – vélekedett Font Sándor, majd kijelentette:

A most bevezetett változásokkal minden magyar ember tehet egy lépést előre.Font kérdésekre is válaszolt

Ezt követően a sajtó képviselői kérdéseket tettek föl a képviselőnek.
A Kistérségi Miújság kérdése arra irányult, hogy nem kell-e attól tartani, hogy az építési engedélyeztetés eltörlése nemkívánatos építési burjánzást, oda nem illő épületek megjelenését és elszaporodását eredményezi.

A rend az rend marad – válaszolta a képviselő. A részletes feltételrendszer még kidolgozás alatt áll, bár javarészt elkészült. Más országokban működik hasonló rendszer, jó tapasztalatokkal. A cél a gyors és egyszerű eljárás, a károk elkerülésére más eszközöket kell találni.

Portálunk kérdésére válaszolva a képviselő elmondta a tervezési és építési folyamatokra, jogosultságokra vonatkozó előírások nem változnak, az általános építési követelmények továbbra is érvényben vannak, csak az ennek ellenőrzésére és betartatására korábban kialakított bürokratikus hatósági eljárásrend egyszerűsödik.

További kérdésekre válaszolva Font elmondta: különböző csoportok más-más termékek ÁFÁ-jának csökkentését kéri – itt az építőanyagok ÁFÁ-ja került szóba, míg az ellenzék az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját csökkentené – de ezeknek gátat szab az EU által előírt 3%-os költségvetési hiánykorlát. További, egyes részterületeket érintő csökkentéseken még dolgoznak, de általános ÁFA-csökkentés jelenleg nem lehetséges, az csak újabb adók kivetése árán volna kivihető.

Az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban az is kiderült, hogy a támogatások igénybevétele jelentős sajáterő is szükséges. A támogatás és a hitel fölvételéhez a családoknak hitelképeseknek kell lenniük, de hogy ez konkrétan egy-egy család esetében pontosan mit jelent, azzal kapcsolatban a bankoknál kell érdeklődni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK