2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fészket raknak a városüzemeltetésnek az Ipar Parkban - Kevés lesz a pályázati 800 millió, saját forrással egészítik ki

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 16., 10:14

Sok víz lefolyt a Dunán 2017 novembere óta, akkortól ha valami, hát az építőipari árak ugrásszerűen megemelkedtek. Ez a körülmény és az ebből adódóan kevés pénz generált vitát a városi önkormányzat július 11-i ülésén. Arról kellett dönteni, az Ipari Park fejlesztésére, benne a városüzemeltetés új helyének kialakítására, a kezdő vállalkozásokat segítő inkubátor ház megépítésére 2017-ben nyert 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást mekkora összeggel tudják kiegészíteni. A végleges tervben kalkulált 861 millió forint túlmutat a már időközben a beruházás előkészítésére elköltött pénz miatt még kevesebb összegen. Így ha nem biztosítanak plusz forrást, az egész fejlesztés meghiúsulhat, ugyanis további 151 millió forintra van szükség.

Mint emlékezetes, 2017 novemberében a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyílt meg a lehetősége annak, hogy az Érsekkert bejáratánál működő, legtöbbször nevet váltó városüzemeltetési cég, jelenleg Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. végre kikerüljön a nehezen megközelíthető, turisztikai útvonalak miatt sem kedvező helyéről.

Az eltelt 20 hónap történéseiről az anyagot előkészítő városfejlesztési osztály munkatársai adtak számot, akik a számos jogi és adminisztrációs feladat mellett arról is beszámoltak, hogy a területen műszeres tűzszerészeti vizsgálat történt, és az ingatlan előkészítését, benne a bozótirtás is elvégezték.

Mindezek után a rendelkezésre álló összeg bruttó 710 millió forint, melyhez képest a tervezői költségvetés 21 százalékkal magasabb.

A beruházás alapadatai szerint

1180 négyzetméteres irodaépület, 5 darab csarnok felújítása és kiszolgáló épület létesítése, összesen 6130 négyzetméterben valósulna meg.

Parkolók, közművek kialakítása is a terv része. Jelentős összeget kíván a Kft által igényelt faaprítékkal működő kazán beszerzése. A pályázat kiírója is érzékelte az időközben bekövetkezett áremelkedést mind az építőanyagok, mind a munkabérek vonatkozásában, így más településekhez hasonlóan Kalocsának is lehetősége van többletforrást igényelni, de ennek mértéke nem haladhatja meg a beruházási összeg 15 százalékát.

Mint kiderült, amennyiben ezt az összeget, 120 millió forintot megítélik a városnak, még mindig hiányzik 31 millió forint, amit a határozati javaslat szerint a jövő évi, tehát már az új gazdasági év költségvetését terheli, az őszi önkormányzati választások miatt az új képviselő-testület pénzügyi mozgásterét csökkenti.

A vitában Szabó Balázs vetette fel: az önkormányzati 31 millió forint felhasználását el lehetne-e kerülni, ha az 1180 négyzetméter alapterületű épületet esetleg kisebbre építenék, vagy más költségcsökkentésben gondolkodnának.

Boromisza Viktor
városfejlesztési osztályvezető válaszában kifejtette, a pályázat jelenlegi stádiumában már nem módosítható, az épület alapterületét a leendő felhasználók igényeihez igazították.

Amennyiben az alapterülethez hozzá nyúlnának, az automatikusan a támogatás csökkentését eredményezné.

Ráadásul a beruházást jövő év december 31-ig be kell fejezni.

A szakember szerint egyedül a meglévő csarnokok esetében lehet műszaki módosítás, a beépített anyagoknál, de ez a kivitelezés időszakában tisztázandó kérdés. Becslése szerint, szerencsés esetben, a megtakarítás akár a 30 millió forintot is elérheti.

Török Ferenc
képviselő kérdése arra irányult, mennyire biztos a 15 százalékos pótigény teljesítése. A választ dr. Bálint József adta meg, aki szerint a probléma nem Kalocsa specifikus, más települések is hasonló cipőben járnak. Ezért központilag tették lehetővé a legfeljebb 15 százalékos pótigényt. A polgármester kijelentette, ha a 120 millió forint megérkezik, akkor lehet majd végleges szerződést kötni, de a város stabil gazdálkodásának köszönhetően, a testület majdani újabb döntésével a szükséges forrás a beruházás megvalósításához rendelkezésre áll, külön számlán elkülönítve. A kivitelezői pályáztatásnak, azzal a feltétellel, hogy szerződéskötésre akkor kerül sor, ha a teljes pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, nincs akadálya.

Simon Zoltán képviselő arra hívta fel a figyelmet: a képviselő-testület nem az első esetben dönt olyan beruházásról, amelynek finanszírozása már a jövő évi költségvetést terheli, a következő grémium mozgásterét csökkenti. A kifizetést a következő képviselő-testület „nyakéba varrja” a jelenlegi.
A polgármester erre válaszolva kifejtette, kiegyensúlyozott gazdálkodásnál ez nem jelenhet problémát, a beruházás megvalósításának gazdasági éveken átívelő menete ezt ez esetben is megköveteli.

Végül a szavazásnál a 11 jelen lévő képviselő közül 9 megszavazta a határozati javaslatot, így

újabb jelentős lépést tett az önkormányzat, hogy a városüzemeltetési feladatokat ellátó Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. a jelenlegi telephelyéről az Ipari parkba kerüljön,

jövő év december 31-ig.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés