2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hozott intézkedésekről – „Örülök, hogy a város a bajban így összefog, összezár.”

Zsiga Ferenc  |  2020. 04. 25., 09:21

Kínából már decemberben, Európából január végén érkeztek az első hírek a világjárvánnyá szélesedő új koronavírus, a COVID 19 által okozott, elsősorban az idősebb korosztályokat, a krónikus betegségben szenvedőket veszélyeztető megbetegedésekről, halálesetekről. Orbán Viktor március 4-én jelentette be: a vírus hazánkban is megjelent, diagnosztizáltak az első igazoltan koronavírusos beteget. A miniszterelnök kijelentette, az országnak haladéktalanul fel kell készülnie a járvány megelőzésére, megfékezésére, annak a magyar emberekre és a gazdaságra gyakorolt káros hatásainak csökkentésére. A kormányfő megfogalmazása szerint el kell kerülni, hogy hazánkban Olaszországhoz, Spanyolországhoz, Franciaországhoz hasonló helyzet alakuljon ki, az egészségügyi ellátórendszert egy időben terhelje, sokkolja az intenzív ellátásra szorulók magas száma. Azóta a személyforgalom elől lezárták a határokat, intézménybezárások, kijárási korlátozás, egyéb rendszabályok léptek életbe, amelyek kalocsai vonatkozásairól dr. Filvig Géza polgármestert kérdeztük.

Polgármester úr! Nagyon nem kell visszamenni az időben, így biztosan emlékszik, mikor és hol értesült először az új koronavírus okozta veszélyhelyzetről?

Kellő tapasztalat híján március elején még sokan reménykedtek, hogy a járvány bennünket nem fog elérni. Ám az Európai Unió tagállamaiban való megjelenése, a külföldi tömeges megbetegedések, az egyes, fejlett egészségüggyel rendelkező országokban bevezetett rendkívüli jogrend már komoly kételyt ébresztett, hogy ezt elkerülhetjük-e.

A vírussal kapcsolatos első, hivatalomhoz köthető információ március 5–én ért el. Képviselőtársaimmal ezen a napon látogattunk az MVM Paksi Atomerőműbe. Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató fogadott bennünket, majd prezentációval egybekötött előadást tartott az atomerőmű működéséről. Ezt követően bejártuk, megtekintettük az erőmű minden látogatható részét. A rendkívül érdekes, tanulságos, egyben megnyugtató látogatás végén csatlakozott hozzánk Pekárik Géza vezérigazgató, aki többször is azt hangsúlyozta:„A biztonság a legfontosabb!” Az atomerőmű vezetője akkor tájékoztatott bennünket, munkatársaival reggel óta azon dolgoznak, hogy felkészüljenek a merőben új, a koronavírus-járvány okozta esetleges veszélyhelyzetre.

Az atomerőműbe azon a napon engedték be az utolsó látogató csoportot. Akkor és ott nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nekik, mint állami tulajdonban lévő, stratégiai jelentőségű cégnek az elsők között kell megtenni egy sor biztonsági intézkedést az ország villamosenergia-ellátása érdekében. Akkor már felsejlett bennem, ezek az intézkedések előbb vagy utóbb, de az önkormányzatok szintjére is leérnek.Kalocsa város polgármestereként melyek voltak az első intézkedései: A korlátozások milyen fogadtatásra találtak az intézmények és a lakosság részéről?

Természetesen folyamatosan követtük a kormány, az Operatív Törzs által adott, azóta napi szintre emelt tájékoztatásokat. Akkor már kevés olyan ember volt, aki ne hallott volna a koronavírusról, a globális fenyegetettséget jelentő járványveszélyről. Ám igazából még ekkor sem voltunk biztosak abban, valójában mivel is állunk szemben. Óvatosan kellett a témához nyúlni, hiszen nem szerettünk volna pánikot kelteni, de homokba sem dughattuk a fejünket. Azt már akkor is tudtuk, és azóta is valljuk: a legfontosabb, amit a saját egészségünk megőrzése érdekében tehetünk, az a megelőzés. Ez persze valamennyi betegségre, de a koronavírus okozta megbetegedésekre különösen igaz.

Ebben a helyzetben közeledett a március 15-i városi ünnepség időpontja. A járványveszély árnyékában Kalocsán ezzel kapcsolatos volt az első olyan jelentős döntés, amit meg kellett vitatni. Azt kellett mérlegre tenni: megtartsuk a hagyományosan több száz embert vonzó ünnepséget, vagy lemondjuk? A végsőkig, szinte az utolsó pillanatig kivártunk, de végül úgy döntöttünk, nem kockáztathatunk. Az emberi élet a legfontosabb! Felelős vezetőként úgy érzem, fájó szívvel bár, de az volt a helyes, hogy az ünnepséget lemondtuk. A városlakók ha nem is örömmel, de tudomásul vették, elfogadták a döntést.

Az európai első fertőzöttek és az itthon megjelent első betegek között majdnem egy hónap telt el. Azt gondolom, ez szerencse a szerencsétlenségben. A Kormánynak volt egy kis ideje a felkészülésre, kihasználni a lépéselőnyt. Elsők között az iskolák bezárásáról döntöttek. Hatalmas volt a nyomás rajtam és a város vezetésén, mert ekkor még nem rendelték el az óvodák bezárását. Ahogy a kormányrendeletet kihirdették, elrendeltem a kalocsai óvodák és a bölcsőde bezárását. Aki nem tudta megoldani a gyermeke elhelyezését, annak a gyermekfelügyeletet biztosítottuk. Nagyon sok kisgyermekes család fejezte ki köszönetét ezért a döntésért.

Dr. Filvig GézaMit gondol, a városban a járványveszély megítélésében mikor volt a fordulópont?

Március 15-én tartottam az első sajtótájékoztatót a lakosság részére. Ekkor adtam tájékoztatást az óvodák bezárásáról, a szociálisan rászoruló gyermekek közétkeztetésének biztosításról, a szociális otthon látogatási tilalmáról, az idősek ellátását segítők krízisszámáról, a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendjének változásáról. Na’ és persze a legtöbb embert foglalkoztató kérdésről: Kalocsán nincs fertőzött beteg.

A mai napig próbálunk hiteles tájékoztatást adni, minden intézkedésünkkel a kalocsai embereket segíteni. Sajnos mindenkit megvisel, hogy nem mehet oda, ahova akar, nem csinálhatja azt, amit általában szokott, nem találkozhat a családdal vagy a barátokkal. A négy fal közé van zárva, ráadásul sokan még a munkahelyüket is elveszítették. Azt tapasztalom, minden ember életében jelentős fordulópont volt a veszélyhelyzet kihirdetése, az ezzel járó intézkedések bevezetése.

Pár nappal később ismét lakossági tájékoztatást tartottam. Ekkor már egyértelmű volt, hogy a 65 év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb. Azóta ismételjük, mondjuk és mondjuk, hogy ezek az emberek ha csak tehetik, maradjanak otthon! Ha segítségre szorulnak, bizalommal hívják a krízisszámot. Természetesen a kulturális rendezvények nálunk is elmaradnak, a múzeum és a könyvtár sem fogad látogatókat. Az uszoda is bezárt, ami alkalom az aktuális karbantartási munkák elvégzésére. Ugyanakkor a piac, az eladó és a vevő kötelező szájmaszk használata, valamit a korosztályonkénti idősávos bevásárlás mellett tovább üzemel. Folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a kormány aktuális intézkedéseiről, valamint a városban is működő nagyobb intézmények, cégek ügyfélfogadási rendjének változásairól.Milyen a közhangulat, hogyan fogadják az emberek a meghozott intézkedéseket?

A polgárok egyre jobban kezdik megérteni és elfogadni a kialakult helyzetet. Innen is köszönöm nekik a fegyelmezettséget, amivel egymást védjük a „láthatatlan ellenségtől.” Kalocsán is alapvetően a kormányzati és helyi intézkedéseket betartva éljük a mindennapjainkat. Mindig voltak és lesznek olyanok, aki nem szabálykövetők, de örömmel mondhatom, a kalocsai emberekben nem csalódtam. Büszke vagyok arra, hogy jó, összetartó, alapjában véve fegyelmezett közösség vagyunk.

Itt kell megemlítenem, hogy a helyi cégek és intézmények a bajban saját nehézségeik közepette is önzetlenül segítenek. Büszke vagyok arra, hogy aki csak teheti, ki nagyobb, ki kisebb felajánlással, de próbál segíteni. Az idős szomszédunknak való bevásárlástól kezdve az élelmiszer-felajánlásokon át a mosható maszkok varrásáig, de még sokáig sorolhatnám. Folyamatosan kapunk egyszer használatos kesztyűket és maszkokat is, amelyeket a szociális ágazatban dolgozóknak továbbítunk. Kalocsa Város Önkormányzata 1 millió forinttal támogatta a kalocsai Szent Kereszt Kórházat. A bajban ismerszik meg az ember, örülök, hogy a város így összefog, összezár.

Azért egy pillanatra se feledjük: a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés közepén járunk. A kijárási korlátozás hatályban van, tehát még nem lazíthatunk! A kijárási korlátozás célja, hogy jelentősen lecsökkenjen a közterületeken a személyi forgalom, ezáltal kevesebb ember legyen az utcán, minimalizálva az esélyét annak, hogy egymásnak adják át a vírust.

Ezt szolgálja az is, hogy Kalocsa Város Önkormányzata mosható szájmaszkokat juttat el a háztartások postaládájába, családonként egy darabot. Ezzel nem biztatni szeretnénk a tisztelt lakosságot, hogy „húzzanak maszkot és lehet járkálni”, hanem, amennyiben vásárlás és alapvető beszerzések céljából elhagyja otthonát, akkor legyen mit felvenni annak az egy családtagunknak, aki a beszerzést végzi. A többi családtagot kérem, maradjon otthon!

A szükségesség és arányosság elvét követem. A fertőzöttek számának országos növekedése miatt indokoltnak tartom, hogy 2020. április 18. napjától, szombati nap 6:00 órától Kalocsán az üzletekbe, boltokba, szolgáltatókhoz minden lakosunk szájmaszkban menjen be. Tehát kizárólag szájmaszk használatával legyünk zárt légterű üzlethelységekben. A piactéren is bevezettük, hogy már a vevők is csak szájmaszkban vásárolhatnak.

Mindenkinek nehéz ebben a helyzetben. Megértem, mégis tisztelettel arra kérem a lakosságot, valamennyiünk egészsége érdekében mindenki alkalmazkodjon a veszélyhelyzet korlátozásaihoz. Figyeljünk egymásra! Vigyázzanak magukra!

– mondta dr. Filvig Géza a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hozott intézkedések értékelésekor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés