2022. 01. 24. hétfő
Timót
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Kiss Csaba: Egy, azóta pótolt nyilatkozat hiányát emelték ki Kalocsa korrupcióval szembeni értékelésénél

Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 02., 08:26

Az Állami Számvevőszék a tavalyi évben az összes magyarországi önkormányzatnál ellenőrizte, hogy a korrupció elleni védelem, szakmai nyelven szólva integritás megfelelően van-e szabályozva az önkormányzatoknál, illetve azok hivatalánál. A számvevőszéki vizsgálattal, annak értékelésével kapcsolatban a kalocsai adatokat szolgáltató dr. Kiss Csabát kérdeztük.

Az önkormányzat képviselő-testületét, annak bizottságai működését törvényességi szempontból felügyelő, illetve a hivatali apparátust vezető jegyző elmondta: az Állami Számvevőszék a vizsgálatához nagyon sok adatot bekért a kalocsai önkormányzattól, majd ezt követte a kiértékelés.
Ám az értékelés időszakában már számos, az értékelés szempontrendszere szerint releváns intézkedés történt.

A jegyző hozzátette: a sajnos nem túl jó, pontosabban közepes, azaz 3-as osztályzat az önkormányzat és a hivatal működésére vonatkozott. Holott, igazából, ami kötelező szabályzatot el kell, hogy készítsünk mind az önkormányzat, mind a hivatal működéséve kapcsolatban, azokat időben elkészítettük és a jóváhagyáshoz szükséges fórumokat is megjárták.
Ezek közül egyetlen egyet hiányoltak: azt a jegyzői nyilatkozatot, hogy a kidolgozott és alkalmazott belső kontrollok megfelelően működnek. Tehát gyakorlatilag egyetlen egy adminisztratív hiányosságot emelt ki a Számvevőszék, amiről fontos tudni, hogy az nem a korrupció bármilyen formában megjelenő gyakorlatához, hanem az ellene való védettség adminisztratív feltételeinek megteremtéséről szól.

Fontos még az is, hogy az adatokat a Számvevőszéknek a 2020. február 29-i állapotnak megfelelően kellett szolgáltatni, tehát az vizsgálat és az értékelés az előző önkormányzatra is vonatkozik.

A vizsgálati eredményeket pár hete kaptuk meg, és ezeket az átláthatóság érdekében a város honlapjára is feltöltöttük, azok bárki számára hozzáférhetők.

Mint említettem, egy olyan nyilatkozat hiányzott, amit már a vizsgálat időszakában pótoltunk, mégpedig a 2020. június 25-ei testületi ülésen, tehát jóval az eredmény kiértékelése és kihirdetése előtt.

Ez a nyilatkozat arról szól, - ezt minden évben meg szoktam tenni, mint jegyző –, hogy a belső kontrollok megfelelően működnek. Ezt korábban mindig a zárszámadással, a belső ellenőri, átfogó jelentéssel együtt terjesztettük a képviselő-testület elé, így történt ez tavaly is.

Kalocsa Város Önkormányzatánál 2020. márciusában a kötelezőkön kívül további szabályzatok is készültek, éppen a korrupciónak, mint lehetőségnek a kizárása érdekében. Az ÁSZ értékelése óta a szabályzatok felülvizsgálata - az ellenőrzés eredményének megfelelően – folyamatban van, így álláspontom szerint ezen a területen – az adott időszak értékelését is figyelembe véve – semmivel nem teljesítünk rosszabbul, mint más, hasonló önkormányzatok – mondta dr. Kiss Csaba jegyző.


Forrás: Kalocsa TV

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>
2022. 01. 23., 11:25
A tízéves Z. Vika iskolájából tartott hazafelé Oroszország távol-keleti falujában, Uglegorszkban, amikor egy óriási hóvihar érte utol – írja a Bild. Még >>>
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés