2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Feljelentést tettek a június 9-i választáson szavazatvásárlással gyanúsítottak ellen

Feljelentést tettek a június 9-i választáson szavazatvásárlással gyanúsítottak ellen
Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 28., 17:10

Információnk szerint megszületett, és immár a nyomozóhatóság előtt van az a feljelentés, amelynek tartalma szerint mások mellett éppen a Kúria határozatával érintett kalocsai 5. számú egyéni választókerületben, ahol a jövő vasárnap a polgármester választást ismétlik meg, a június 9-i választáson szavazatvásárlást történt. Erről először informálisan a szavazás napján értesültünk, majd hivatalos eljárásban is szó volt róla, amikor Sztojka István, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Helyi Választási Bizottsághoz (HVB) benyújtott kérelmében, a választás tisztaságát megkérdőjelezve, ötezer forintért történő szavazatvásárlásról számolt be, és kérte a bejelentése elbírálását. A szavazatvásárlás a Büntető Törvénykönyvbe ütközik, a korrupció egyik olyan formája, amikor a szavazatért pénzt ígérő és az azt elfogadó is bűncselekményt követ el.

A HVB június 14-én, pénteken megtartott ülésén szerkesztőségünk is képviseltette magát, és mint beszámoltunk róla, a CNÖ elnökének kérelmét tartalmi hiányosságokra hivatkozva – mivel Sztojka István a kifogásolt eseteket csak részletesen leírta, de nem csatolta be a szükséges bizonyítékokat – a HVB elutasította.

Sztojka István ezt a hiányosságot az ülésen azzal magyarázta: nem volt tudomása arról, hogy a bizonyítékokat a beadvánnyal egy időben kell prezentálni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, ennek most sincs akadálya, hiszen a szavazatvásárlásra utaló anyagok kép - és hangfelvétel formájában rendelkezésére állnak, a nála lévő telefonon be is tudja mutatni azokat.

Sztojka István felvetésére reagálva a Helyi Választási Bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra: amennyiben az állítását fenntartja, bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendőrséghez, vagy ügyészséghez fordulhat. Ám mivel a HVB eljárásának szigorúan kötött szabályai vannak, erre utólag nincs lehetősége.

Hogy a nyomozóhatságnál természetes, avagy jogi személy tett büntetőfeljelentést, arról nincs tudomásunk, de arról igen, hogy a feljelentés megszületett és már csak a július 7-én, vasárnap megismételt polgármester választás tisztasága érdekében is a nyomozóhatóság asztalán fekszik.

Ott pedig pár napon belül dönthetnek arról, hogy a feljelentést elutasítják, feljelentés kiegészítést rendelnek el, vagy elégséges bizonyíték esetén elrendelik a nyomozást.

Az persze teljességgel kizárt, hogy a választás napjáig ezekben az ügyekben – nem egy esetről van szó – választási korrupcióért jogerősen elítéljenek valakit. Ám hogy vádemelés esetén a most gyanúba keveredetteknek bíróság elé kell állniuk, az nagyon valószínű.

Hogy melyik politikai oldal emberei követhették el a hangsúlyosan gyanú szerinti, fentebb felvázolt ötezer forintos szavazatvásárlást, azt abból lehet sejteni, hogy Sztojka István köztudottan a jobboldal, a jobboldali jelöltek és dr. Filvig Géza polgármesterjelölt mellett kampányolt.

Újabb információk birtokában az ügyre visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK