2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: Nagyon hasznosak a lakossági, programalkotó kérdőívek- Együttműködési megállapodás Sztojka Istvánnal

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 10., 13:26

Dr. Filvig Géza, a Fidesz-KDNP polgármester - jelöltje július 9-én, a Szent István király út 55. szám alatti lakossági irodájában tartott sajtótájékoztatót, amelyen a "Mondja el véleményét, Fejlesszük közösen Kalocsát Filvig Gézával!" című, rekordszámban visszaérkező kérdőíveket elemezte Palásti György munkatársával. A fórumon elhangzott: összeállt a csapat, akikkel a Fidesz-KDNP jelöltjeként együtt kíván indulni az önkormányzati választáson. Ám hogy az egyes körzetekben kit indítanak jelöltként, az a héten dől el. A végleges döntésről jövő héten, sajtótájékoztató keretében tájékoztatják a nyilvánosságot. A sajtótájékoztató alkalom volt arra, hogy Dr. Filvig Géza a sajtó jelenlétében kössön együttműködési megállapodást a helyi roma közösség egyik meghatározó személyével, Sztojka Istvánnal.

Dr. Filvig Géza köszöntőjében, mintegy utalva az azon a napon egy későbbi időpontban tartott sajtótájékoztatóra mondta: Tudom, ma Kalocsán az önkormányzati választás előtt a közéleti szereplőktől sokszor meglepetés bejelentésekre számíthatnak.
Nálunk ez nem így van,

mi egy általunk meghatározott ütemterv szerint, következetesen és kiszámíthatóan készülünk az őszi önkormányzati választásra.

Meglátásom szerint, de a mögöttem lévő 9 év önkormányzati munka is azt mondatja velem, a városvezetésnek, a polgármesterségnek egy szolgálatnak kell lennie. A polgármester a város szolgája!

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Mint elhangzott, ahhoz, hogy ezt a szolgálatot el tudja látni, meg kívánta ismerni a lakosság véleményét. Lehetőséget kínált arra, hogy minél többen mondják el véleményüket, fogalmazzák meg, hogyan gondolkodnak a város jövőjéről, milyen fejlesztési célokat sorolnak első helyre, de adott esetben mi lenne az első lépésük, ha ők lennének a polgármesterek.

Dr. Filvig Gáza hangsúlyozta: a papír alapon kiküldött és on-line elérhető kérdőíveken igyekeztek minél szélesebben felölelni a város életét meghatározó témaköröket.

A lakókörnyezet, munkalehetőség, sportrendezvények, köztisztaság, nyugdíjas programok, fiatalok szórakozási lehetőségei, a fejlesztési területek éppúgy szerepeltek az íveken, mint az a konkrét felvetés: mi az önkormányzati képviselővel szemben támasztott elvárása, illetve mit sorolna a polgármester azonnali intézkedései közé?

Mint elhangzott: "Örömmel fogadtam az igen nagy számban kitöltött on-line kérdőívet és azt a papír alapon is több száz vissza érkezett kérdőívet, amelynek nagy hasznát vesszük a város programjának megalkotásakor."

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

A polgármesterjelölt

a hitelesség, kontroll érdekében lehetővé tette, hogy a sajtó munkatársai személyesen is betekintsenek a papír alapon visszaérkezett, anonim válaszokba,

egyúttal megköszönte mindazok közreműködését, akik fontosnak érezték, hogy ezzel is segítsék munkájukat, a program összeállítását.

Hozzátette: "Fontos, hogy közösen alakítsuk városunk jövőjét!

Közösen, igen, közösen! Kalocsa velünk erősebb! Ahogy már korábban is fogalmaztam, velünk, kalocsaiakkal erősebb a városunk!

Látjuk mi is a hiányosságokat, látjuk, hol kell a változtatás. Vannak konkrét elképzeléseink, de ezeket a lakossági igényekhez akarjuk igazítani. A sorrendiség is fontos, ebben is nagy segítségünkre vannak a válaszok.

A lakossággal a jövőben is közvetlen kapcsolattartásra törekszünk, hogy legyen élő párbeszéd a lakosság és a város vezetéséért indulók között." Nagyon hasznosak a kérdőívek

A kérdőívre adott válaszok részleteiről Palásti György tartott prezentációt.

A szakember bevezetőjében szólt arról, hogy egy neves amerikai szerint a márka egy történet.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Mint mondta, "a mi történetünk azzal kezdődik, hogy meg megszeretnénk ismerni a város véleményét, hogy dr. Filvig Géza ne pletykákra, ne szóbeszédre hagyatkozzon, hanem

pontos információkkal bírjon a lakosság véleményéről.

Nem csak ezt a kutatást végeztük el. Két kutatóintézettel is végeztettünk közvéleménykutatást, de ennek az eredményéről egyelőre nem szeretnék beszámolni. Ezek között van például olyan kérdés, kik a legnépszerűbb emberek Kalocsán.

