2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: Nagyon hasznosak a lakossági, programalkotó kérdőívek- Együttműködési megállapodás Sztojka Istvánnal

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 10., 13:26

Dr. Filvig Géza, a Fidesz-KDNP polgármester - jelöltje július 9-én, a Szent István király út 55. szám alatti lakossági irodájában tartott sajtótájékoztatót, amelyen a "Mondja el véleményét, Fejlesszük közösen Kalocsát Filvig Gézával!" című, rekordszámban visszaérkező kérdőíveket elemezte Palásti György munkatársával. A fórumon elhangzott: összeállt a csapat, akikkel a Fidesz-KDNP jelöltjeként együtt kíván indulni az önkormányzati választáson. Ám hogy az egyes körzetekben kit indítanak jelöltként, az a héten dől el. A végleges döntésről jövő héten, sajtótájékoztató keretében tájékoztatják a nyilvánosságot. A sajtótájékoztató alkalom volt arra, hogy Dr. Filvig Géza a sajtó jelenlétében kössön együttműködési megállapodást a helyi roma közösség egyik meghatározó személyével, Sztojka Istvánnal.

Dr. Filvig Géza köszöntőjében, mintegy utalva az azon a napon egy későbbi időpontban tartott sajtótájékoztatóra mondta: Tudom, ma Kalocsán az önkormányzati választás előtt a közéleti szereplőktől sokszor meglepetés bejelentésekre számíthatnak.
Nálunk ez nem így van,

mi egy általunk meghatározott ütemterv szerint, következetesen és kiszámíthatóan készülünk az őszi önkormányzati választásra.

Meglátásom szerint, de a mögöttem lévő 9 év önkormányzati munka is azt mondatja velem, a városvezetésnek, a polgármesterségnek egy szolgálatnak kell lennie. A polgármester a város szolgája!

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Mint elhangzott, ahhoz, hogy ezt a szolgálatot el tudja látni, meg kívánta ismerni a lakosság véleményét. Lehetőséget kínált arra, hogy minél többen mondják el véleményüket, fogalmazzák meg, hogyan gondolkodnak a város jövőjéről, milyen fejlesztési célokat sorolnak első helyre, de adott esetben mi lenne az első lépésük, ha ők lennének a polgármesterek.

Dr. Filvig Gáza hangsúlyozta: a papír alapon kiküldött és on-line elérhető kérdőíveken igyekeztek minél szélesebben felölelni a város életét meghatározó témaköröket.

A lakókörnyezet, munkalehetőség, sportrendezvények, köztisztaság, nyugdíjas programok, fiatalok szórakozási lehetőségei, a fejlesztési területek éppúgy szerepeltek az íveken, mint az a konkrét felvetés: mi az önkormányzati képviselővel szemben támasztott elvárása, illetve mit sorolna a polgármester azonnali intézkedései közé?

Mint elhangzott: "Örömmel fogadtam az igen nagy számban kitöltött on-line kérdőívet és azt a papír alapon is több száz vissza érkezett kérdőívet, amelynek nagy hasznát vesszük a város programjának megalkotásakor."

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

A polgármesterjelölt

a hitelesség, kontroll érdekében lehetővé tette, hogy a sajtó munkatársai személyesen is betekintsenek a papír alapon visszaérkezett, anonim válaszokba,

egyúttal megköszönte mindazok közreműködését, akik fontosnak érezték, hogy ezzel is segítsék munkájukat, a program összeállítását.

Hozzátette: "Fontos, hogy közösen alakítsuk városunk jövőjét!

Közösen, igen, közösen! Kalocsa velünk erősebb! Ahogy már korábban is fogalmaztam, velünk, kalocsaiakkal erősebb a városunk!

Látjuk mi is a hiányosságokat, látjuk, hol kell a változtatás. Vannak konkrét elképzeléseink, de ezeket a lakossági igényekhez akarjuk igazítani. A sorrendiség is fontos, ebben is nagy segítségünkre vannak a válaszok.

A lakossággal a jövőben is közvetlen kapcsolattartásra törekszünk, hogy legyen élő párbeszéd a lakosság és a város vezetéséért indulók között." Nagyon hasznosak a kérdőívek

A kérdőívre adott válaszok részleteiről Palásti György tartott prezentációt.

A szakember bevezetőjében szólt arról, hogy egy neves amerikai szerint a márka egy történet.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Mint mondta, "a mi történetünk azzal kezdődik, hogy meg megszeretnénk ismerni a város véleményét, hogy dr. Filvig Géza ne pletykákra, ne szóbeszédre hagyatkozzon, hanem

pontos információkkal bírjon a lakosság véleményéről.

Nem csak ezt a kutatást végeztük el. Két kutatóintézettel is végeztettünk közvéleménykutatást, de ennek az eredményéről egyelőre nem szeretnék beszámolni. Ezek között van például olyan kérdés, kik a legnépszerűbb emberek Kalocsán.

A mi kérdőíveink arra irányulnak, az a célja, hogy ebből szeretnénk megalkotni dr. Filvig Géza polgármester-jelöltünk programját."A másik fontos célunk, amennyiben megválasztják dr. Filvig Gézát polgármesternek, a lehető legszélesebben tudja szolgálni Kalocsa lakosságát.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

A háztartásukba 13.500 kérdőívet jutattunk el az aktivistáinkon keresztül.
A filviggeza.hu-n, illetve a Facebook-on online módon is meghirdettük a kérdőívet.
 
Online kérdőívekből 531 darab, papír alapú kérdőívből 485, így összesen 1016 kérdőívet dolgoztunk fel.

Ez egy akkora merítés, amit kutatóintézetek nem csinálnak, hiszen egy-egy ilyen felmérést 500 fős mintával készítik.

A miénk ennek a duplája, így azt gondolom, egészen pontos adatokhoz jutottunk

– mondta.

Ezt követően Palásti György kérdésenként adott áttekintést a válaszokról. Érdekességként néhány szélsőséges választ is bemutatott.

A kérdések közül az első: Kérem jelölje meg, mivel nem elégedett a környezetében az alábbiak közül? 
A kilenc téma között például az utak minősége, a munkahelyek száma, keresetszint, parkolásai lehetőség, orvosi ellátás, sportolási, szórakozási lehetőség szerepelt. A válaszok ennél a kérdésnél úgy alakultak, hogy

a munkahelyek számával, minőségével, a kereset szintjével 432 fő, utak minőségével 358 fő, szórakozási lehetőséggel 250 fő nem volt elégedett.

A többi kérdés összegzésének, illetve részletezésének elmaradását Palásti György azzal indokolta, hogy a többi versenytársat, azaz polgármester-jelöltet nem szeretnék ezzel a kutatással segíteni. Természetesen a választások után mindez már nyilvános lehet. Az előadó a többi kérdés esetében is bemutatott egy-egy érdekes, esetenként derültségre okot adó választ.

Palásti György

a sajtó munkatársait is tesztelte a 4. kérdéssel, amely így szól: Mely sportágat, sportágakat szereti, jár-e sportrendezvényekre?

A válaszokból kiderült, hogy a jelenlévőknek nem sikerült megmondani, Kalocsán melyik a legnépszerűbb sportág, amely a válaszadók körében az úszással kezdődik és a kézilabda követi. 

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Ezzel szemben az újságírók első helyre a futballt, másodikra a kézilabdát tették, az úszás még csak el sem hangzott a tippek között. A futball a felmérés szerint Kalocsán csak a 4. legnépszerűbb sportág, leglábbis az 1016 válaszadó körében.
Palásti György ezen és más példákon keresztül érzékeltette, hogy más a valóság és más, amit a sztereotípiák alapján feltételezünk.

Csapat

Dr. Filvig Géza megköszönte az elemzést, majd azt mondta:

"A legtöbbek számára már nem okoz meglepetést, hogy kikből áll az a csapat, akikkel együtt kívánok indulni a választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként.

Új csapat alakult, de az arcok, a személyek nem ismeretlenek a lakosság számára.

A héten lesz végleges döntés a konkrét körzetek vonatkozásában, erről a jövő héten fogunk beszámolni, de nagy meglepetés nem várható.

Az összefogásra és a kompromisszumra törekszem, ezért nyitott vagyok az együttműködésekre, de

hangsúlyozni kívánom, azonos gondolkodás és értékrend mentén."

Majd a jelen lévő Sztojka Istvánhoz fordulva

dr. Filvig Géza bejelentette:

együttműködési megállapodást kötök Sztojka Istvánnal."Hozzátette: "Fontosnak tartom, hogy ahol nem mindig tudok jelen lenni, ott megtaláljam azokat a személyeket, akik segítik a közvetlenebb kapcsolatot. Sztojka Istvánt régóta ismerem, sokszor dolgoztunk együtt az elmúlt években.

Kalocsán a roma nemzetiséggel legtöbbet Sztojka István foglalkozik, így vele szeretném a cigányság problémáit és igényeit segíteni városunkban."Eredményes munkát közös gondolkodással és összehangolt tettekkel tudunk végezni. Erre törekedve kötök most együttműködési megállapodást Sztojka Istvánnal – mondta a polgármesterjelölt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Mielőtt az együttműködési megállapodást aláírásokkal formálisan is szentesítették, Sztojka István kifejtette:

Az eddig ismert polgármester-jelöltek közül nekünk is választani kellett egy olyan személyt, aki ismeri a problémáinkat, velünk együtt tud gondolkodni, és meg van benne a tenni akarás.

Én a FIDEDSZ-KDNP-t, és által támogatott dr. Filvig Gézát látom alkalmasnak arra, hogy a cigányság problémáinak megoldásáért a legtöbbet tudja tenni." Úgy gondolom, ha dr. Filvig Gézát támogatjuk, a legjobb úton járunk.

Az aláírást követően Sztojka István újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a többi polgármesterjelölt részéről is volt megkeresés, hogy a választások során álljon melléjük, de nyilvánvalóvá tette, hogy ő elkötelezett dr. Fivig Géza és az általa képviselt politika mellett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés