2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

„Ezzel a munkával nagyon rosszul járhatok” – Nyolcvanon túl is fáradhatatlanul ír Moldova, az egyetlen baloldali

Illés György Cinó  |  2017. 01. 17., 10:16

Több mint száz könyv, ismert regények, riportkötetek, színpadi művek és más műfajokban készült írások sora jellemzi a kádári rezsim mellett mindmáig keményen kiálló író munkásságát. Írói tevékenységét egyebek mellett Kossuth-díjjal, József Attila-díjjal, Karinthy-gyűrűvel és Prima Primissima díjjal is elismerték, ennek ellenére a mai irodalmi közéletben magányos harcosnak, megosztó személyiségnek számít a kádári diktatúra melletti kemény kiállásával. Többek közt erről is beszélgettünk Moldova Györggyel itteni szálláshelyén, a Pilvax Hotelben.

Hogy készülő könyvéhez anyagot gyűjtsön, néhány napot töltött városunkban. Mennyit is?
– Három napot töltöttem itt, és nem bántam meg! Elkészítettem 15-20 interjút. Nagyon megtisztelő módon mindenki hajlandó volt velem nyíltan, és nem is érdektelenül, hanem a lényeget érintve beszélni.

– Hogyan választotta ki a riportalanyokat?
– Szervírozták őket, de jelentkeztek is. Elterjedt a híre, hogy jövök.

– Mi a benyomása Kalocsáról?
– Rosszkedvű város. Dermedt. Megnéztem a három a laktanyát. Az, hogy a három laktanya most már évtizedek óta ugyanúgy áll, az nagyon sok mindent jelent. Én azt hittem, mint gondolom országszerte sokan, hogy Kalocsa kemény jobboldali fészek. Mégis, egy érseki város. Nekem elég köztudomású a politikai fölfogásom, azt szoktam mondani, hogy aki tőlem balra áll, az már elesik. Nagy meglepetésem, hogy nemhogy objektív gondolkodású, kiegyensúlyozott beszédű, gondolkodású embereket találtam itt, hanem van egy bizonyos baloldali irányultság is. A város képviselőtestületének összetétele is meglepett, megmondom őszintén, hogy végül is nem egy egyértelmű Fidesz-szervvé változott.

– Miért kerültünk rá a bakancslistára?
– Ahogy Leonardo da Vinci mondta, Az ég reflexe az minden tárgyon azonos, tehát Kalocsán is az ország általános helyzete és törvényei érvényesek. Ezen kívül hívtak is, és Kalocsához van is némi közöm. Írtam a börtönről, de a szőlészettel, borászattal kapcsolatos könyvem írása idején is bejártam a környéket, tudok az előfelvételisek itteni ténykedéséről is, és vannak barátaim Kalocsán.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– A mostani kutatási területét, nyugdíjakat tekintve, milyen trendeket lát Kalocsán?
– Alacsonyak az itteni nyugdíjak. Persze ez nem egyedi. Az országos átlag 114-120 ezer forint körül van, ami úgy keletkezik, hogy beleteszik a 28.500 forintos minimálnyugdíjat, meg a legnagyobbakat is, és ezt osztják szét. Az éves bérnövekedés a Mercedesnél, Kecskeméten, azt hiszem 20 %-os, országosan ennek körülbelül a fele. Ugyanakkor a nyugdíjemelés 1,6%. Az olló pedig nyílik, a nyugdíjasok kárára. Ez nem csak anyagi dolog, hanem önérzeti. Ha az ember azt érzi, hogy nincs megbecsülve, lenézik, kiszúrják a szemét tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal, amit vagy megkap, vagy se, hanem csak ötezret belőle, az nem boldog ember.

– Mégis, találkozott valami sajátsággal nálunk?
– Több mint fél éve csinálom, ez a hatodik város, ahol megfordulok ebből a célból. Tegnap este volt az első alkalom, ahol azt mondta a riportalany, hogy őt a fia segíti anyagilag. Fordítva szokott lenni, és tulajdonképpen szomorú még ez az egy eset is. A Talmudban van egy olyan példázat, hogy ha egy apa ad a gyerekének, akkor mindkettő nevet. Ha a lány, vagy a fiú ad az apjának, akkor mindkettő sír. Ez nem a természet rendje. Nekem is vannak gyerekeim, és én is nagyon örülök, hogy tudok nekik adni valamit.
A másik az, hogy mindenkinek valakije külföldön van. Ahol most kint voltunk egy helyszínen, egy komoly, munkálkodó nyugdíjassal beszéltem, aki azzal sürgetett, hogy siessünk, mert most megy ki a felesége Németországba. Kérdeztem, mikor jön vissza. Hát, majd négy hét múlva! Akkor négy hétig itthon lesz, aztán megy vissza. De akárkihez fordulok, na, jó, tíz emberből nyolcnak vagy a fia, lánya, vagy a felesége külföldön pesztonka, vagy rakosgat valamit. Ilyen aránnyal, mint Kalocsán, még sehol sem találkoztam.

– Azt beszélik, hogy a kalocsai nyugdíjas társadalom erősen kétosztatú, az egyik réteg a kisnyugdíjas, a másik réteg pedig egy viszonylag zsíros nyugdíjas, és nincs, vagy alig vannak a kettő közt. Tudná ezt megerősíteni vagy cáfolni?
– Mi az, hogy zsíros nyugdíj?

– Mondjuk, több százezer forintos nyugdíj.
– Hát, az még mindig nem zsíros nyugdíj, nem olyan sok pénz párszázezer forint!

– Az itteni átlagbérhez képest soknak tűnhet.
– Ez nem szívesség az államtól, ezért korábban megdolgoztak a nyugdíjasok!

– Mégis, mi volt a legmagasabb nyugdíj Kalocsán?
– Szégyenkezve mondta el egy nyugdíjas, hogy háromszázezret keres, de az is elmismásolta volna, mert röstellte, hogy ilyen sokat kap.

– És a legalacsonyabb?
– 100 ezer forint volt alatt volt több is.

– És kiemelkedően magas, mondjuk háromszázezres?
– Az az egy, amelyiket említettem, az is magas rendfokozatú katonai rangban volt, országos hatáskörű feladatot látott el. [Moldova György konkrét rendfokozatot említett, amit az azonosíthatóság elkerülése miatt megváltoztattunk – A szerk.] Háromszázezer forintra nem mondom, hogy gyomorszint, de nem is olyan sok pénz. Egy nyugdíjas költségszerkezete nem azonos egy átlagos emberével. Huszonöt százalékos gyógyszerköltsége van, ami egy negyvenévesnek meg hál’ Isten, nincs.

– Szerencsés esetben. De a nyugdíjasnak nem kell gyereket nevelnie, iskoláztatnia.
– Nem? Az előbb mondtam, hogy százból egy nyugdíjast támogat a gyereke, a többi támogatja a gyerekeit. Én is. Az én lányom a Helsinki-bizottságnak az egyik vezetője, gondolom, nem nyerem meg a főnökei rokonszenvét ezzel a kapcsolattal, van két gyereke, és nem él meg a fizetéséből.

– Persze, ki-ki, amennyire tudja, támogatja a gyerekeit, de azért a gyereknevelés költsége mégsem őket terheli.
– Hát, dehogynem! Hát, odaadja a pénzét! Én is százezer forintot adok a lányomnak!


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– Hogy látja a mostani 30-40-50-es generációk helyzetét? Vannak számítások, amelyek szerint nekik a nyugdíjrendszerből csak annyi jut, hogy a mostani nyugdíjak fedezetét összedobhatják, de ők nyugdíjasként ugyanezt már nem fogják élvezni.
– Nem biztos, hogy lesznek nyugdíjasok. Nem lesz nyugdíj. Házaló biztosítási ügynökök azzal érvelnek, hogy mire egy mai 40 éves nyugdíjba megy, addigra a nyugdíja harminc százalékát fogja érni a mai nyugdíjnak, ha lesz egyáltalán. Orbánnak a bemutatkozó beszédében, azt hiszem, valamelyik angol lapban nyilatkozott, hogy csak azt a pénzt adja a nyugdíjakra, ami bejön. Szóval, itt átirányítás az fordítva van, mert amit elvett a nyugdíjasoktól, az a közös kalapba ment, és nem egy vagy kétmilliárdról van szó, hanem sok tízmilliárdról.

– A névleg önkéntes, de az új belépőknek, tehát a ma aktívak jó részének kötelező magánnyugdíj-pénztárak megszüntetésére gondol? Ha már nyugdíjakkal foglalkozik, hadd kérdezzem meg a véleményét erről a Horn-érában létrejött, önkéntesnek mondott, de valójában kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszerről és annak a megszüntetéséről!
– Nem volt az kötelező, önkéntes volt.

– De, egy bizonyos határidő utáni első munkavállalók számára kötelező volt.
– Az nem egy országos lefedettségű probléma.

– Másfelől az államnak azokat a forrásokat kellett kötelező jelleggel beletennie folyamatosan, amit a nyugdíjakra fordíthatott. Tehát Önnek ezzel a rendszerrel nem volt problémája, csak a megszüntetésével?
– Én nem voltam tagja.

– Már minden generációról beszéltünk, csak egyről nem: a fiatalok helyzetéről mi a véleménye? Tud nekik üzenni valamit?
Makrányi Zoli színész szavaival szólva azt mondhatom, hogy sajnálom a fiatalokat, mert övék a jövő.

– Hallottam Önről olyan véleményt, hogy grafomán. Igaz ez?
– Szeretek írni.

– Valóban láthatóan nagyon termékeny író volt mindig, ennek ellenére úgy figyeltem meg, hogy volt egy időszak, a rendszerváltozás után, amikor kevésbé volt aktív, kevesebbet publikált.
– Nem volt ilyen időszak.

– Pedig én utánanéztem, megnéztem mi, mennyi jelent meg Öntől a nyolcvanas években, és mit adott ki a kilencvenesekben, és úgy láttam, hogy az előző vaskosabb.
– Hol nézte meg?

– Az interneten.
– Nem tudom, azt nem nézem, nekem nincsenek ilyen ismereteim. De tavaly is megjelent három könyvem. Ezeknek a könyveknek a kiadásával a kiadóm, az Urbis a saját pénzét kockáztatja. Nekem nincs állami támogatásom. Nem támogat se párt, se minisztérium, se kulturális alap. Nem vagyok benne a Magyar Művészeti Alapban. Hiába vagyok Kossuth-díjas, meg minden hasonló, pedig a könyveim évről-évre elviszik a legtöbbet kölcsönzött kötet címet. Ez után jár egy bizonyos összeg a szerzőnek. Én kapok 800-900 ezer forintot, az átlag kap 100-150-et. Szóval, az én olvasóközönségem az szegény, aki olvas. Nem is várom el, hogy azt a két-háromezer forintos könyvet megvegye. Az egy pár csirke ára. Vegye meg azt! Én nem vagyok ilyen önző! Sajnálatos, hogy ezek között kell választaniuk!


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– Még a rendszerváltás előtt több könyvét elolvasva számomra olyan, rendszerkritikus gondolkodónak tűnt, aki szarkasztikusan rávilágít a rendszer hibáira.
– A hibáira lehet, de a szocializmus ellen én nem írtam egy szót sem, soha.

– Csak ahogy működött, az ellen írt. Vagy félreértettem?
– Én a Kádár Jánosról kétkötetes könyvet írtam. Ha azt nem ismeri, ne kívánja, hogy most itt rezüméjét adjam. Én mindent a szocializmusnak köszönhetek. Én egy négygyerekes, nyomorult, zsidó, proli családból származom. Apám elment, részeges volt, bár zsidók közt ez ritka, így anyám négy gyereket nevelt föl egyedül. Ha nem jön a felszabadulás, én soha nem tanulhatok. Én tudom azt, hogy a szocializmusnak köszönhetem, hogy főiskolás lehettem. Színművészeti főiskolát végeztem.

– Szavát ne feledje! Ott osztálytársa volt Csurka Istvánnak. Milyen kapcsolatban álltak?
– Nem jóban. Nem is rosszban. Ő egy tehetséges ember volt. De ostoba volt. Már így, eszmeileg. Az ő apja, Csurka Péter a VKF, a Horthy vezérkari főnökségnek dolgozott. Egy ilyen embernek két fia is a Csurka Laci, a színész, és a Pista bekerült a színművészeti főiskolára, ahol azt mondta Simon Zsuzsa igazgatónő ’52-ben, hogy a főiskola kommunista intézmény. Ez megint olyan dolog, amin el lehet gondolkozni, hogy hogyan történhetett ez. Aztán ’57-ben nekem megvoltak a magam bajai a rendszerrel, ezért elmentem kazánt szerelni. Ott voltam másfél évig. A Pista meg le volt tartóztatva, internálva volt. Én nem hoztam el a diplomámat, otthagytam, bár minden államvizsgám megvolt. De le volt csukva Háy Gyula, az osztályfőnökünk, le volt csukva a Pista, gondoltam, ilyen körülmények között én nem ülök be egy hivatalba dramaturgnak vagy rendezőnek, és elmentem kazánt szerelni. A Csurka meg kijött a börtönből, vagy internáló táborból, azonnal elkérte a diplomáját, és megpróbált elhelyezkedni, és írta a rádióriportokat. És beköltözött Angyal Pistának, a kivégzett ’56-os mártírnak, a Mester utcaiak parancsnokának lakásába. Nem vagyok bírája senkinek, nem vagyok tanfelügyelő, nem osztályozok senkit, hogy erkölcsből, vagy etikából te ennyit vagy annyit érdemelsz, csak valahogy nem az én példaképem.

– Akkor most visszatérve oda, amit a szocializmusnak köszönhet…
– Minden utat az nyitott meg előttem, és soha nem engedtem meg magamnak, hogy szembeszálljak a rendszerrel, legföljebb csak a kinövéseivel, mert úgy éreztem, hogy ezzel szolgálatot teszek, és tettem is, sokat. A rendszerkritikusok a maoisták voltak, a Haraszti meg a Kenedy, meg ezek az SZDSZ alapítók.

– Az ön rendszerkritikus hozzáállásához hasonlót keresve én nem a maoistákra gondolnék, hanem inkább például Hofi szarkasztikus humorára.
– Hofival egy gimnáziumba jártam. A Hofi egy zseni volt, de rendszerkritikus nem volt. A Komlós befolyása alatt, aki egy ÁVÓ-s tiszt volt, nem is lehetett az. Zseni volt, nem akarok semmit az érdemeiből elvenni. De minden megjelenésén ott volt az úgynevezett vörös farok.

– Nem tart attól, hogy amiatt, hogy ilyen széles vállal kiáll a Kádár-rendszer mellett, jobboldali érzelmű olvasókat veszít el?
– Bármely magyar városba megyek, engem megállítanak az utcán és köszönnek nekem. De nem írom elő senkinek, hogy mit olvasson és mit ne. Ha valaki azt mondja, hogy a Moldova kommunista, ami nem jár messze az igazságtól, és ő azt nem olvassa, az az ő dolga! Szabad! De nekem ugyanúgy megvan az olvasó közönségem.

– Beszélt zsidó származásáról. Fontos ez Önnek?
– Igen.

– Tehát ha egy pártról kiderül, hogy antiszemita, …
– … az vesztett nálam.

– Például a Jobbikot antiszemita pártnak tartja?
– Nem tudom Nem az én dolgom elbírálni. Nem ismerem annyira a Jobbikot. Általában a saját dolgommal törődök.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– A mai magyar baloldalról mi a véleménye?
– Nincs magyar baloldal. Az MSZP, a DK, az Együtt, ezek nem baloldaliak. Egy párt sem tűri meg Gyurcsányt és egy segédmunkást. Nem marad hosszú időn át koherens ilyen összetétellel és olyan szándékokkal, ahogy a Gyurcsány csinálja. Molnár Gyula azzal kezdte ténykedését, amikor megválasztották elnöknek, hogy nekiment Kádár emlékének. A Népszabadságban volt egy nyilatkozata, amelyben elmondta Kádárt mindennek, és a Surány-szigeten volt egy nagy ankét később, és ott is negyven év zsarnokságnak jellemezte a Kádár-korszakot. És aki a Kádár emlékének nekimegy, az nem lehet baloldali!

– Ez ilyen egyszerűen kizárja egymást, megtorlásokkal, mindennel együtt?
– Kizárja! Nem Kádár minden aláírását meg lépését kell követni! A kádári szellemet, a kádári alapvágást, a kádári törekvéseket, amiket kielemezhetünk. Legyen a népnek jóléte! Amióta létezik, Magyarországon soha nem éltek úgy emberek, mint az ő idejében!

– Én arra emlékszem, hogy ha jók voltunk, akkor évente egyszer ehettünk banánt.
– De a kenyeret meg tudták venni!

– És most nem?
– A kenyér csak jelképes. Akkoriban azért mindenki el tudott menni üdülni, tudott tanulni, vett egy telket valahol.

– Telket talán nem mindenki, de még autót sem. De van még jelentkező a baloldaliságra! Thürmer Gyula és a Munkáspárt sem baloldali?
– Ő egy 1% alatti támogatottságú párt elnökeként keres ötszázezer forint körüli összeget, és építi a maga házát a Budai-hegyekben. Magyarországon a két legrégebb óta hivatalban lévő pártelnök a Thürmer meg az Orbán. Ez elég jellemző szerintem a magyar politikai helyzetre.

– Ha már végig vettük a pártokat, az SZDSZ-ről mi a véleménye?
– Sok okos túró. Semmi.

– Sokak szerint a rendszerváltás utáni idők legkártékonyabb politikai formációja volt.
– Nem tudom, az biztos, hogy nem volt sok haszna. Öncélú, hatalomra törekvő társaság volt. Amikor az MSZP 52 %-kal megnyerte a választást, akkor a pártprogramot én írtam. Nem voltam párttag egyébként, nem is meggyőződésből, mert nem voltam oda az MSZP-ért, hanem pénzt kaptam érte. Mindenesetre az MSZP megnyerte a választást, erre a Konrád előállt azzal, hogy ne a Horn legyen a miniszterelnök, hanem a Gábor. De milyen alapon? Hogyan?

– Úgy gondolja, hogy akkor az MSZP nem lép koalícióra az SZDSZ-szel, akkor esetleg egy Ön szerint is jó értelemben vett baloldali irányban fejlődhetett volna tovább?
– Igen.

– Tehát Ön is egy politikatörténeti balesetnek látja ezt a koalíciót?
– Addigra bennem már ellenszenv volt bőben, mert engem a jobboldal sohasem támadott, engem mindig baloldal támadott.

– Végül beszéljünk néhány szót személy szerint Önről! Néhány hónap múlva 83 éves lesz. Eközben utazik, járja az országot, könyvet ír – hogy bírja e tempót?
– Sehogy. Amikor elkezdtem ezt a munkát, akkor tudtam, hogy nagyon rosszul járhatok, immár szívoperációval is a hátam mögött. Volt olyan napom, amikor rosszul lettem, és kórházba vittek. Úgy gondolom, hogy ha Isten úgy dönt, akkor ottmaradok. De ezt meg kell csinálni, mert én szívesen átengedném a feladataimat másnak, csakhogy, mutasson valakit, aki átveszi!

– Mégis, mi a titka, annak, hogy csaknem 83 évesen fáradhatatlanul utazik, riportot készít, és közben fizikailag és szellemileg szemlátomást olyan friss, amit sok hatvanéves is megirigyelhetne?
– Biztosan szerepet játszhat az is, hogy végigsportoltam az életemet, hetvenéves koromban még aktívan fociztam, bajnokságban játszottam nagypályán. Meg az, hogy érzem, hogy nem véletlenül jöttem a világra, hogy dolgom van itt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK