2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Kiss Csaba: Egy, azóta pótolt nyilatkozat hiányát emelték ki Kalocsa korrupcióval szembeni értékelésénél

Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 02., 08:26

Az Állami Számvevőszék a tavalyi évben az összes magyarországi önkormányzatnál ellenőrizte, hogy a korrupció elleni védelem, szakmai nyelven szólva integritás megfelelően van-e szabályozva az önkormányzatoknál, illetve azok hivatalánál. A számvevőszéki vizsgálattal, annak értékelésével kapcsolatban a kalocsai adatokat szolgáltató dr. Kiss Csabát kérdeztük.

Az önkormányzat képviselő-testületét, annak bizottságai működését törvényességi szempontból felügyelő, illetve a hivatali apparátust vezető jegyző elmondta: az Állami Számvevőszék a vizsgálatához nagyon sok adatot bekért a kalocsai önkormányzattól, majd ezt követte a kiértékelés.
Ám az értékelés időszakában már számos, az értékelés szempontrendszere szerint releváns intézkedés történt.

A jegyző hozzátette: a sajnos nem túl jó, pontosabban közepes, azaz 3-as osztályzat az önkormányzat és a hivatal működésére vonatkozott. Holott, igazából, ami kötelező szabályzatot el kell, hogy készítsünk mind az önkormányzat, mind a hivatal működéséve kapcsolatban, azokat időben elkészítettük és a jóváhagyáshoz szükséges fórumokat is megjárták.
Ezek közül egyetlen egyet hiányoltak: azt a jegyzői nyilatkozatot, hogy a kidolgozott és alkalmazott belső kontrollok megfelelően működnek. Tehát gyakorlatilag egyetlen egy adminisztratív hiányosságot emelt ki a Számvevőszék, amiről fontos tudni, hogy az nem a korrupció bármilyen formában megjelenő gyakorlatához, hanem az ellene való védettség adminisztratív feltételeinek megteremtéséről szól.

Fontos még az is, hogy az adatokat a Számvevőszéknek a 2020. február 29-i állapotnak megfelelően kellett szolgáltatni, tehát az vizsgálat és az értékelés az előző önkormányzatra is vonatkozik.

A vizsgálati eredményeket pár hete kaptuk meg, és ezeket az átláthatóság érdekében a város honlapjára is feltöltöttük, azok bárki számára hozzáférhetők.

Mint említettem, egy olyan nyilatkozat hiányzott, amit már a vizsgálat időszakában pótoltunk, mégpedig a 2020. június 25-ei testületi ülésen, tehát jóval az eredmény kiértékelése és kihirdetése előtt.

Ez a nyilatkozat arról szól, - ezt minden évben meg szoktam tenni, mint jegyző –, hogy a belső kontrollok megfelelően működnek. Ezt korábban mindig a zárszámadással, a belső ellenőri, átfogó jelentéssel együtt terjesztettük a képviselő-testület elé, így történt ez tavaly is.

Kalocsa Város Önkormányzatánál 2020. márciusában a kötelezőkön kívül további szabályzatok is készültek, éppen a korrupciónak, mint lehetőségnek a kizárása érdekében. Az ÁSZ értékelése óta a szabályzatok felülvizsgálata - az ellenőrzés eredményének megfelelően – folyamatban van, így álláspontom szerint ezen a területen – az adott időszak értékelését is figyelembe véve – semmivel nem teljesítünk rosszabbul, mint más, hasonló önkormányzatok – mondta dr. Kiss Csaba jegyző.


Forrás: Kalocsa TV

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>