A mi kérdőíveink arra irányulnak, az a célja, hogy ebből szeretnénk megalkotni dr. Filvig Géza polgármester-jelöltünk programját."A másik fontos célunk, amennyiben megválasztják dr. Filvig Gézát polgármesternek, a lehető legszélesebben tudja szolgálni Kalocsa lakosságát.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

A háztartásukba 13.500 kérdőívet jutattunk el az aktivistáinkon keresztül.
A filviggeza.hu-n, illetve a Facebook-on online módon is meghirdettük a kérdőívet.
 
Online kérdőívekből 531 darab, papír alapú kérdőívből 485, így összesen 1016 kérdőívet dolgoztunk fel.

Ez egy akkora merítés, amit kutatóintézetek nem csinálnak, hiszen egy-egy ilyen felmérést 500 fős mintával készítik.

A miénk ennek a duplája, így azt gondolom, egészen pontos adatokhoz jutottunk

– mondta.

Ezt követően Palásti György kérdésenként adott áttekintést a válaszokról. Érdekességként néhány szélsőséges választ is bemutatott.

A kérdések közül az első: Kérem jelölje meg, mivel nem elégedett a környezetében az alábbiak közül? 
A kilenc téma között például az utak minősége, a munkahelyek száma, keresetszint, parkolásai lehetőség, orvosi ellátás, sportolási, szórakozási lehetőség szerepelt. A válaszok ennél a kérdésnél úgy alakultak, hogy

a munkahelyek számával, minőségével, a kereset szintjével 432 fő, utak minőségével 358 fő, szórakozási lehetőséggel 250 fő nem volt elégedett.

A többi kérdés összegzésének, illetve részletezésének elmaradását Palásti György azzal indokolta, hogy a többi versenytársat, azaz polgármester-jelöltet nem szeretnék ezzel a kutatással segíteni. Természetesen a választások után mindez már nyilvános lehet. Az előadó a többi kérdés esetében is bemutatott egy-egy érdekes, esetenként derültségre okot adó választ.

Palásti György

a sajtó munkatársait is tesztelte a 4. kérdéssel, amely így szól: Mely sportágat, sportágakat szereti, jár-e sportrendezvényekre?

A válaszokból kiderült, hogy a jelenlévőknek nem sikerült megmondani, Kalocsán melyik a legnépszerűbb sportág, amely a válaszadók körében az úszással kezdődik és a kézilabda követi. 

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Ezzel szemben az újságírók első helyre a futballt, másodikra a kézilabdát tették, az úszás még csak el sem hangzott a tippek között. A futball a felmérés szerint Kalocsán csak a 4. legnépszerűbb sportág, leglábbis az 1016 válaszadó körében.
Palásti György ezen és más példákon keresztül érzékeltette, hogy más a valóság és más, amit a sztereotípiák alapján feltételezünk.

Csapat

Dr. Filvig Géza megköszönte az elemzést, majd azt mondta:

"A legtöbbek számára már nem okoz meglepetést, hogy kikből áll az a csapat, akikkel együtt kívánok indulni a választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként.

Új csapat alakult, de az arcok, a személyek nem ismeretlenek a lakosság számára.

A héten lesz végleges döntés a konkrét körzetek vonatkozásában, erről a jövő héten fogunk beszámolni, de nagy meglepetés nem várható.

Az összefogásra és a kompromisszumra törekszem, ezért nyitott vagyok az együttműködésekre, de

hangsúlyozni kívánom, azonos gondolkodás és értékrend mentén."

Majd a jelen lévő Sztojka Istvánhoz fordulva

dr. Filvig Géza bejelentette:

együttműködési megállapodást kötök Sztojka Istvánnal."Hozzátette: "Fontosnak tartom, hogy ahol nem mindig tudok jelen lenni, ott megtaláljam azokat a személyeket, akik segítik a közvetlenebb kapcsolatot. Sztojka Istvánt régóta ismerem, sokszor dolgoztunk együtt az elmúlt években.

Kalocsán a roma nemzetiséggel legtöbbet Sztojka István foglalkozik, így vele szeretném a cigányság problémáit és igényeit segíteni városunkban."Eredményes munkát közös gondolkodással és összehangolt tettekkel tudunk végezni. Erre törekedve kötök most együttműködési megállapodást Sztojka Istvánnal – mondta a polgármesterjelölt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Mielőtt az együttműködési megállapodást aláírásokkal formálisan is szentesítették, Sztojka István kifejtette:

Az eddig ismert polgármester-jelöltek közül nekünk is választani kellett egy olyan személyt, aki ismeri a problémáinkat, velünk együtt tud gondolkodni, és meg van benne a tenni akarás.

Én a FIDEDSZ-KDNP-t, és által támogatott dr. Filvig Gézát látom alkalmasnak arra, hogy a cigányság problémáinak megoldásáért a legtöbbet tudja tenni." Úgy gondolom, ha dr. Filvig Gézát támogatjuk, a legjobb úton járunk.

Az aláírást követően Sztojka István újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a többi polgármesterjelölt részéről is volt megkeresés, hogy a választások során álljon melléjük, de nyilvánvalóvá tette, hogy ő elkötelezett dr. Fivig Géza és az általa képviselt politika mellett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK